Οι συμμετέχοντες στον ενδολιβυκό διάλογο, που διενεργείται στην Ελβετία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ψήφισαν σήμερα για να εκλέξουν το Προεδρικό Συμβούλιο, όμως θα χρειαστεί να διεξαχθεί και δεύτερος γύρος αφού κανένας από τους υποψηφίους δεν συγκέντρωσε το 70% των ψήφων που απαιτούνταν.
Το μεταβατικό Προεδρικό Συμβούλιο θα αποτελείται από τρία μέλη (πρόεδρος και δύο αντιπρόεδροι) που θα εκπροσωπούν την Τριπολίτιδα (δυτική Λιβύη), την Κυρηναϊκή (ανατολικά) και το Φεζάν (νότια).
Στις εικόνες που μετέδωσε απευθείας ο ΟΗΕ οι 75 συμμετέχοντες στον διάλογο φαίνονται να ψηφίζουν, νωρίς το απόγευμα, σε τρεις κάλπες, μία για κάθε επαρχία της Λιβύης. Μετά την καταμέτρηση των ψήφων, αναδείχτηκαν οι νικητές του πρώτου γύρου. Ο Ακίλα Σάλεχ, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου που εδρεύει στο Τομπρούκ (ανατολικά) συγκέντρωσε 9 ψήφους. Στην ομιλία του την Δευτέρα ο Σάλεχ προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση όταν, απαντώντας στην ερώτηση πώς θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των κατοίκων της δυτικής Λιβύης μετά την επίθεση εναντίον της Τρίπολης, απάντησε ότι «κανείς δεν είναι αλάνθαστος».
Για την Τριπολίτιδα, ο Χάλεντ ελ Μέχρι, ο νυν πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου του Κράτους, έλαβε 8 ψήφους.
Για το Φεζάν, ο Άμπντελ Ματζίντ Γάιτ Σεΐφ ελ Νάσερ, ο πρεσβευτής της Λιβύης στο Μαρόκο, απόγονος μιας ισχυρής οικογένειας Αράβων φυλάρχων, έλαβε 6 ψήφους.
Η Στέφανι Γουίλιαμς, η επικεφαλής της Αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη, αφού ανακοίνωσε τα αποτελέσματα, είπε ότι θα διεξαχθεί και δεύτερος γύρος, αφού κανείς από τους συνολικά 24 υποψηφίους δεν συγκέντρωσε ποσοστό 70% και άνω.
Οι αντιπρόσωποι θα έχουν στη συνέχεια διορία μέχρι την Παρασκευή για να εκλέξουν τον πρωθυπουργό. Από τους 21 υποψηφίους, φαβορί θεωρείται ο νυν υπουργός Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), Φάτι Μπασάγα.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το μελλοντικό μεταβατικό συμβούλιο θα έχει ως αποστολή «να επανενώσει τους θεσμούς του κράτους και να εγγυηθεί την ασφάλεια» μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, τον προσεχή Δεκέμβριο.
Πηγή: ΑΜΠΕ