ΚΕΔΕ: Ψήφισμα της Επιτροπής Ισότητας για την σεξουαλική παρενόχληση

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021 13:33
UPD:13:35
Eurokinissi/EUROKINISSI
A- A A+

Σύσσωμο το ∆Σ της ΚΕ∆Ε ενέκρινε την έκδοση ψηφίσματος της Επιτροπής Ισότητας για την σεξουαλική παρενόχληση και βία, με αφορμή τις αποκαλύψεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

Η ΚΕΔΕ υποστηρίζει ότι  η πρόληψη και αποτροπή έχουν πολύ μικρότερο κόστος σε ανθρώπινο πόνο από ότι η εκ των υστέρων δικαίωση και ανακούφιση της επιζήσασας. Η μακρόχρονη σιωπή, η αδιανόητη δυσκολία γνωστοποίησης των περιστατικών ακόμα και στα πιο οικεία άτομα, το αποδεικνύει περίτρανα. 

Ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος  

Με αφορμή τις αποκαλύψεις για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας 

Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση με αφορμή τις αποκαλύψεις στον χώρο της ιστιοπλοΐας και του αθλητισμού εν γένει. Πέρα από τον αυτονόητο αποτροπιασμό που προκαλούν οι σχετικές αποκαλύψεις και πέρα από το γεγονός ότι έρχονται από ανθρώπους γνωστούς και αγαπητούς στο ευρύ κοινό, οφείλουμε να αναστοχαστούμε αλλά και να ενεργοποιηθούμε απέναντι σε ένα φαινόμενο, του οποίου οι διαστάσεις είναι μεγαλύτερες από όσο θέλαμε να πιστεύουμε. 

Σε πολλούς, αν όχι σε όλους, τους τομείς της δημόσιας ζωής και σε πολλούς, αν όχι σε όλους, τους κλάδους και χώρους εργασίας η σεξουαλική παρενόχληση δεν φαίνεται να είναι περιθωριακό φαινόμενο. Προσβλητικές και εκφοβιστικές συμπεριφορές, είτε συνδέονται είτε όχι, με παρενοχλητικές πράξεις διαφόρων διαβαθμίσεων και σοβαρότητας, στιγματίζουν την καθημερινότητα πολλών, κυρίως, γυναικών αλλά και ανδρών, με μακροχρόνιες συνέπειες στη ζωή τους και στις σχέσεις τους. 

Η χώρα μας διαθέτει ένα ικανοποιητικό νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας αλλά και στο δημόσιο χώρο εν γένει. Υπάρχουν συγκεκριμένοι νομικοί ορισμοί των συμπεριφορών αυτών και συγκεκριμένοι μηχανισμοί αντιμετώπισης.

Παρόλα αυτά, πολύ λίγες είναι οι περιπτώσεις που παίρνουν το δρόμο πειθαρχικής, διοικητικής ή και νομικής αντιμετώπισης. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο δισταγμό ή στον φόβο των θυμάτων. Οφείλεται και στην ελλιπή ενημέρωση, αλλά και στις πρακτικές δυσκολίες εφαρμογής της νομοθεσίας και ουσιαστικής χρήσης των διαθέσιμων εργαλείων και θεσμών, που κρατούν τις περισσότερες υποθέσεις στο σκοτάδι και τις πρωταγωνίστριες τους στη ματαίωση. 

Όλοι οι φορείς, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και η διοίκηση σε όλες τις βαθμίδες της οφείλουν να εντάξουν την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας στις βασικές προτεραιότητές τους. Η ΚΕ∆Ε δεσμεύεται να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις ευαισθητοποίησης και εφαρμογής πρωτοκόλλων πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών παρενόχλησης από τους δήμους της χώρας. 

Μόνο η υιοθέτηση και γνωστοποίηση συγκεκριμένων διαδικασιών εύκολα προσβάσιμων και άμεσα εκτελεστέων είναι ο αποτελεσματικός τρόπος αποτροπής των επίδοξων δραστών και απόδοσης αισθήματος ασφάλειας στα πιθανά θύματα. Η πρόληψη και αποτροπή έχουν πολύ μικρότερο κόστος σε ανθρώπινο πόνο από ό,τι η εκ των υστέρων δικαίωση και ανακούφιση της επιζήσασας. Η μακρόχρονη σιωπή, η αδιανόητη δυσκολία γνωστοποίησης των περιστατικών ακόμα και στα πιο οικεία άτομα, το αποδεικνύει περίτρανα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή