Ο «πόλεμος» του Parler: «Μετασεισμοί» στα κοινωνικά δίκτυα από την εισβολή στο Καπιτώλιο

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021 13:52
UPD:13:54
REUTERS/LEAH MILLIS
A- A A+

Σε μια μεγάλη αντιπαράθεση στον χώρο των social media, αναφορικά με το περιεχόμενο που ανεβαίνει σε αυτά και την ελευθερία της έκφρασης, εξελίσσεται το ζήτημα του κοινωνικού δικτύου Parler, στον απόηχο της εισβολής στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Το Parler είναι δημοφιλές μεταξύ των υποστηρικτών του απερχόμενου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, αν και ο ίδιος δεν είναι χρήστης. To κοινωνικό δίκτυο τέθηκε offline αφού η Amazon, σταμάτησε να το υποστηρίζει: Το Parler βασιζόταν στην υπηρεσία cloud computing AWS (Amazon Web Services) για τη λειτουργία του, ως μια «εναλλακτική» στο Twitter για χρήστες που είχαν αποκλειστεί από τα «συμβατικά» social media.

Όπως αναφέρει το BBC, η Amazon προέβη στην ενέργεια αυτή αφού βρήκε δεκάδες αναρτήσεις που, όπως είπε, ενθάρρυναν τη βία. Η Google και η Apple είχαν ήδη αφαιρέσει το Parler από τα καταστήματα εφαρμογών τους στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, υποστηρίζοντας πως δεν συμμορφωνόταν στις απαιτήσεις τους ως προς το moderation του περιεχομένου του. Ωστόσο, η πρόσβαση ήταν ωστόσο ακόμα δυνατή μέσω web, αν και χρήστες είχαν πει ότι δεν ήταν σε θέση να δημιουργούν νέους λογαριασμούς το Σαββατοκύριακο, χωρίς τους οποίους δεν μπορεί κάποιος να δει το περιεχόμενο του Parler.

To Parler ήταν online από το 2018 και μπορεί να επιστρέψει εάν βρει κάποιον εναλλακτικό host. Ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος Τζον Μέιτζ είπε στο Fox News την Κυριακή πως «κάθε πάροχος, από υπηρεσίες γραπτών μηνυμάτων μέχρι παρόχους email μέχρι τους δικηγόρους μας, μας έχουν όλοι παρατήσει».,

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιστρέψουμε online το συντομότερο δυνατόν, αλλά δυσκολευόμαστε πολύ επειδή ο κάθε πάροχος στον οποίο μιλάμε μας λέει ότι δεν θα συνεργαστεί μαζί μας επειδή αν δεν εγκρίνουν η Apple και η Google, δεν θα το κάνουν ούτε αυτοί».

Η κίνηση αυτή είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά ενεργειών στα social media μετά τα επεισόδια στο Καπιτώλιο την προηγούμενη εβδομάδα. Το Facebook και το Twitter μπλόκαραν επίσης τους λογαριασμούς του προέδρου Τραμπ, εκφράζοντας ανησυχίες πως μπορεί να υποκινήσει περαιτέρω βία.

Μεταξύ των χρηστών του Parler είναι ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, ο οποίος ηγήθηκε μιας προσπάθειας στη Γερουσία για να επιβραδύνει την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν από το εκλεκτορικό κολέγιο των ΗΠΑ. Ο ίδιος είχε περίπου πέντε εκατ. followers στην πλατφόρμα- περισσότερους από ό,τι στο Twitter. «Γιατί μια χούφτα δισεκατομμυριούχων της Σίλικον Βάλεϊ να έχουν μονοπώλιο στον πολιτικό λόγο;» έγραψε στο Twitter το Σαββατοκύριακο.

Η Amazon ενημέρωσε το Parler πως είχε δει μια «σταθερή αύξηση στο βίαιο περιεχόμενο στην ιστοσελίδα σας, που είναι κατά παράβαση των όρων μας», προσθέτοντας πως δεν θεωρεί ότι οι οι διαχειριστές της πλατφόρμας είχαν μια «αποτελεσματική διαδικασία» που θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα. Μεταξύ των παραδειγμάτων που παρουσίασε ήταν αναρτήσεις που ζητούσαν φόνους Δημοκρατικών, μουσουλμάνων, ηγετών του κινήματος Black Lives Matter κ.α.

Οι εξελίξεις στο Parler φαίνονται να ωφελούν ένα άλλο κοινωνικό δίκτυο, το Gab, το οποίο είναι επίσης δημοφιλές μεταξύ σχολιαστών που κινούνται στον χώρο της ακροδεξιάς. Όπως υποστήριξε το ίδιο, τις τελευταίες δύο ημέρες απέκτησε περισσότερους χρήστες από ό,τι στα πρώτα δύο χρόνια της λειτουργίας του.

Προτεινόμενα για εσάς