ΠΟΥ: Παρουσιάστηκαν τα ευρήματα από την έρευνα στη Γουχάν

Οι πληροφορίες δεν άλλαξαν δραματικά την εικόνα της πανδημίας
Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2021 13:34
UPD:13:38
REUTERS/ALY SONG
A- A A+

Οι έρευνες της αποστολής του ΠΟΥ στη Γουχάν αποκάλυψαν νέες πληροφορίες, αλλά δεν άλλαξαν δραματικά την εικόνα της πανδημίας. Αυτή ήταν η ουσία της ενημέρωσης από τα μέλη της ομάδας των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που αναζητούν εδώ και έναν μήνα στοιχεία για την προέλευση της Covid-19 στην Κινεζική πόλη όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός στα τέλη του 2019.

Ο κορωνοϊός μπορεί να κυκλοφορούσε αλλού πριν από την ανακάλυψη του στη Γουχάν

«Δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για να διαπιστωθεί αν ο Sars-Cov-2 είχε διαδοθεί στην Ουχάν πριν από τον Δεκέμβριο 2019», δήλωσε ο Λιανγκ Γουανιάν, επικεφαλής της κινεζικής ομάδας των επιστημόνων, κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου.

Η αγορά Huanan στη Γουχάν ήταν μια από τις τοποθεσίες όπου ξέσπασε η Covid-19, αλλά η μετάδοση συνέβαινε επίσης και αλλού ταυτόχρονα. Δεν είναι ακόμη δυνατό με τα τρέχοντα στοιχεία να προσδιοριστεί πώς εισήχθη το Sars-Cov-2 στην αγορά, πρόσθεσε.

Ο καθηγητής Λιανγκ είπε ότι η δειγματοληψία των νυχτερίδων σπηλαίων στο Γουχάν και άλλων ζώων έχει μέχρι στιγμής αποτύχει να προσδιορίσει την παρουσία του ιού που προκαλεί την Covid-19. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό του ρόλου που διαδραματίζουν τα προϊόντα ψυχρής αλυσίδας στη μετάδοση Covid, πρόσθεσε.

Η ζωϊκή προέλευση της Covid-19 δεν έχει ακόμη εντοπιστεί

Ο Πίτερ Μπεν Εμπαρέκ, ειδικός του ΠΟΥ για τη διατροφική ασφάλεια και τις ζωονόσους και πρόεδρος της ερευνητικής ομάδας, ανέφερε ότι η ομάδα δεν βρήκε στοιχεία για εξάρσεις κρουσμάτων που θα μπορούσαν να σχετίζονται με την Covid-19 πριν από τον Δεκέμβριο του 2019 στη Γουχάν ή αλλού.

Πάντως η ομάδα βρήκε στοιχεία ευρύτερης κυκλοφορίας έξω από το σύμπλεγμα της αγοράς της Χουάν τον Δεκέμβριο του 2019.

Η έρευνα του ΠΟΥ στη Γουχάν αποκάλυψε νέες πληροφορίες, αλλά δεν άλλαξε δραματικά την εικόνα της επιδημίας Covid-19, παραδέχτηκε ο Εμπαρέκ.

Ο Εμπαρέκ λέει ότι όλες οι έρευνες για τον εντοπισμό της προέλευσης του Covid-19 συνεχίζουν να δείχνουν προς μια φυσική δεξαμενή από νυχτερίδες, η οποία μάλλον όμως δεν βρίσκεται στη Γουχάν και δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί ακόμα.

Η αναζήτηση για τον τρόπο εισαγωγής του ιού εξακολουθεί να είναι εν εξελίξει, κατέληξε ο Εμπαρέκ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής, το πιο πιθανό μονοπάτι για την Covid-19 ήταν το πέρασμα σε ανθρώπους από ένα ενδιάμεσο είδος.

Η πορεία του ιού από το ζώο στην αγορά του Χουάν θα μπορούσε να ήταν πολύ περίπλοκη και θα μπορούσε να είχε διασχίσει τα σύνορα, ανέφερε.

Η υπόθεση ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται μέσω του εμπορίου κατεψυγμένων προϊόντων ψυχρής αλυσίδας είναι επίσης δυνατή, πρόσθεσε.

«Εξαιρετικά απίθανη» η υπόθεση διαρροής του ιού από εργαστήριο

Η υπόθεση διαρροής του ιού από εργαστήριο είναι εξαιρετικά απίθανη και δεν θα απαιτήσει περαιτέρω μελέτη ως μέρος της εργασίας τους στη μελέτη της προέλευσης του ιού, ξεκαθάρισε ο Εμπαρέκ.

Αυτό που ο ίδιος προτείνει στην κατεύθυνση της συνέχισης των ερευνών, είναι η ανάλυση νέων υλικών, συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων από τράπεζες αίματος που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό παλαιότερων περιπτώσεων στην Κίνα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP, Reuters, ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή