Με σημαντική πλειοψηφία ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο την τροποποιημένη έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ για το 2006, που εισηγήθηκε ο ολλανδός ευρωβουλευτής κ.Erik Meijer.
Με παρέμβασή του πριν από την ψηφοφορία ο εισηγητής εξήγησε οτι «ύστερα από συμφωνία όλων των πολιτικών ομάδων αποφασίστηκε να χρησιμοποιείται από εδώ και στο εξής σε όλα τα κείμενα ολόκληρη η ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» και όχι οι διάφορες συντμήσεις στις διάφορες γλώσσες.
Με τις τροπολογίες του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Δημητρακόπουλου που εγκρίθηκαν υπογραμμίζονται τα εξής βασικά σημεία:
«Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς δήλωσε δημοσίως οτι προτίθεται να επαναλάβει σύντομα τις προσπάθειες για την επίτευξη, το ταχύτερο δυνατό, αμοιβαία αποδεκτής λύσης του ζητήματος και ζήτησε σαφή στήριξη των προσπαθειών του».
Σχετικά με τις θεωρήσεις υπενθυμίζεται ότι : Το ζήτημα τέθηκε και εξετάσθηκε λεπτομερώς κατά τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία διευκόλυνσης της χορήγησης θεωρήσεων. Επισημαίνει ότι υιοθετήθηκε κοινή δήλωση η οποία επισυνάφθηκε ως παράρτημα στο μονογραφημένο κείμενο. Καλούνται όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές να ενεργήσουν ταχέως σε συνέχεια της δήλωσης αυτής, μόλις πληρωθούν οι όροι εφαρμογής της.
Σε σχέση με τη διεθνή ονομασία, αφού γίνεται αναφορά σε ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα που έχουν ήδη αναγνωρίσει τη χώρα με το συνταγματικό της όνομα, «υπενθυμίζεται ότι ορισμένες από τις χώρες αυτές έχουν δηλώσει ότι θα αποδεχθούν ενδεχόμενο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στο πρόβλημα της ονομασίας, και φρονεί ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995, το πρόβλημα του ονόματος δεν αποτελεί εμπόδιο στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση στην ΕΕ. Όπως στην περίπτωση των άλλων υποψηφίων η ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα κριθεί αποκλειστικά από την τήρηση των κριτηρίων της Κοπεχγάγης και των όρων της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης, καθώς και της δυνατότητας απορρόφησης της ΕΕ νέων χωρών».
Πηγή ΑΠΕ