Του Γιάννη Αργυρού
Συνήθως στους ανασχηματισμούς τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στα πρόσωπα, ή στις καραμπόλες των υπουργείων και σε δεύτερο χρόνο στα γεωγραφικά ή άλλα κριτήρια που συμπληρώνεται το νέο κυβερνητικό σχήμα.
Σπάνια η σχεδόν ποτέ, πολίτες, πολιτικοί, ΜΜΕ, δημοσιογράφοι και πολιτικοί αναλυτές προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν το πολιτικό σχέδιο του εκάστοτε πρωθυπουργού.
Τις περισσότερες φορές αρκούν μερικές πικάντικες λεπτομέρειες από το παρασκήνιο του ανασχηματισμού ή κάποια μισόλογα όσων αποχωρούν στην παράδοση παραλαβή και νέα ομάδα μπαίνει στο γήπεδο για να αποδείξει ότι σωστά τα μέλη της κάθονται στον υπουργικό θώκο.
Ο δεύτερος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη φιλοδοξεί να αλλάξει τα δεδομένα. Μετά από 18 μήνες διακυβέρνησης με τη διαχείριση σημαντικών κρίσεων ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ποια κυβερνητικά στελέχη «τράβηξαν το κάρο».
Ποια είναι όμως τα πρόσημα που φιλοδοξεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει σε μεγαλύτερο βαθμό η νέα του κυβέρνηση;
Αποτελεσματικότητα είναι η λέξη που ακούστηκε περισσότερο από κάθε άλλη τους τελευταίους 18 μήνες. Η αναγκαιότητα να υλοποιηθούν εκκρεμότητες χρόνων φάνηκαν ξεκάθαρα σε δύο μεγάλες κρίσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση στο μεταναστευτικό όσο και στην επιθετικότητα της Άγκυρας. Στο ζήτημα του μεταναστευτικού οι δυνάμεις πρόληψης συνεργάστηκαν πολύ καλά με αποτέλεσμα αφενός να κλείσουν οι διάδρομοι των «εμπόρων της ζωής» και να αδειάσουν τα νησιά αφετέρου έργα υποδομής όπως ο φράκτης στην Έβρο να προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. Επίσης για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η Άγκυρα νιώθει ότι υπάρχει ισχυρή βούληση αποτροπής τόσο από τις αντιδράσεις του Ελληνικού στρατού όσο και από τα εξοπλιστικά προγράμματα που αλλάζουν τα δεδομένα στην ανατολική μεσόγειο.
Για πρώτη φορά ίσως η επικοινωνιακή δεινότητα ενός υπουργού να μην αποτελέσει δεσμευτικό παράγοντα για τον πρωθυπουργό καθώς στόχος δεν είναι το κυβερνητικό σχήμα να καλύπτει επικοινωνιακά τις γκάφες των υπουργών αλλά να πετυχαίνει τους μετρήσιμους στόχους που έχουν τεθεί.
Πολιτικά στοιχήματα που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα όπως οι τεχνοκράτες εξωκοινοβουλευτικοί θα περιοριστούν και θα αντικατασταθούν από νέα στελέχη της ΚΟ καθώς δεν αποκλείεται με τη νίκη κατά της πανδημίας να ανοίξει και ο νέος εκλογικός κύκλος.
Τα πρόσωπα από την Κεντροαριστερά αναμένεται να ενισχυθούν καθώς βοηθούν και στη διεύρυνση προς το κέντρο όσο και στην ενίσχυση του κυβερνητικού πλουραλισμού και της αποτελεσματικότητας.
Πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τις σκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη επισημαίνουν δύο ακόμη σημαντικούς παράγοντες που θα κρίνουν πολλά, την επιβράβευση όσων εργάζονται για το κυβερνητικό έργο χωρίς δεύτερες σκέψεις και την ενίσχυση όσων έχουν άριστη συνεργασία μεταξύ τους αλλά και με το Μέγαρο Μαξίμου. Φαινόμενα υφυπουργοί ή αναπληρωτές μετά από μήνες να έχουν αρμοδιότητα μόνο για την …γραμματέα τους υπόσχονται ότι δεν θα επαναληφθούν.
Παλαιοκομματικές πρακτικές υποσχέσεων, και ρουσφετολογικών αντιλήψεων αναμένεται να «καταδικαστούν» καθώς δεν ταιριάζουν στην νέα εποχή που έχει εισέλθει η χώρα. Σε αυτό τον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την επιλογή να κυβερνήσει με ανθρώπους της γενιάς του που οι περισσότεροι θα αναλάβουν καθήκοντα για πρώτη φορά.
Σε κάθε ανασχηματισμό ο κυβερνητικός «πάγκος» κρίνει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα, και σύντομα θα φανεί αν υπάρχουν δυνάμεις για να δικαιωθούν η μη οι επιλογές του πρωθυπουργού. Αλλιώς σε λίγους μήνες το χαρτί του ανασχηματισμού θα επιστρέψει ξανά στην αρθρογραφία του τύπου.