Σε εξέλιξη βρίσκεται μία ακόμη σημαντική εβδομάδα που θα καθορίσει την πορεία του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας και άρα την χαλάρωση των περιορισμών που αυστηροποιήθηκαν για μία εβδομάδα ώστε να επιτρέψουν τη λειτουργία των σχολείων.
Με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει δια στόματος Στέλιου Πέτσα πως θεωρείται δεδομένο το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου, πραγματοποιείται σήμερα σύσκεψη της υπουργού Παιδείας με τους εμπειρογνώμονες του υπουργείου. Στη διάρκεια της σύσκεψης αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα μέτρα που θα ισχύσουν στις σχολικές μονάδες όταν επιστρέψουν οι μαθητές και εκκινήσει η εκπαιδευτική διαδικασία.
Η σύσκεψη των ειδικών θα επαναληφθεί και προς το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να ελεγχθούν εκ νέου τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στο σχεδιασμό της κυβέρνησης προβλέπεται το άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων. Ο κ. Πέτσας τόνισε μάλιστα πως το αυστηρό lockdown επιβλήθηκε προληπτικά ενώ παράλληλα διευκολύνει τους ειδικούς.
«Έχοντας υπόψη την κατάσταση των κρουσμάτων και της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα, αποφασίστηκε να ζητήσουμε απ’ όλους τους Έλληνες να μείνουν στο σπίτι για αυτή την εβδομάδα, ώστε να ρίξουμε ακόμα πιο γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο και να ανοίξουν τα σχολεία μας με ασφάλεια» υπογράμμισε. «Είναι προφανές ότι με την κίνηση αυτή της κυβέρνησης, διευκολύνονται και οι ειδικοί στις αποφάσεις τους στην επιτροπή, γιατί είναι πραγματικά δύσκολο, 4 του μηνός να ξέρει κανείς τι θα συμβαίνει στις 11», πρόσθεσε.
Με αυστηρά μέτρα η λειτουργία των σχολείων
Στη σημερινή σύσκεψη οι ειδικοί θα εξετάσουν από κοινού με την υπουργό Παιδείας το σχεδιασμό στον οποίο μεταξύ άλλων προβλέπεται η διενέργεια rapid test στους μαθητές λυκείου και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η δημιουργία πλατφόρμας, στην οποία θα εγγράφονται μαθητές και καθηγητές που επιθυμούν να κάνουν το τεστ για τον κορωνοϊό.
Επίσης θα εξεταστεί και η δυνατότητα εφαρμογής σχεδίου διαφοροποίησης των ωρών έναρξης και ολοκλήρωσης των μαθημάτων αλλά και της χρήσης όλων των εισόδων των σχολείων έτσι ώστε να μη δημιουργείται συνωστισμός.
Αυτό αφορά κυρίως τους μικρούς μαθητές, όπου υπενθυμίζεται υπήρξαν προβλήματα με τους συνοδούς τους τόσο κατά τις ώρες άφιξης όσο και κατά τις ώρες αναχωρήσεις.
Από την άλλη, σε συνέντευξή του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος υπογράμμισε πως τίποτα δεν είναι δεδομένο για το άνοιγμα των σχολείων.
«Εάν το νέο lockdown δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε θα πρέπει να ‘παγώσει’ η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου. Αυτό όμως θα κριθεί μια ή δύο ημέρες πριν την προβλεπόμενη ημερομηνία», σημείωσε.
Πάνω από 5.000 υγειονομικοί θα εμβολιάζονται καθημερινά
Στο μεταξύ σε πλήρη εφαρμογή έχει τεθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το πρόγραμμα των εμβολιασμών των υγειονομικών ο οποίος προβλέπεται να γίνει σε τρεις φάσεις.
Σήμερα προστίθενται 42 νέα νοσοκομεία στα 9 νοσοκομεία που ήδη πραγματοποιούν εμβολιασμούς, πράγμα που σημαίνει θα πραγματοποιούνται περισσότεροι από 5.000 εμβολιασμοί υγειονομικών καθημερινά.
Στις 8 Ιανουαρίου θα προστεθούν επιπλέον 55 νοσοκομεία και έως τις 12 του μήνα θα ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός σε 19 νοσοκομεία που βρίσκονται στη νησιωτική χώρα.
σΣταδιακά στα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα προστίθενται τα στρατιωτικά νοσοκομεία (σήμερα 5), ενώ θα αρχίσει και ο εμβολιασμός των υγειονομικών του ιδιωτικού τομέα.
Επίσης, σήμερα ξεκινά ο εμβολιασμός των πολιτών που διαμένουν και εργάζονται στους οίκους ευγηρίας από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ. Ο εμβολιασμός της ομάδας αυτής θα ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιανουαρίου.
Συνολικά εκτιμάται ότι, με βάση τις δηλώσεις συμμετοχής, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα.
Αποκλιμάκωση και μειωμένα τεστ
Να σημειωθεί ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παρουσιάζει βελτίωση, η οποία, ωστόσο, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στα ελάχιστα τεστ που διεξάγονται τις μέρες των εορτών.
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 390 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται στα 140099. Υψηλός παραμένει όμως ο αριθμός των διασωληνωμένων και ο αριθμός των νεκρών. Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση, 421 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 36 ασθενείς με Covid-19 έχασαν την ζωή τους. ν.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μόνο αν δούμε διψήφιο αριθμό διασωληνώσεων θα μπορούμε να νιώσουμε ασφαλείς για το σύστημα υγείας.
Τέσσερα κρούσματα της μετάλλαξης και στην Ελλάδα
Στο μεταξύ ανησυχία έχει προκαλέσει η «άφιξη» της νέας μετάλλαξης του ιού στην χώρα μας. Σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση, τέσσερα κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού εντοπίστηκαν στην Ελλάδα.
Πρόκειται για άτομα νεαρής ηλικίας τα οποία είναι ασυμπτωματικά κι εντοπίστηκαν σε δύο πτήσεις που ήρθαν από τη Μ. Βρετανία στις 21 και 22 Δεκεμβρίου.
Έχουν το μεταλλαγμένο ιό της Βρετανίας ενώ διερευνώνται άλλες δυο περιπτώσεις για το αν είναι θετικοί σε στέλεχος του ιού από άλλη χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι νοσούντες είναι κάτω των 30 ετών, ενώ αυτή την ώρα βρίσκονται σε καραντίνα σε ξενοδοχείο.
Χωρίς να επιβεβαιώνει την είδηση για το μεταλλαγμένο στέλεχος στην Ελλάδα, ο καθηγητής Παθολογίας των Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας χθες στον Alpha εξήγησε ότι είναι αναμενομένη μια τέτοια εξέλιξη.
«Ο μεταλλαγμένος ιός δεν πρόκειται να έχει σύνορα, με τις μετακινήσεις που γίνονται από τη μια χώρα στην άλλη θα έχουμε σίγουρα κρούσματα μεταλλαγμένου ιού σε όλη την Ευρώπη και προφανώς θα υπάρξουν και στη χώρα, μας και φαίνεται πως έχουν ήδη ανιχνευτεί τέτοιου είδους στελέχη», είπε. «Γι’ αυτό τον λόγο υπάρχει γενικώς αυτή η επιφυλακτικότητα σε σχέση με την μεταδοτικότητα και λόγω των εορτών και λόγω της παρουσίας αυτού του ιού και στη Βρετανία υπήρχε αυτό και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και είναι πολύ φυσικό να υπάρχει και στην Ελλάδα, συμπλήρωσε αναφέροντας πως η παρουσία της μετάλλαξης στη χώρας μας δεν αλλάζει τα δεδομένα.
«Είναι κάτι αναμενόμενο. Φυσικά δεν ξέρουμε την έκταση που έχει λάβει. Εμείς πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα, δηλαδή ποια είναι η διασπορά και ποια ήταν η επίδραση της κινητικότητας και αυτό μπορεί να έχει συνέπειες στις καταγραφές των παραμέτρων της επιδημιολογικές», εξήγησε.
naftemporiki.gr