Μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη «εισαγωγική συνάντηση – introductory meeting» μεταξύ της ΚΕΔΕ και της Ένωσης Δήμων του Ισραήλ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, Βασικά θέματα της διαδικτυακής αυτής συνάντησης ήταν ανταλλαγή απόψεων πάνω σε σημαντικά θέματα για την ανάπτυξη της Αυτοδιοίκησης και εξέταση των πιθανών μορφών συνεργασίας που θα ωφελήσουν και τις δύο πλευρές.
Τα θέματα που συζητήθηκαν είναι
- Καινοτόμες πρωτοβουλίες για τις πόλεις
- Smart cities • Δημοτικό management
- Ορισμός εκπροσώπων των δύο αντιπροσωπειών
- Συζήτηση θεμάτων και λύσεων σε δημοτικό επίπεδο, που σχετίζονται με την πανδημία COVID-19
- Έναρξη και συντονισμός συζητήσεων μεταξύ επαγγελματικών κλάδων FLAI και ΚΕΔΕ- Πρόσκληση για συμμετοχή της ΚΕΔΕ στο συνέδριο και την έκθεση MUNIWORLD 2021
Στη συνεδρίαση πήραν μέρος από την ΚΕΔΕ: ο Πρόεδρος Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Β’ Αντιπρόεδρος, Δημήτρης Κάρναβος, ο Γενικός Διευθυντής, Γιάννης Καραγιάννης, η Βιολέτα Τσιμίκου από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕΔΕ και ο Οδυσσέας Ράπτης, CEO της εταιρείας Ε-Trikala. Από την πλευρά του Ισραήλ συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ισραήλ, Χαΐμ Μπιμπάς, ο Εκτελεστικός Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Δήμων Ισραήλ, Ραμ Σιντίς, ο αντιπρόεδρος στρατηγικής Λιρόν Ντόρον-Λεβί και ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, Σίρι Στάινχαρντ-Στέλα.
Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι «H σημερινή συνάντηση των δύο ενώσεών μας, γίνεται στη σκιά μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, που επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπων σε όλη την υφήλιο. Από τη διαχείριση της κρίσης αυτής είμαι βέβαιος ότι θα αντλήσουμε όλοι μας, πολλά διδάγματα. Η Ελλάδα, είχε αναλογικά λιγότερα κρούσματα και θανάτους απ' ό,τι πολ λςέ άλ λςε χώρες της ΕΕ. Η ταχεία εκστρατεία του εμβολιασμού στο Ισραήλ, σας ανοίγει το δρόμο για συντομότερη επιστροφή σας στην κανονικότητα.
Ζούμε στην ίδια γειτονιά, σε συνθήκες έντονων γεωπολιτικών ανακατατάξεων. Αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα και κοινές προκλήσεις. Αθήνα και Ιερουσαλήμ έχουν σφυρηλατήσει έναν νέο στρατηγικό συνεταιρισμό τον οποίο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών. Υπάρχει ήδη από το παρελθόν μια μορφή συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών μας, που εστιάζεται σε τομείς όπως η αφαλάτωση, η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και ο εκσυγχρονισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Όμως η συνεργασία αυτή πρέπει να διευρυνθεί και να επεκταθεί. Ως Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, εκπροσωπούμε 332 ελληνικούς Δήμους. Διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία στην υλοποίηση σύνθετων και απαιτητικών projects. Έχουμε ισχυρούς μηχανισμούς και δομές, όσον αφορά τη διαχείριση των κοινωνικών ζητημάτων και το κυριότερο, εκπροσωπούμε έναν θεσμό με μεγάλη αποδοχή από τους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών.
Επιπλέον, λόγω της συμμετοχής μας στα ευρωπαϊκά όργανα της αυτοδιοίκησης, διατηρούμε στενούς δεσμούς και συνεργαζόμαστε με αυτοδιοικητικούς οργανισμούς σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και συμμετέχουμε στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών θέσεων που αφορούν το θεσμικό μετασχηματισμό της Ευρώπης και την υιοθέτηση μιας νέας ατζέντας ζητημάτων αιχμής για τους πολίτες μας.
Γνωρίζουμε καλά τα πεδία εκείνα στα οποία υπάρχει από κάθε πλευρά τεχνογνωσία που μπορεί να είναι χρήσιμη στην άλλη. Στην Ελλάδα αυτή η στιγμή γίνεται μια συστηματική προσπάθεια για τη δημιουργία και λειτουργία των ψηφιακών Δήμων και την μετατροπή των πόλεων μας σε smart cities. Συμμετέχουμε ενεργά στο project προώθησης της ηλεκτροκίνησης . Είμαστε ο θεσμός που έχει την κύρια ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων και θα συμμετάσχουμε ενεργά στο νέο εθνικό σχέδιο, που προβλέπει μεταξύ άλλων και την αξιοποίηση των απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας.
Στους Δήμους της επαρχίας ανήκει και η διαχείριση των υδάτων των περιοχών μας. Με τη δική μας ενεργό συμμετοχή σχεδιάζονται και υλοποιούνται δεκάδες έργα σε όλη τη χώρα που αφορούν μεταξύ άλλων την πράσινη οικονομία, τη διαχείριση των απορριμμάτων, τις ψηφιακές υπηρεσίες, τη διαχείριση των υδάτων, την πράσινη ενέργεια, την «έξυπνη» γεωργία, Για τη διευκόλυνση των Δήμων μας σε αυτή την ψηφιακή μετάβαση έχουμε στη διάθεσή μας χρήσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα όπως το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης αλλά και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, που χρηματοδοτούν κατά βάση «έξυπνα» και «πράσινα έργα» και παρεμβάσεις.
Τα χρηματοδοτικά αυτά εργαλεία, η εμπλοκή των ελληνικών Δήμων σε μια σειρά από μεγάλα projects και η εμπειρία που έχουμε όσον αφορά τη διαχείρισή τους, η λειτουργία της ελληνικής αυτοδιοίκησης ως πύλη εισόδου στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα, είναι μια ισχυρή βάση για μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Γνωρίζουμε καλά ότι η πλευρά του Ισραήλ διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία σε τομείς όπως οι τεχνολογίες των έξυπνων πόλεων, οι εφαρμογές που επιτρέπουν τη συνεχή κι αυτόματη μεταφορά δεδομένων μεταξύ διασυνδεδεμένων συστημάτων, μέσω της λειτουργίας αισθητήρων, που μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας των πόλεων και της ζωής των πολιτών. Νομίζω λοιπόν ότι μπορούμε να πάρουμε πάρα πολλά ο ένας από τον άλλον. Να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις κι εμπειρίες μας .
Να συνεργαστούμε ως πολίτες κι εκπρόσωποι του αυτοδιοικητικού θεσμού δύο έξυπνων χωρών, για να σχεδιάσουμε από κοινού τις έξυπνες πόλεις μας . Αλλά και να απαντήσουμε μέσα από τις κοινές δράσεις και συνεργασίες μας στις ανάγκες των πολιτών μας, στην υλοποίηση έργων που αναβαθμίζουν τις τεχνικές μας υποδομές και αξιοποιούν τη χρήση των νέων τεχνολογιών, ως μέσο για τη βελτίωση της ζωής τους. Πιστεύω ότι μέσα από αυτή τη σχέση συνεργασίας θα δημιουργηθεί μια στέρεα φιλία, με αντοχή στο χρόνο και χρήσιμη και για τους δύο λαούς μας».
Από την πλευρά της η Ισραηλινή αντιπροσωπεία τόνισε την μεγάλη σημασία για την σύγχρονη Τ.Α. που θα έχει η παγκόσμια Έκθεση Muniworld 2021, που προετοιμάζεται για τον Οκτώβριο – αναλόγως και των εξελίξεων της πανδημίας. Η Ισραηλινή Τοπική Αυτοδιοίκηση δίνει μεγάλη σημασία στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την διαχείριση της κρίσης από τους Δήμους και άκουσε με ενδιαφέρον τις πρακτικές που εφαρμόζει ως τώρα η ΚΕΔΕ και οι Δήμοι της χώρας.
Επίσης τόνισαν την σημαντική ανάγκη για την συνεργασία στις βέλτιστες τεχνικές διαχείρισης των Δήμων και την ανάγκη, όταν περάσει η πανδημία, για πιο στενή σχέση με ανταλλαγές στελεχών για την ανάπτυξη του City to City learning καθώς και την δυνατότητα συνεργειών σε πολιτιστικό επίπεδο.