Από την έντυπη έκδοση
Τη Λευκωσία θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εν όψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, η οποία θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η αναθέρμανση του Κυπριακού και η επικείμενη πενταμερής στις αρχές Μαρτίου. Μάλιστα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να πραγματοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης επίσκεψη το αμέσως προσεχές διάστημα τη Λευκωσία όπου θα συζητηθεί εκτενέστερα ο συντονισμός των θέσεων της Αθήνας και της Λευκωσίας. «Στο θέμα της Κύπρου παραμένουμε συντεταγμένοι απόλυτα με την κυπριακή κυβέρνηση και στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, Χρήστος Ταραντίλης, αναφερόμενος στις συζητήσεις Μητσοτάκη - Αναστασιάδη.
Στο περιθώριο της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης αναμένεται να πραγματοποιηθεί και συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σημειώνεται ότι η διάσκεψη έχει προγραμματιστεί να φιλοξενηθεί στο Greentree έξω από τη Νέα Υόρκη, αλλά χθες έγινε γνωστό ότι ενδέχεται να αλλάξει αυτός ο σχεδιασμός εξαιτίας της πανδημίας. «Υπάρχει ενδεχόμενο ο τόπος να αλλάξει γιατί αυτή τη στιγμή αυτό που ισχύει στις ΗΠΑ είναι καραντίνα τεσσάρων ημερών, αλλά υπάρχει και ενδεχόμενο αύξησης της καραντίνας και δεν γίνονται εξαιρέσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κυριάκος Κούσιος.
Προκλήσεις Τσαβούσογλου από τα Κατεχόμενα
Στο πλαίσιο της κινητικότητας για το Κυπριακό ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρίσκεται από χθες για διήμερη επίσκεψη στα κατεχόμενα της Κύπρου. Λίγες ώρες πριν μεταβεί στην κατεχόμενη Κύπρο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επέλεξε ρητορική προκλήσεων υποστηρίζοντας ότι η επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου ήρθε ως αποτέλεσμα της δράσης των τουρκικών ερευνητικών σκαφών στην Ανατολική Μεσόγειο. «Μιλήσαμε για δίκαιο διαμοιρασμό στην Ανατολική Μεσόγειο. Είπαμε να μην αποκλείετε την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά και είπαν όχι», τόνισε αναφερόμενος στην Ελλάδα και τη Δημοκρατία της Κύπρου και πρόσθεσε: «Τι κάναμε τότε εμείς; Κατεβήκαμε στο πεδίο και κυματίσαμε τη σημαία μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όλοι έμαθαν με ποιο τρόπο μπορούν να συνεργάζονται με την Τουρκία», ισχυρίστηκε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. Υποστήριξε δε ότι «εδώ και χρόνια» η Τουρκία προσπαθεί να οικοδομήσει καλές σχέσεις με την Ε.Ε., αλλά πρόσφατα η άλλη πλευρά επέλεξε «τη γλώσσα των απειλών», την οποία απέρριψε η Άγκυρα. «Τασσόμαστε υπέρ κάθε είδους ειρηνικής μεθόδου. Το μόνο που απαιτείται από εκείνους είναι να κατανοήσουν ότι η Τουρκία τάσσεται όχι υπέρ των απειλών, αλλά υπέρ τρόπων λειτουργίας της διπλωματίας», συμπλήρωσε.
Αυτή τη φορά, σε πιο χαμηλό τόνο από τον Τσαβούσογλου κινήθηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι τα ελληνοτουρκικά μπορούν να λυθούν με πολιτικό τρόπο. Πάντως, οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν έκαναν καμία αναφορά στον χρονισμό της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών. Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης διαβεβαίωσε χθες, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία για τον επόμενο γύρο που αναμένεται να διεξαχθεί στην Αθήνα.