Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη «βαθιά ανησυχία» τους μετά την καταδίκη του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, καλώντας τη Μόσχα να τον απελευθερώσει «αμέσως και χωρίς προϋποθέσεις».
«Μολονότι συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία για να προασπίσουμε τα συμφέροντα των ΗΠΑ, θα συντονιστούμε στενά με τους συμμάχους και εταίρους μας ώστε η Ρωσία να λογοδοτήσει επειδή δεν σεβάστηκε τα δικαιώματα των πολιτών της» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Η Άγγελα Μέρκελ με δηλώσεις της έκρινε την καταδίκη του Ναβάλνι παράνομη,ενώ παράλληλα ζήτησε τερματισμό της βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στη Ρωσία.
«Η ετυμηγορία εναντίον του Αλεξέι Ναβάλνι απέχει πολύ από πρότυπα κανόνων δικαίου. Ο Ναβάλνι πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως», ανέφερε σε ένα tweet η Μέρκελ, σύμφωνα με τον επίσημο εκπρόσωπό της.
Από το Βερολίνο επίσης ο Γερμανός ο Χάικο Μάας χαρακτήρισε «πλήγμα» στο κράτος δικαίου την καταδίκη του Ναβάλνι σε φυλάκιση 3,5 ετών και ζήτησε την αποφυλάκισή του.
«Η σημερινή απόφαση σε βάρος του Αλεξέι Ναβάλνι είναι ένα πικρό πλήγμα σε βάρος των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου στη Ρωσία», έγραψε στο Twitter, χαρακτηρίζοντας «αυθαίρετη» τη δίκη. «Ο Αλεξέι Ναβάλνι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος αμέσως», πρόσθεσε.
Την αποφυλάκιση του Ρώσου μπλόγκερ, καθώς επίσης και όλων «των ειρηνικών διαδηλωτών και των δημοσιογράφων που συνελήφθησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες» ζήτησε και η Βρετανία μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.
Η δικαστική απόφαση «που στοχοθετεί το θύμα μιας δηλητηρίασης αντί για εκείνους που ευθύνονται δείχνει ότι η Ρωσία δεν τηρεί τις πιο βασικές δεσμεύσεις που αναμένει κανείς από ένα υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε ο Βρετανός υπουργός.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την καταδίκη του Ρώσου ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι και ζήτησε να αφεθεί αμέσως ελεύθερος.
«Η καταδίκη του Αλεξέι Ναβάλνι είναι απαράδεκτη. Μια πολιτική διαφωνία δεν συνιστά ποτέ έγκλημα. Ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή του. Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτό της δημοκρατικής ελευθερίας, δεν είναι διαπραγματεύσιμος», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μακρόν.
Η ΕΕ δεν αποδέχεται την καταδίκη του Αλεξέι Ναβάλνι τονίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλώντας για την άμεση απελευθέρωσή του. Πιο συγκεκριμένα, ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει:
«Επαναλαμβάνω την έκκληση της ΕΕ να απελευθερωθεί αμέσως ο Αλεξέι Ναβάλνι. Δεν αποδεχόμαστε την καταδίκη του - η δικαιοσύνη δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί. Οι διαδηλωτές έχουν το δικαίωμα να διαδηλώσουν ειρηνικά και να εκφράσουν τις πολιτικές τους απόψεις».
Την άμεση απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι ζητεί και η Πρόεδρος της Κομισιόν καταδικάζοντας την απόφαση για φυλάκισή του. Συγκεκριμένα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημειώνει:
«Καταδικάζω την απόφαση φυλάκισης του Αλεξέι Ναβάλνι με τον πιο ισχυρό τρόπο.Καλώ τη Ρωσία να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της δεσμεύσεις και να τον απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων»
Την άμεση απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι ζητεί και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Ειδικότερα, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι «η καταδίκη του Aλεξέι Ναβάλνι έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ρωσίας για το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Αντιβαίνει στην ετυμηγορία του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία έκρινε την υπόθεση αυθαίρετη και παράλογη. Ζητώ την άμεση απελευθέρωσή του».
Η Λιθουανία από την πλευρά της κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, απειλώντας ότι αν οι Βρυξέλλες δεν ενεργήσουν γρήγορα, το Βίλνιους θα προχωρήσει μόνο του. «Ο διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας είναι πλέον εφικτός μόνο μέσω της γλώσσας των κυρώσεων», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.