Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2007 10:04
A- A A+

Η κίνηση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β' να τελέσει μνημόσυνο για 22 καταδρομείς που σκοτώθηκαν κατά το πραξικόπημα, οι δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2008 και ο προβληματισμός που προκαλούν στο Προεδρικό Μέγαρο, οι αντιδράσεις για τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, η ομιλία του Προέδρου της Βουλής και υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια σε εκδηλώσεις καταδίκης του πραξικοπήματος και της εισβολής και οι δηλώσεις Ε/Κ πρόσφυγα για τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Είναι φιάσκο'', γράφει ότι ο Αδάμος Αδάμου από την Ακανθού καταγγέλλει ότι η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα, στην οποία αποτάθηκε και ο ίδιος, είναι τελικά ένα μεγάλο φιάσκο, αφού διαπίστωσε ότι μετά την αίτηση που είχε υποβάλει στη λεγόμενη επιτροπή στις 20 Απριλίου 2007, η εταιρεία ''Sea Terra'' άρχισε να ανεγείρει συγκρότημα κατοικιών σε τεμάχιο γης που του ανήκει στην περιοχή Καμίνι του χωριού Ακανθού. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Μεχμέτ Τσακιτζί, μιλώντας στην εφημερίδα, χαρακτήρισε ''φιάσκο'' τη στρατηγική του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για άρση της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ και ''στρατηγική επίδειξης'' την πρόσκληση του Προέδρου Παπαδόπουλου για συνάντηση με τον κ. Ταλάτ.

Το ''Θάρρος'', υπό τον τίτλο ''Και όμως μπορεί... να υπάρξει ενότητα'', γράφει ότι ως ένα πρώτο βήμα προς την πολυπόθητη ενότητα του λαού και προς την εξάλειψη από τα μίση και τα πάθη του παρελθόντος, κρίνεται η χθεσινή κίνηση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β' να τελέσει ύστερα από προτροπή συγγενών των κληρωτών καταδρομέων που σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν σε διατεταγμένη αποστολή κατά το πραξικόπημα. Γράφει, επίσης, ότι ο αποχωρών Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη έτοιμος να ανακοινώσει τις αποφάσεις του για τις προεδρικές εκλογές και ότι ταυτόχρονα απέφυγε να θέσει χρονικό πλαίσιο για τη λήψη της απόφασης αυτής.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Πανικός από τις δημοσκοπήσεις'', γράφει ότι έντονος προβληματισμός καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στο Προεδρικό από τη συνεχή πτώση των ποσοστών που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν για την υποψηφιότητα Τάσσου Παπαδόπουλου, που σήμερα κινείται στο 30% ως 31% από το 37% ως 38% πριν από δύο με τρεις μήνες. Γράφει, επίσης, ότι σημείο διχασμού και έντασης αποτέλεσε για ακόμα μια φορά το μνημόσυνο των 22 κληρικών καταδρομέων που σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν σε διατεταγμένη αποστολή κατά το πραξικόπημα, υπό τις διαταγές της χούντας, ειδικά γιατί φέτος ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β' αποδέχθηκε την πρόσκληση που του απηύθυναν οι συγγενείς των νεκρών και τέλεσε τρισάγιο στα μνήματά τους.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Μαίνεται ο πόλεμος'', γράφει ότι εν μέσω αλληλοκατηγοριών μεταξύ αντιπολίτευσης και Προεδρικού για τον ανασχηματισμό της περασμένης Παρασκευής, οι τέσσερεις νέοι Υπουργοί δίνουν σήμερα τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους και ότι χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης επέμενε ότι έγινε κρούση σε στελέχη του ΔΗΣΥ, τα οποία δεν αποδέχθηκαν. Γράφει, επίσης, ότι δύο χιλιάδες περισσότεροι ήταν οι Κύπριοι φοιτητές που προτίμησαν τα βρετανικά πανεπιστήμια την περσινή χρονιά, ενώ φέτος υπολογίζεται ο αριθμός να αυξηθεί, λόγω των συνεχών απεργιών στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Μάχη χαρακωμάτων ενόψει'', γράφει ότι τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων έχουν σημάνει συναγερμό στα επιτελεία των υποψηφίων και των κομμάτων, καθώς αν και νωρίς φαίνεται να προδιαγράφεται σκληρός προεκλογικός αγώνας και ότι δημοσκόπηση που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα επιβεβαιώνει ότι η μάχη των προεδρικών εκλογών θα κριθεί με διαφορά στήθους. Γράφει, επίσης, ότι νέες έρευνες θα πραγματοποιήσει σήμερα η Αστυνομία στα γραφεία της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού στη Λευκωσία με σκοπό να παραληφθεί σημαντικό τεκμήριο που αφορά τις καταγγελίες μελών του προσωπικού για παρακολούθησή τους από τον Πρόεδρο της Επιτροπής.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Συνέπεια και ευελιξία'', αναφέρεται σε ομιλία του Δημήτρη Χριστόφια σε εκδηλώσεις καταδίκης του πραξικοπήματος και της εισβολής, στην οποία είπε ότι συνέπεια και αφοσίωση στις αρχές λύσης του Κυπριακού και ευελιξία και ανάληψη πρωτοβουλιών είναι το δίπτυχο που πρέπει να χαρακτηρίζει την πολιτική στο Κυπριακό, ώστε η ε/κ πλευρά να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να αναγκάσει την τουρκική πλευρά να παρακαθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών. Γράφει, επίσης, ότι τα σατανικά σχέδια εναντίον της Κύπρου, που σε όλα σχεδόν περιλαμβανόταν η πολιτική ή βιολογική εξολόθρευση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ', καταστρώνονταν και εκπορεύονταν από την ίδια τη CIA.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή