Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Με το βλέμμα στραμμένο στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στην επόμενη μέρα της οικονομίας έγινε ο ανασχηματισμός, που δεν επεφύλασσε σαρωτικές αλλαγές προσώπων. Είναι εμφανές πως σε αυτή τη φάση επικράτησε η άποψη πως δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα και οι εκπλήξεις σε επίπεδο προσώπων ήταν περιορισμένες.
Ουσιαστικά πρέπει να μιλάμε για έναν διορθωτικό ανασχηματισμό, που περισσότερο... κοιτά προς τη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα και στη διατήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών. Τα πολιτικά «ανοίγματα» παραπέμπονται στο μέλλον και σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση φαίνεται πως επιχειρεί να διατηρήσει τους ισχυρούς δεσμούς της με το κομματικό της ακροατήριο. Άλλωστε η μεγάλη υπεροχή που διατηρεί η Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις δεν καθιστά επιτακτική την ανάγκη για σαρωτικές αλλαγές και οι κινήσεις που έγιναν περισσότερο επικεντρώνονται στην επόμενη μέρα. Πάντως, η δυναμική παρουσία «γαλάζιων» βουλευτών στο νέο κυβερνητικό σχήμα και ο περιορισμός των τεχνοκρατών δίνουν «πάτημα» σε όσους μιλούν για εκλογικό σχεδιασμό.
Οι υποστηρικτές των πρόωρων εκλογών -ενδεχομένως το φθινόπωρο του 2021- σημειώνουν πως στη μετά Covid εποχή η κυβέρνηση θα χρειαστεί νωπή λαϊκή εντολή για να προχωρήσει σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Προσθέτουν παράλληλα πως με μια τέτοια κίνηση μπορεί να «καεί» η απλή αναλογική, καθώς στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει η εκτίμηση πως μέχρι τότε δεν προλαβαίνει να ανασυγκροτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δεδομένο πάντως είναι πως σε αυτή τη φάση η όποια συζήτηση είναι άκαιρη, καθώς προέχει η αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ένα τρίτο κύμα της πανδημίας πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία, καθώς ούτε το σύστημα υγείας ούτε οι επιχειρήσεις μπορούν να σηκώσουν ένα τέτοιο βάρος. Παράλληλα μια παρατεινόμενη εκλογολογία κάθε άλλο παρά βοηθά την οικονομία και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν στην κυβέρνηση.
Πάντως, ούτε αυτή τη φορά κατέστη εφικτός ο στόχος για ένα μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα. Είναι εμφανές πως σε όλες τις κυβερνήσεις μετρούν οι κομματικές ισορροπίες αλλά και η… γεωγραφία, καθώς στόχος παραμένει η εκπροσώπηση όσο το δυνατόν περισσότερων εκλογικών περιφερειών. Και αυτή είναι μια «παράδοση» που δεν αλλάζει στην ελληνική πολιτική σκηνή.