Κυρώθηκαν με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, τέσσερις Συμφωνίες της ΕΕ με τη Γκάνα, τη Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ και τα κράτη που υπέγραψαν την Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης με την Κοινότητα για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών ψήφισαν, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 δήλωσαν «Όχι» και Ελληνική Λύση «παρών». «Η ανάπτυξη των πολυμερών σχέσεων και διαμέσου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ουσιαστικά δυναμώνει το ρόλο της Ελλάδος.
Με τις τέσσερις αυτές συμφωνίες ανοίγουμε ένα μεγάλο παράθυρο σε 230 εκατ. ανθρώπους και δίνουμε πρόσβαση σε εξαγωγές και επενδύσεις σε ραγδαία αναπτυσσόμενες χώρες με τις οποίες η ΕΕ έχει συνολικό όγκο διμερούς εμπορίου περίπου 130 δισ. ευρώ», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Παράλληλα διευκρίνισε, ότι «τα ελληνικά προϊόντα με ονομασία προέλευσης κατοχυρώνονται πλήρως», ενώ επεσήμανε ότι «με τις συμφωνίες αυτές η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δυνατότητα να ασκήσει το ειδικό της βάρος για τη σύναψη συμφωνιών επαναπροώθησης μεταναστών, βάζοντας τέλος στο κενό που υπάρχει σήμερα για όσους δεν δικαιούνται ασύλου».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει και τις 4 συμφωνίες που είναι ένα αναγκαίο βήμα για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο εισηγητής του κόμματος, Γιώργος Κατρούγκαλος, εκφράζοντας ωστόσο επιφυλάξεις κατά πόσο κατοχυρώνονται τα ελληνικά συμφέροντα σε σχέση με τα ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα, και κυρίως της φέτας.
Παράλληλα, κατηγόρησε για «ασυγχώρητο επαρχιωτισμό, όσους θεωρούν μακρινές αυτές τις χώρες και δεν καταλαβαίνουν ότι είναι ανερχόμενες οικονομικές δυνάμεις».
Οι κυρώσεις αφορούν:
-Την Ενδιάμεση Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Γκάνας, αφενός, και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών-μελών της, αφετέρου
-Την Συμφωνία Προστασίας των Επενδύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της, της Σιγκαπούρης, του Βιετνάμ και των κρατών ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ