Από την έντυπη έκδοση
Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Η επισκόπηση των βασικών δεικτών της Εurostat και του Πανεπιστημίου Johns Hopkins βρίσκει την ελληνική οικονομία στις τελευταίες θέσεις της E.E. και την κατάσταση ως προς τα θύματα της πανδημίας κάπως χειρότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πέραν των επιμέρους πολιτικών που ασκήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, αυτή η εικόνα σχετίζεται εν πολλοίς με την ισχυρή εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό, αλλά και τη δομική αδυναμία της πολιτείας να σχεδιάσει μακροπρόθεσμες πολιτικές για τη δημόσια υγεία. Τις τελευταίες ώρες, όμως, έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα οπισθοχωρεί και σε έναν άλλο δείκτη που ξαφνιάζει.
Σύμφωνα με το ινστιτούτο V-Dem του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ η Ελλάδα αποτελεί ουραγό της Ευρώπης (μαζί με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Σερβία) στον σεβασμό των δημοκρατικών προτύπων την περίοδο της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα η χώρα μας κατατάσσεται στην κατηγορία των κρατών όπου καταγράφηκαν «μείζονες δημοκρατικές παραβιάσεις» από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2020 με επίκληση στην προστασία από τον ιό. Δυστυχώς, διεθνώς βρισκόμαστε στο χειρότερο γκρουπ κρατών μαζί με την Τουρκία και σε δυσμενέστερη θέση από την Ουγγαρία του Όρμπαν!
Σύμφωνα με τα στοιχεία του σουηδικού ινστιτούτου, η αρνητική θέση της Ελλάδας οφείλεται κυρίως σε μείζονες περιορισμούς της ελευθέριας του Τύπου, καθώς και σε πολιτική διακρίσεων εναντίον μειονοτήτων και δευτερευόντως σε καταχρηστικές συμπεριφορές των αρχών ασφαλείας. Πιο συγκεκριμένα η χαμηλή κατάταξη προέκυψε από τον «παρατεταμένο» και «επιδημιολογικά αβάσιμο» εγκλεισμό των αιτούντων άσυλο από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, σε περιορισμούς των δημοσιογράφων στην πρόσβαση σε πληροφόρηση και σε φραστικές παρενοχλήσεις και συλλήψεις λειτουργών του Τύπου.
Στις αρχές Νοεμβρίου, πριν από το δεύτερο lockdown, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε ομιλία της για τα 70 χρόνια από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προειδοποίησε ότι η προστασία της δημόσιας υγείας και της αξίας της ζωής στην πανδημία «δεν πρέπει να γίνει άλλοθι για εκπτώσεις στην ποιότητα της δημοκρατίας μας». Μάλλον θα πρέπει να την ακούσουμε καλύτερα.