ΕΝΤΟΣ της εβδομάδας κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση θεμάτων δημοσκοπήσεων, το οποίο εγκρίθηκε σήμερα από την Κυβερνητική Επιτροπή.
Όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, στις βασικές ρυθμίσεις αναφέρεται ότι η συλλογή των στοιχείων της δημοσκόπησης γίνεται σε συγκεκριμένο αριθμό δείγματος. Το μίνιμουμ γι` αυτές τις πολιτικές δημοσκοπήσεις είναι τα 1.000 άτομα.
Επίσης, είναι υποχρέωση των εταιρειών να αναφέρουν τόσο τα στοιχεία του δείγματος, όσο και τη μέθοδο συλλογής στοιχείων, τον τρόπο καταγραφής της πρόθεσης ψήφου ή της δήλωσης ψήφου. Η δήλωση ψήφου είναι το γνωστό μέχρι σήμερα exit poll, δηλαδή την ώρα που κάποιος έχει ψηφίσει και εξέρχεται του εκλογικού τμήματος.
Ακόμη, οι εταιρείες υποχρεούνται να αναφέρουν το ερωτηματολόγιο, την ταυτότητα της δημοσκόπησης και μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως τον αριθμό μητρώου που κατέχει κάθε εταιρεία στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το τμήμα διαφάνειας του οποίου είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο.
Παραλλήλως, δημιουργείται αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία στην οποία μετέχει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και κάθε άλλη αντιπροσωπευτική οργάνωση, η οποία ελέγχει σε πρώτο βαθμό, στο πλαίσιο της λογικής της αυτορύθμισης, δημοσκοπήσεις που χρειάζεται να ελεγχθούν κατά την κρίση αυτής της εταιρείας.
Ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι αντίστοιχη εταιρεία ιδρύεται και με το νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή για τα Μέσα Ενημέρωσης στο νόμο για τη συγκέντρωση και την αδειοδότηση. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, σε κάθε περίπτωση, έχει τον τελικό λόγο.
Οι εταιρείες υποχρεούνται επίσης να τηρήσουν τις προϋποθέσεις που θέτει ο ΣΕΔΕΑ, ο Σύνδεσμος των Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Ερευνών. Προϋποθέσεις οι οποίες προβλέπονται από την ΕΣΟΜΑΡ που είναι η Διεθνής Ένωση. Δηλαδή, γίνεται μια προσπάθεια ώστε το πλαίσιο διενέργειας δημοσκοπήσεων να μη ξεφεύγει από τα όρια που έχει βάλει η επιστημονικά αποδεκτή έρευνα και τα οποία υιοθετούνται σε όλες τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, υπογράμμισε ο υπουργός.
«Ναι» στη διενέργεια δημοσκοπήσεων 15 ημέρες πριν από τις εκλογές, «όχι» στη δημοσιοποίησή τους
Σε ό,τι αφορά το θέμα της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων, o κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι μέχρι τώρα απαγορευόταν η διενέργεια δημοσκοπήσεων για ένα χρονικό διάστημα προ των εκλογών. Σύμφωνα με κάποια παλαιότερη διάταξη για 40 ημέρες προ των εκλογών, σύμφωνα με τη διάταξη του 2002 για 15 ημέρες προ των εκλογών επιτρέπεται η διενέργεια δημοσκοπήσεων. Αυτό που απαγορεύεται είναι η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων τις τελευταίες 15 ημέρες. «Θεωρούμε ότι 15 ημέρες προ των εκλογών είναι ένα χρονικό διάστημα ικανό για να μπορέσει ανεπηρέαστος ο πολίτης, στη συνέχεια, να οδηγηθεί στην κάλπη και να ψηφίσει», επισήμανε ο κ. Ρουσόπουλος.