Η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει ένα παραθεσμικό δίκτυο που διαπερνά όλους τους αρμούς της κοινωνίας εγείροντας , συνδυαζόμενο με την υποβάθμιση των διαδικασιών του κοινοβουλίου και με τη στρατηγική της καταστολής, ζήτημα λειτουργίας της Δημοκρατίας, κατήγγειλε σε συνέντευξή του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης.
Ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», σημείωσε ότι «Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να προωθήσει τις ‘μεταρρυθμίσεις’. Προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις σημερινές συνθήκες για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, όπως εκείνη τις ονομάζει. Λόγω της πανδημίας, λόγω των καταστάσεων και των ειδικών συνθηκών, ο κόσμος φοβάται, δεν ενημερώνεται, δεν εκδηλώνει τη δυσαρέσκειά του, δεν διατυπώνει τα ερωτήματά του και αυτό το εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση».
Όλα αυτά , σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, υπηρετούνται από ένα παραθεσμικό δίκτυο που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση σε όλους τους αρμούς της κοινωνίας. Ενημέρωση, παραδικαστικά κυκλώματα, Δικαιοσύνη. Όλα αυτά μαζί, εάν συνδυαστούν με την υποβάθμιση των διαδικασιών του κοινοβουλίου, φέρνουν στην επιφάνεια ένα μείζον θέμα, πια, λειτουργίας της Δημοκρατίας στην Ελλάδα σήμερα.
«Αναφέρομαι στην άρνηση, έπειτα από τα επίμονα και συγκεκριμένα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να συζητηθεί στη Διαρκή Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το θέμα του παράλληλου συστήματος καταγραφής των κρουσμάτων. Αναφέρομαι στις τροπολογίες που είδαμε στο τελευταίο νομοσχέδιο μία ώρα πριν κλείσει η συζήτηση, που δεν ήταν τροπολογίες νομοτεχνικής βελτίωσης ή για διαδικαστικά ζητήματα, ήταν για πάρα πολύ σοβαρά θέματα.
Αναφέρομαι και σε μια γενικευμένη στρατηγική καταστολής που τη βλέπουμε πια καθημερινά στο δρόμο, η οποία υλοποιείται με αφορμή την τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας. Σκοπός είναι να εμπεδωθεί μια κουλτούρα φόβου και μη διεκδίκησης στον κόσμο», υπογράμμισε.
«Η ύπαρξη του παραθεσμικού δικτύου είναι μέρος ενός σχεδιασμού εκ μέρους της κυβέρνησης, πρώτα απ’ όλα για να αποσπά την κοινή γνώμη από τα μείζονα ζητήματα και να σκεπάσει έτσι και τις δικές της παραλείψεις, αδυναμίες και ευθύνες. Δεν είναι καθόλου τυχαίος και ουδέτερος ο χρόνος, αλλά και ο τρόπος κυρίως, που αναδείχθηκε αυτή η υπόθεση με την Folli Follie, που εκ των πραγμάτων, κοιτώντας κανείς ψύχραιμα τα γεγονότα, βλέπει ότι είναι μια αστεία περίπτωση ως προς τη συσχέτιση με πολιτικά πρόσωπα από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά να είστε βέβαιοι ότι θα πάμε έτσι»., σχολίασε ο κ. Σκουρλέτης.
Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μόλις κοπάσει η πανδημία
«Θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό ένα τέτοιο σενάριο, με βάση τον τρόπο που σκέφτονται, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Αυτό που έχουν ως προτεραιότητα είναι πως θα αναπαράγουν την παραμονή τους στην κυβέρνηση και στην εξουσία και πως θα εδραιώσουν ένα καθεστώς με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που λέγαμε πριν.
Για να ελέγχουν την πληροφόρηση, την λειτουργία των θεσμών, τη Δικαιοσύνη, για να κατατρομοκρατούν την κοινωνία. Όταν αυτό είναι το πρώτο μέλημά σου, πηγαίνουν σε δεύτερη μοίρα τα πραγματικά ζητήματα της κοινωνίας και της οικονομίας. Εάν εξυπηρετεί τους δικούς τους σχεδιασμούς μια τέτοια εξέλιξη, προφανώς και θα το κάνουν», δήλωσε ο Π. Σκουρλέτης.
Για τα όσα δείχνει η έρευνα του Bloomberg ως προς την κατάσταση με την πανδημία στην Ελλάδα
Επιβεβαιώνονται, είπε «και όλα όσα εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναδείξαμε τις τελευταίες μέρες, είτε μέσα στη Βουλή, είτε στο δημόσιο διάλογο, τουλάχιστον όπως διεξάγεται αυτός σήμερα. Η κυβέρνηση, όχι μόνο επαναπαύθηκε στην πρώτη περίοδο της πανδημίας και στα καλά αποτελέσματα, αλλά φαίνεται ότι δεν μπόρεσε να αναδιοργανωθεί ακόμα και τους τελευταίους 2-3 μήνες, όταν φαινόταν ότι το πράγμα ξεφεύγει. Και συνεχίζουν ακόμα και τώρα, να μην έχουν ένα ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Το οποίο, βέβαια, παγαίνει χέρι-χέρι με ένα αντίστοιχο συνολικό σχέδιο στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας σε όλα τα επίπεδα».
«Αντί να έχουμε ένα πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, το οποίο να αποτελεί ένα πρώτο δίχτυ αντιμετώπισης της πανδημίας, το αποψιλώνουν για να στείλουν γιατρούς στα νοσοκομεία. Εκεί, όμως, αντιμετωπίζεις στην τελική του φάση το πρόβλημα», επεσήμανε.
«Όσο απομακρυνόμαστε από τον Μάρτιο, που θα μπορούσε να πει κανείς ότι πιαστήκαμε ανέτοιμοι για διάφορους λόγους, τώρα πλέον, τόσους μήνες μετά, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Είναι βαριές οι ευθύνες, οι οποίες συσχετίζονται με μία ιδεοληπτική εμμονή της παρούσας κυβέρνησης στο να υποτιμά την ανάγκη στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας», υπογράμμισε.
Για τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα υγείας
Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι «Γεννώνται ερωτήματα για τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα. Πόσα προσέφερε αυτός ο ιδιωτικός τομέας ακόμα και μετά την επίταξη; Προσφέρθηκαν πολλά πράγματα, μέσα από την αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης για τις ΜΕΘ, αλλά από εκεί και πέρα φάνηκε αδύνατο στον ιδιωτικό τομέα να αν αναλάβει περιστατικά covid και βλέπετε ότι όλη η προσπάθεια γίνεται από τα δημόσια νοσοκομεία».