Γ. Βαρουφάκης: Σημαντικό το κόστος του κυβερνητικού φιάσκου με τον εμβολιασμό

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021 16:29
UPD:16:31
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Η ελληνική κοινωνία δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση, γιατί δεν κατάφερε να ικανοποιήσει καμία από τις υποχρεώσεις που είχε για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας, είπε από το βήμα της Βουλής ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ ταυτόχρονα έκανε λόγο και για φιάσκο σχετικά με την προετοιμασία για τους εμβολιασμούς.

Ειδικότερα, μιλώντας στη συζήτηση για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση είχε τέσσερις υποχρεώσεις: την αξιόπιστη διαχείριση της πληροφόρησης για την πανδημία, την ενίσχυση του ΕΣΥ, την οικοδόμηση δικτύου κέντρων εμβολιασμών και τον ικανό αριθμό εμβολίων.

Απαντώντας σε ένα προς ένα σημείο, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τόνισε ότι αρχικά όλοι πιστεύαμε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τους επιστήμονες, ωστόσο κάποια στιγμή αρχίσαμε να ζητάμε τα πρακτικά για να γνωρίζουμε όλοι ποια είναι η σχέση όσων λένε οι επιστήμονες και όσων πράττει η κυβέρνηση. Οι επιστήμονες, προσέθεσε, δεν έχουν πρόβλημα με τη δημοσιοποίηση, η κυβέρνηση έχει κι εργαλειοποιεί τους επιστήμονες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αυτή η στάση είχε ως συνέπεια να χαθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας, καθώς η κυβέρνηση έχτισε ένα ψηφιακό παρακράτος, παραπληροφορεί και αυτό είναι καταδικαστέο.

Ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε την αντίθεσή του στην αύξηση των προστίμων για όσους παραβιάζουν τα μέτρα στα 500 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «αισχρή τιμωρητικότητα».

Στη συνέχεια, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 επέκρινε την κυβέρνηση γιατί έχει διαθέσει το μικρότερο ποσό από όλα τα κράτη της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Για τα εμβόλια τόνισε ότι στον κρατικό προϋπολογισμό δεν υπάρχει κανένα κονδύλι εγγεγραμμένο για τους εμβολιασμούς και δεν υπάρχει ούτε ένα δίκτυο. Πρόκειται, υποστήριξε, «για ένα ξεκάθαρο φιάσκο, το οποίο περίμενα να παραδεχθείτε». Ωστόσο, αυτό δεν έγινε, σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης, «και η ολιγωρία έχει θύματα».

Όπως συμπλήρωσε, το κόστος σε ανθρώπινες ζωές του κυβερνητικού φιάσκου με τον εμβολιασμό είναι σημαντικό. Επικαλέστηκε δε, όπως είπε, τα έγκυρα δεδομένα του Βρετανικού Υπουργείου Υγείας [Medicines and Healthcare products Regulatory Agency], τα οποία, προσαρμοσμένα στα ελληνικά δημογραφικά δεδομένα, δείχνουν πως:

«* Αν εμβολιάζονταν οι 838.000 άνω των 80 ετών, οι 67 στους 100 θανάτους θα είχαν αποφευχθεί.

* Αν εμβολιάζονταν τα 1.842.000 άνω των 70, θα γλυτώναμε το 88% των θανάτων.

* Αν εμβολιάζονταν τα 3.133.000 άτομα άνω των 60, θα σώζαμε το 97% των συνανθρώπων που, χωρίς εμβόλιο, θα χάναμε.

- Κατά το πρώτο εξάμηνο, συνεπώς, ένας μέσος όρος ημερήσιων εμβολιασμών (κάθε άτομο Χ 2 δόσεις) της τάξης των 32.000 θα έσωζαν 97% εκείνων που αλλιώς θα χάναμε.

- Ρίχνοντας τον μέσο όρο στις 20.380 δόσεις ημερησίως, χάνουμε χωρίς λόγο και αιτία, άλλους 9 στους 100».

Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η ύφεση θα είναι πιο κοντά στο 15%, ενώ η κυβέρνηση αρχικά προέβλεπε 3% που αναθεώρησε στη συνέχεια στο 10%. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 πρότεινε να διαγραφούν οι οφειλές καταστηματαρχών και επιχειρήσεων γιατί αποτελούν επένδυση στα έσοδα του δημοσίου στο μέλλον, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν λουκέτα και το δημόσιο θα χάσει.

Για το δημόσιο χρέος

Ο κ. Βαρουφάκης έκανε εκτενή αναφορά στο πρόβλημα του χρέους, θέτοντας το ερώτημα στον πρωθυπουργό γιατί δεν θέτει ζήτημα διαπραγμάτευσης. Εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με τον πρωθυπουργό ότι η χώρα θα εισπράξει 72 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εξήγησε ότι για το 2021 έχουν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό μόλις 2,5 δισ., ενώ για το Ταμείο Ανάπτυξης είπε ότι είναι στάχτη τα μάτια των λαών της Ευρώπης για να μην υπάρξει το ευρωομόλογο. Επίσης είπε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ότι όσο το χρέος ανεβαίνει τόσο πιο ισχυρή γίνεται η τρόικα και αποκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «δοτό πρωθυπουργό της τρόικα».

Επίσης, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατηγόρησε την κυβέρνηση για δημιουργία αστυνομικού κράτους και κλείνοντας αναφέρθηκε σε έρευνα του πανεπιστημίου του Γκέντεμποργκ για την προστασία των δικαιωμάτων την περίοδο της πανδημίας, στη οποία όπως είπε η Ελλάδα έρχεται στην τελευταία θέση με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Σερβία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή