Νέα κόντρα για το πολυνομοσχέδιο αντιμετώπισης επιπτώσεων Covid-19

Στη Βουλή ως κατεπείγουσες ρυθμίσεις σε υγειονομικό και οικονομικό πεδίο
Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020 08:18
UPD:08:21
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Η τελευταία κοινοβουλευτική «μάχη» του 2020 μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης θα δοθεί σήμερα στην Ολομέλεια, καθώς ψηφίζεται πολυνομοσχέδιο με πληθώρα ρυθμίσεων. Η πλειονότητα των διατάξεων ρυθμίζει θέματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στο υγειονομικό αλλά και στο οικονομικό πεδίο. Ωστόσο, το σχέδιο νόμου «επεκτείνεται» και σε μια σειρά άλλων θεμάτων, γεγονός που έχει πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν πυρά στην κυβέρνηση και μιλούν για ρυθμίσεις που κατατέθηκαν στο «παρά πέντε», καθώς το νομοσχέδιο ψηφίζεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Συνάντηση ΠτΔ - πρωθυπουργού

Σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων). Σε αυτή τη φάση τα «φώτα» στρέφονται στην έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού, που στην Ελλάδα θα ξεκινήσει την επόμενη Κυριακή.

Η κυβέρνηση κοιτά την επόμενη μέρα της οικονομίας, ενώ στο ενδιάμεσο παρατείνει μια σειρά ρυθμίσεων έως ότου προχωρήσει ο εμβολιασμός ενός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού και επιστρέψει η κανονικότητα. Δεδομένο είναι πως δεν πρόκειται για ένα σπριντ, αλλά περισσότερο για έναν μαραθώνιο και στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται ήδη για το 2021 μέτρα 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Παράλληλα με την προσπάθεια στήριξης της οικονομίας στη δύσκολη αυτή συγκυρία λόγω του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού, προτεραιότητα δίνεται και σε μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την καθημερινότητα. Για παράδειγμα, στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα υπάρχει διάταξη για την επιτάχυνση της έκδοσης των συντάξεων. Από τη νέα χρόνια θα ακολουθήσει ένας κύκλος νομοσχεδίων που θα κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση και «ποδαρικό» θα γίνει στην Ολομέλεια τον Ιανουάριο με το νομοσχέδιο που αφορά το ΑΣΕΠ (το οποίο είναι ήδη στις επιτροπές της Βουλής).

Πυρά για τους χειρισμούς

Την ίδια στιγμή, η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπολύει σφοδρά «πυρά» στην κυβέρνηση τόσο για τους χειρισμούς της στο υγειονομικό πεδίο όσο και στην οικονομία. Πυρά στην κυβέρνηση για «εγκληματική αδιαφορία και διαχειριστική ανικανότητα» και για «ολιγωρία» στην εξάπλωση της πανδημίας στη Δυτική Αττική εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά την επίσκεψή του το Σάββατο στην Ελευσίνα.

Σε υψηλούς τόνους είναι η κριτική της Κουμουνδούρου στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα, με τον Ανδρέα Ξανθό να σημειώνει στην επιτροπή της Βουλής πως «έρχεται ένα νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ η πλειονότητα των άρθρων προφανώς δεν έχει αυτόν τον χαρακτήρα». Στο «μέτωπο» της οικονομίας ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση πως δεν υλοποιεί ένα ουσιαστικό πακέτο με μέτρα στήριξης, αλλά αφήνει στην τύχη τους μικρομεσαίους και εργαζόμενους.

Παράλληλα, κριτική στην κυβέρνηση τόσο για την πορεία της πανδημίας όσο και για την οικονομία ασκεί το Κίνημα Αλλαγής. «Τρεις στις δέκα επιχειρήσεις με βάση αυτά που λέει η ΓΣΕΒΕΕ δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν μετά το lockdown και αυτό είναι τρομακτικό και πρέπει να κινητοποιήσει την κυβέρνηση να στηρίξει πάση θυσία και πριν φτάσουν οι επιχειρήσεις στο και πέντε της χρεοκοπίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Παύλος Χρηστίδης.

Τέλος, να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής επί της αρχής υπέρ του πολυνομοσχεδίου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία, ενώ κατά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Το Κίνημα Αλλαγής, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25 επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή