Της Ανθής Αγγελοπούλου
[email protected]
Πυρετός συσκέψεων επικρατεί στα υπουργεία Υγείας και Πολιτικής Προστασίας μετά τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφει η χώρα, ενώ ένα πιο σκληρό lockdown αποτελεί πρόταση πολλών επιστημόνων για την αναχαίτιση της διασποράς. Ανοιχτό παραμένει λοιπόν το ενδεχόμενο αύριο, Παρασκευή, να έχουμε ανακοίνωση νέων, πιο αυστηρών μέτρων.
Την ίδια στιγμή, δεν λείπουν οι φωνές που ζητούν να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών, για να προστατεύονται οι ίδιοι και οι ασθενείς. Η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική έχει σημάνει συναγερμό στα υπουργεία Υγείας και Πολιτικής Προστασίας. Την ίδια στιγμή, όμως, αύξηση ιικού φορτίου κατά 50% καταγράφηκε στα λύματα της Θεσσαλονίκης, ενώ στο «κόκκινο» είναι και η Χαλκιδική τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα χθες να συνεδριάσει εκτάκτως η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων προκειμένου να εισηγηθεί νέα μέτρα την Παρασκευή.
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σύστησε σε όλους αυξημένη επαγρύπνηση, υπογραμμίζοντας ότι είναι πάρα πολλά τα ενεργά κρούσματα ειδικά στην Αθήνα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή το επόμενο 48ωρο, ενώ εξέφρασε μεγάλη ανησυχία και για την Αχαΐα, αλλά και για το Λασίθι. Στην Αττική, σύμφωνα με τον καθηγητή, έχουμε αύξηση κρουσμάτων κατά 81% στον βόρειο τομέα, 67% στον κεντρικό και 123% στη Δυτική Αττική. Ο μέσος όρος ηλικίας των θετικών ατόμων είναι άνω των 40 ετών. Για τις νοσηλείες ο κ. Τσιόδρας είπε ότι το 75% των νοσηλευομένων είναι άνω των 55 ετών. Επίσης, εξήγησε ότι είναι άλλο η μετάλλαξη και άλλο η παραλλαγή του ιού η οποία είναι συνδυασμός μεταλλάξεων, συμπληρώνοντας ότι αν επικρατήσουν οι μεταλλάξεις θα αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα στο επόμενο διάστημα και μέχρι την άνοιξη.
Αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία
Το πρόβλημα όμως είναι ότι αυξάνονται και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στην Αττική αγγίζει ήδη το 64%. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, στη Β. Ελλάδα οι κλίνες ήδη φιλοξενούν περιστατικά μεταλλάξεων.
Η εικόνα που παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη τα δύο τελευταία 24ωρα ανάγκασε τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα να καλέσει έκτακτη σύσκεψη για σήμερα, Πέμπτη, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και φορείς της Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να προετοιμαστούν για να μην έρθουν και πάλι αντιμέτωποι με το πρόβλημα που είχαν τον περασμένο Οκτώβριο.
Την ίδια στιγμή, στη Θήβα, σοκ προκάλεσεο θάνατος μιας 16χρονης από κορωνοϊό. Είναι το μικρότερο σε ηλικία θύμα της πανδημίας στη χώρα μας. Το άτυχο κορίτσι εισήχθη χθες στο Νοσοκομείο Θήβας, αλλά όπως έγινε γνωστό είχε σοβαρό αδιάγνωστο υποκείμενο νόσημα και έπαθε ανακοπή. Ωστόσο και η μητέρα της νοσηλεύεται διασωληνωμένη στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
Επίσης, στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στη Βάρδα Ηλείας 4 ηλικιωμένοι σε Μονάδα Φιλοξενίας βρέθηκαν θετικοί και ο ένας εξ αυτών έφυγε χθες από τη ζωή.
Στην Πάτρα αυξάνονται τα κρούσματα στο υγειονομικό προσωπικό και αυτή τη φορά καταγράφηκαν 8 θετικά σε νοσηλευτές στο Νοσοκομείο του Ρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύζυγος ενός εκ των οκτώ είναι νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Άγ. Ανδρέας της Πάτρας, όπου έχει 32 υγειονομικούς θετικούς. Στο πλαίσιο αυτό, ο δ/ντης Πνευμονολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Ευαγγελισμός Γιώργος Μπουλμπασάκος ζητά να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών.
Ξανά τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων
Η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 1.151 νέα θετικά κρούσματα, με τα 606 από αυτά να είναι στην Αττική, 83 στη Θεσσαλονίκη, 82 στην Αχαΐα και 71 στην Εύβοια. Ο συνολικός αριθμός ανέρχεται στα 159.866 κρούσματα. Όμως άρχισαν να αυξάνονται και οι ασθενείς στις ΜΕΘ και χθες είχαμε 246 άτομα να νοσηλεύονται διασωληνωμένα, ενώ οι απώλειες δεν σταματούν καθημερινά και στη «μαύρη» λίστα των νεκρών προστέθηκαν ακόμα 27 συνάνθρωποί μας, ανεβάζοντας στους 5.878 τους συνολικούς θανάτους στη χώρα.
Την επιβολή σκληρού lockdown πρότεινε χθες ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην ΕΡΤ, αφού, όπως είπε, δεν είναι εύκολη πλέον η αναχαίτιση της πανδημίας και αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό σε μία εβδομάδα θα έχουμε δραματική αύξηση των κρουσμάτων και μία εικόνα που θα μοιάζει με εκείνη της 21ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Ο καθηγητής σημείωσε επίσης ότι τον φοβίζει και η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών, καθώς είναι άγνωστο το πότε ξεκίνησε. Επεσήμανε, δε, ότι και η επιδημιολογική εικόνα των λυμάτων δεν είναι καλή.