Τις ανησυχίες τους για τον αντίκτυπο της εορταστικής περιόδου στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας εκφράζουν οι ειδικοί εκτιμώντας πως ενδέχεται να σημειωθεί αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες, οπότε και αναμένεται να γίνουν εμφανή τα αποτελέσματα της συμπεριφοράς των πολιτών κατά τις γιορτές.
«Όλοι χαλαρώσαμε λίγο στις γιορτές και είναι φυσιολογικό» η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Μίνα Γκάγκα μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ωστόσο, όπως ανέφερε, όλοι «το φοβόμαστε το επόμενο 15ήμερο», προσθέτοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς.
Γίνεται επιδημιολογική παρατήρηση συνεχώς και ανάλογα παίρνονται αποφάσεις, επεσήμανε η καθηγήτρια, ενώ ανέφερε πως ο εμβολιασμός εξελίσσεται καλά στη χώρα μας. «Μέσα στην άνοιξη θα αρχίσουμε να χαλαρώνουμε», εκτίμησε. «Αν κρατάμε τις μάσκες και τα μέτρα τα πράγματα θα είναι καλά για όλους μας.», τόνισε η καθηγήτρια.
«Διπλή η αύξηση από την χαλάρωση της Πρωτοχρονιάς»
Από την πλευρά της η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής ενός πιο αυστηρού lockdown, εκτιμώντας ότι η εορταστική περίοδος που αφήνουμε πίσω μας θα επιβαρύνει την επιδημιολογική εικονα της χώρας.
Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, το υπάρχον καθεστώς δεν παραπέμπει σε lockdown καθώς «ο κόσμος είναι έξω», ενώ σχολιάζοντας την πορεία του ιού στη χώρα μας υποστήριξε ότι δεν ξέρουμε πώς θα κινηθούν τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες. «Η αύξηση που βλέπουμε τώρα είναι από τα κρούσματα των Χριστουγέννων.Της Πρωτοχρονιάς θα είναι περισσότερα», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Αναφερόμενη στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19, ο οποίος πέφτει με εξαιρετικά αργούς ρυθμους, η κ. Παγώνη εξήγησε ότι ο αριθμός τους δεν μπορεί να πέσει όταν πρέπει να μείνουν πάνω από 15 μέρες μέσα στις μονάδες. Πρόσθεσε επίσης ότι εφόσον αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα θα είναι δύσκολα.
Κρίσιμες χαρακτήρισε τις επόμενες δεκαπέντε μέρες και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα του να μην χρειαστεί ένα πιο αυστηρό lockdown, τύπου Μαρτίου. «Θα ήταν χρήσιμο αν είχε γίνει στην αρχή. «Η πορεία θα μας δείξει προς τα πού θα πάμε», σημείωσε.
Να σημειωθεί ότι χθες ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης γνωστοποίησε ότι οι ημέρες των Χριστουγέννων και η παραμονή της Πρωτοχρονιάς επιβάρυναν σημαντικά το ιικό φορτίο στα λύματα στην Αττική. Όπως ανέφερε, στο εορταστικό δεκαήμερο των οποίων τα αποτελέσματα ήταν μέχρι και την Κυριακή, παρατηρήθηκαν δύο αυξήσεις, μία τα Χριστούγεννα 26-27/12/2020 και μία στις 31/12/2020 – 1/1/2021. Η πρώτη «χριστουγεννιάτικη» αύξηση έφερε σχεδόν διπλασιασμό του ιικού φορτιού ενώ η δεύτερη σχεδόν τριπλασιασμό.
Αυστηρό lockdown σε Δυτική Αττική, Κοζάνη, Σητεία και Ροδόπη
Στο μεταξύ την παράταση του αυστηρού lockdown με επιπλέον απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων των πόλεων αποφάσισε η Πολιτική Προστασία για τους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας της ΠΕ Αττικής, Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της ΤΚ Παλαίκαστρου του Δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου και των ΤΚ Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
Επίσης, αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα ανακοινώθηκαν και στον δήμο Αλιάρτου Θεσπιέων στη Βοιωτία με απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Σχολιάζοντας τα μέτρα που αποφασίζονται ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος υποστήριξε πως «ένα χαρακτηριστικό της επιδημίας είναι ότι δεν είναι επιδημία των μεγαλουπόλεων, αλλά και των μικρών χωριών»
«Έχουμε δει χωριά να γεμίζουν με κρούσματα. Αυτό το χαρακτηριστικό δείχνει ότι καμιά περιοχή της Ελλάδας δεν είναι απόλυτα προστατευμένη», σημείωσε μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.
«Στα πιο μικρά μέρη έχουμε όλοι μια αίσθηση ότι δεν θα έρθει κορωνοϊός. Όμως με το που εμφανιστεί μπορεί πολύ εύκολα να εξαπλωθεί σε όλο το χωριό. Αυτό έχουμε σήμερα στις Θεσπιές και κατ’ επέκταση στο δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων. Έχουμε αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Διακόπτεται η κυκλοφορία νωρίς, τα καταστήματα δεν εξυπηρετούν, δεν υπάρχουν μετακινήσεις από και προς το δήμο πέρα από αυτές που σχετίζονται με την εργασία. Η τοπική κοινωνία το έχει αποδεχτεί και στηρίζει τα μέτρα. Σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ κάνουμε παντού rapid tests και ιδιαίτερα στις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα. Η εξάπλωση προήλθε από μαζική συγκέντρωση ανθρώπων σε μια κηδεία», σχολίασε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.
Στον «πάγο» το click away;
Επιφυλάξεις έχουν αρχίσει να εκφράζουν οι ειδικοί και για την λειτουργία του click away, η αναστολή του οποίου είναι προσωρινή όπως υποστήριξε χθες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδη, από την Δευτέρα το σύστημα θα επανέλθει.
Αναφερόμενη στο άμεσο άνοιγμα του click away και λοιπών δραστηριοτήτων, η κ. Παγώνη υποστήριξε πως πρέπει να ανοίξουν αργότερα και αφού εξεταστούν όλοι οι παράμετροι. «Ας ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία», είπε.
Σχετικά με το αν ανοίγει από Δευτέρα η αγορά με click away, τοποθετήθηκε και ο κ. Βατόπουλος αναφέροντας ότι «δεν έχει αποφασιστεί αν θα ανοίξει από Δευτέρα η αγορά με click away.
«Γενικά η αύξηση της κινητικότητας μας φοβίζει. Είναι λεπτή η ισορροπία ανάμεσα στην οικονομία και την υγεία. Αν ανοίξουν τα μαγαζιά πρέπει ο κόσμος να είναι προσεκτικός, ας αναβάλει και μία αγορά για την επόμενη εβδομάδα. Πρέπει να αποφύγουμε το συνωστισμό. Δεν έχουμε εισηγηθεί κάτι σχετικό ακόμα, αλλά η γενική τάση είναι ό,τι είναι να γίνει, να γίνει με τρόπο ώστε να μην αυξηθεί ο συνωστισμός. Ας κάνουμε λίγο υπομονή και αυτό τον χειμώνα να τον περάσουμε αλώβητοι, να μην έχουμε θύματα», εξήγησε.
naftemporiki.gr