Μετά από πρόταση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, θεωρεί ιδιαίτερα τιμητική τη συμμετοχή της στο Διεθνές Forum «Η Ελλάδα το 2040» που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο του Ζαππείου από τις 19 έως 21 Οκτωβρίου 2021, με παρουσία πολλών άλλων φορέων.
Στα πλαίσια του Forum η Ένωσή μας, μοναδική εκπρόσωπος του νομικού κόσμου της Χώρας, θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για τη Δικαιοσύνη τις επόμενες δεκαετίες. Για τον λόγο αυτό στο επόμενο ΔΣ θα συγκροτηθεί η Επιτροπή που θα μας εκπροσωπήσει αποτελούμενη από συναδέλφους όλων των βαθμίδων της Δικαιοσύνης.
Σήμερα έγινε διαδικτυακά η παρουσίαση των θεσμικών φορέων ενώπιον του Πρωθυπουργού, όπου κάθε φορέας είχε την δυνατότητα δίλεπτης τοποθέτησης για τη θεματολογία στην οποία θα επικεντρωθεί. Παρακάτω δημοσιεύεται η παρέμβαση του Προέδρου της Ένωσης, κ. Χριστόφορου Σεβαστίδη.
Η ανακοίνωση
Εύχομαι σε όλους καλή και δημιουργική χρονιά. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ευχαριστεί την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» για την πρόσκληση στο Φόρουμ στο οποίο θα μας δοθεί η δυνατότητα να παρουσιάσουμε τις προτάσεις των Δικαστικών Λειτουργών της Χώρας για μια Δικαιοσύνη που ανταποκρίνεται στη συνταγματική της αποστολή, στο θεσμικό της ρόλο και βρίσκεται σταθερά προσηλωμένη στην υπηρεσία του Ελληνικού Λαού.
Μία Δικαιοσύνη ανεξάρτητη από κυβερνητικές επιλογές και οικονομικές στοχεύσεις, που δεν θα λειτουργεί ως εργαλείο προσέκλυσης επενδύσεων αλλά θα έχει μόνιμα στραμμένο το ενδιαφέρον της στην απονομή δικαίου. Για την επεξεργασία των θέσεών μας συγκροτούμε Επιτροπή από Δικαστικούς Λειτουργούς όλων των βαθμίδων.
Ο πρώτος άξονας του έργου μας είναι οι θετικές δράσεις που πρέπει να αναληφθούν τα επόμενα χρόνια. Η Χώρα οφείλει να προχωρήσει σε συνταγματικές και νομοθετικές αλλαγές που έχουν καθυστερήσει εδώ και δεκαετίες: στην αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, στην απαγόρευση ανάληψης δημόσιων καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά την αφυπηρέτησή τους, στην ίδρυση ειδικού τμήματος επιστημόνων και τεχνοκρατών, που θα συνεπικουρεί δικαστές και εισαγγελείς κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους, στην ευρεία χρήση της τεχνολογίας που θα διευκολύνει το δικαιοδοτικό έργο, στη θεσμοθέτηση της δικαστικής μεσολάβησης ως εναλλακτικής μορφής επίλυσης διαφορών.
Από τη άλλη μεριά θα αναλύσουμε τα τρωτά σημεία σχεδίων και προτάσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και θα εκτεθεί αναλυτικά η θέση μας για την ανάγκη κατάργησης ήδη θεσπισμένων διατάξεων, οι οποίες στην πραγματικότητα αναιρούν τον δημόσιο και ανεξάρτητο χαρακτήρα της Δικαιοσύνης αντιμετωπίζοντάς την ως ιδιωτική επιχείρηση που θα πρέπει να λειτουργεί με κριτήρια κόστους – οφέλους.
Στα πλαίσια αυτά θα επιχειρηματολογήσουμε για την ανάγκη κατάργησης της υποχρεωτικής ιδιωτικής διαμεσολάβησης που επιβαρύνει οικονομικά τους φτωχότερους πολίτες και τους δημιουργεί σοβαρά προσκόμματα πρόσβασης σε ένα δημόσιο αγαθό, για την ανάγκη κατάργησης των ειδικών τμημάτων των Δικαστηρίων που ασχολούνται αποκλειστικά με επενδυτικές διαφορές και αποψιλώνουν από έμψυχο υλικό τα υπόλοιπα τμήματα που δικάζουν τις υποθέσεις των πολιτών.
Θα σταθούμε στην επικινδυνότητα που εμπεριέχουν σχεδιασμοί για εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στη Δικαιοσύνη, δημιουργία ενός σώματος manager και υποκατάσταση των αιρετών διοικήσεων σε Δικαστήρια και Εισαγγελίες, καταργήσεις και συγχωνεύσεις Δικαστηρίων, δημιουργία ειδικής κατηγορίας δικαστών επί θητεία που δεν θα έχουν προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία. Με αυτά τα λίγα λόγια κλείνω και εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο της Επιτροπής.