«Προσήλωση» στον διάλογο διατυμπανίζει η Τουρκία

Στρατηγικής φύσεως ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας
Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2021 10:37
UPD:10:39
via REUTERS/TURKISH FOREIGN MINISTRY
A- A A+

Να διασκεδάσει τις ανησυχίες της Ε.Ε. ως προς την πραγματική βούλησή της για διπλωματική επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα επιχειρεί η Άγκυρα εν μέσω των διερευνητικών επαφών, διαβεβαιώνοντας εγγράφως μέσω του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ότι είναι προσηλωμένη στον διάλογο. Σε γραπτή ανακοίνωσή του το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, το οποίο συνεδρίασε υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι η Τουρκία «είναι πρωτίστως υπέρ της διπλωματίας και του διαλόγου σε κάθε πλατφόρμα για την επίλυση των ζητημάτων του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου».

Σημείωσε δε ότι η Τουρκία είναι «αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα, το ενδιαφέρον και τα συμφέροντά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες», ανέφερε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Οι εν λόγω διαβεβαιώσεις εντάσσονται στην προσπάθεια που καταβάλλει τους τελευταίους μήνες η Τουρκία να πείσει την Ε.Ε. να εγκαταλείψει την πολιτική των επαπειλούμενων κυρώσεων. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί και μια κίνηση στη διπλωματική σκακιέρα σε περίπτωση αρνητικής κατάληξης των διερευνητικών επαφών και στην επίρριψη ευθυνών (blame game) στην Ελλάδα.

«Εμπιστευτικές» οι συζητήσεις

Πάντως, τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το τι συζητείται στις διερευνητικές που αναμένεται να συνεχιστούν στην Αθήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου έκανε λόγο για «άτυπες, εμπιστευτικές και δεσμευτικές» συζητήσεις. Από την πλευρά της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει αρκεστεί να δηλώσει ότι οι διερευνητικές επαφές στην Κωνσταντινούπολη έγιναν σε «πολύ καλό κλίμα». Ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι έχει συμφωνηθεί συνάντησή του με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια, κάτι που δεν επιβεβαιώνει όμως η ελληνική πλευρά.

Στη Βοσνία ο Δένδιας

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε επίσκεψη στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, όπου διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. «Σε λίγα χρόνια θα μπορούσαμε να οραματιζόμαστε μια Ε.Ε. στην οποία τουλάχιστον το ένα τέταρτο των μελών της θα είναι βαλκανικές χώρες. Κάτι που θα ήταν αδιανόητο πριν από τριάντα χρόνια» ανέφερε ο κ. Δένδιας από το Σεράγεβο μετά τη συνάντηση με την ομόλογό του της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης Μπισέρα Τούρκοβιτς.

«Δεν πρέπει να αφήνουμε φαντάσματα του παρελθόντος να στοιχειώνουν και να απειλούν το κοινό μας μέλλον», προσέθεσε. «Η δέσμευσή μας είναι μακροπρόθεσμη. Αντικατοπτρίζεται στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης που εγκρίθηκε το 2003», συμπλήρωσε και υπογράμμισε τη σημασία της προώθησης των σχέσεων καλής γειτονίας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. «Είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε ότι, δυστυχώς, όχι όλες, αλλά οι περισσότερες χώρες της ευρύτερης περιοχής υποστηρίζουν τις ίδιες θεμελιώδεις αρχές», σημείωσε. Από την πλευρά της, η ΥΠΕΞ της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στην Ελλάδα για τη συνεχή στήριξη που παρέχει για την ανοικοδόμηση της χώρας και τις προσπάθειες για είσοδο στο ΝΑΤΟ.

«Όχι» του Πούτιν

Εν τω μεταξύ, χθες το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα επισκεφθεί την Αθήνα για τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου 2021. Κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε «όχι». Το θέμα είχε ανοίξει νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αποκάλυψε ότι η Ελλάδα έχει στείλει πρόσκληση στον Βλαντιμίρ Πούτιν, στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και στον Κάρολο της Αγγλίας να δώσουν το «παρών» στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 25 Μαρτίου, εφόσον το επιτρέψουν, βέβαια, οι επιδημιολογικές συνθήκες. Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι οι ηγέτες των τριών χωρών εκλήθησαν ως εκπρόσωποι των χωρών που συνέβαλαν στην απελευθέρωση της Ελλάδας. «Υπήρχαν διάφορες ιδέες στο τραπέζι, αλλά η κατάσταση είναι σχετικά ρευστή, λόγω κορονοϊού. Προκρίθηκε, τελικά, αυτή η παρέλαση να γίνει στο Σύνταγμα. Στόχος είναι να γίνει μια λαμπρή στρατιωτική παρέλαση όπως αρμόζει στην περίσταση», τόνισε ο υπουργός Άμυνας.

Μητσοτάκης - Νετανιάχου

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζήτησαν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και τη συνεργασία των δύο χωρών στον συγκεκριμένο τομέα. Ακόμη, αντάλλαξαν απόψεις για τις διμερείς και περιφερειακές εξελίξεις και συμφώνησαν να συνεχίσουν τον στενό συντονισμό των δύο χωρών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή