ΠΟΕΔΗΝ: Να λειτουργήσει άμεσα ΜΕΘ Covid-19 στο νοσοκομείο της Νάουσας

Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2020 15:10
UPD:15:28
REUTERS/Yara Nardi

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Θα πρέπει άμεσα να λειτουργήσει ΜΕΘ στο νοσοκομείο της Νάουσας με τον κατάλληλο εξοπλισμό και την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

«Το νοσοκομείο δεν διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με αποτέλεσμα γενικά περιστατικά και περιστατικά κορωνοϊού που χρήζουν διασωλήνωσης να διασωληνώνονται και να αναζητούνται ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας», σημειώνει. 

Όπως υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ, το νοσοκομείο της Νάουσας λειτούργησε, χωρίς κανείς να το περιμένει, ως βαλβίδα ασφαλείας για την υποστήριξη του ΕΣΥ στην πιο κρίσιμή του ώρα και στην πιο δύσκολη περιοχή της χώρας, δείχνοντας ταχύτατα αντανακλαστικά και καλή απόδοση από όλο το προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό, τεχνικό, καθαριότητα, διοικητικό και διοικητή) με θετικό πρόσημο για τους συμπολίτες μας.

Είναι ευνόητο,  προσθέτει η ΠΟΕΔΗΝ, ότι αυτή η προσπάθεια χρήζει ενίσχυσης, ώστε το νοσοκομείο να μπορεί να προσφέρει ακόμα καλύτερο και περισσότερο έργο.«Η Νάουσα ήταν ένα νοσοκομείο που κάποιοι ήθελαν να σβήσουν από τον χάρτη υγείας.
Έλαβε εντολή να νοσηλεύει COVID περιστατικά στις 29/10.

Μέχρι τότε (από τις 26/2 που εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα) διεκόμιζε τα περιστατικά κορωνοϊού στα Νοσοκομεία της Θεσ/νίκης. Σε λίγες ημέρες ετοιμάστηκε να νοσηλεύει θετικά COVID περιστατικά. Ξεκίνησε με 12 κλίνες για θετικά και σταδιακά αύξησε τις κλίνες του σε 30 κλίνες.Μπήκε ειδικό χώρισμα που κράτησε ζώνη μη μολυσματική για το προσωπικό και εξασφάλισε μηδενική διασπορά», υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ. 

«Σχηματίστηκε μεγάλη νοσηλευτική ομάδα που μπορεί να ανταπεξέλθει με ασφάλεια στο βαρύ κλινικό έργο. Μπήκαν κάμερες παρακολούθησης και επικοινωνίας με τους ασθενείς για την επιτήρησή τους. Τοποθετήθηκαν αναπνευστήρες και monitor αυξημένων δυνατοτήτων, ενώ αργότερα ήρθαν και αντλίες στάγδην έγχυσης φαρμάκων. Μπήκε εξ αρχής αυτόνομος αναλυτής αερίων στην κλινική. Εξασφαλίστηκε επάρκεια στα ΜΑΠ για τη λειτουργία της κλινικής. Αναδιατάχθηκε όλο το κύκλωμα παροχής οξυγόνου ώστε να εξυπηρετηθεί η αυξημένη ζήτηση.

Ετοιμάσθηκε ( με ειδικό χώρισμα ) εφεδρικός χώρος 14 κλινών σε άλλο όροφο, για θετικά περιστατικά, ως πρόβλεψη επιδείνωσης, κάτι που τελικά χρησιμοποιήθηκε. Σχεδιάστηκε η πλήρης ανάπτυξη και Β΄κλινικής COVID άλλων 30 κλινών (σύνολο 60 για τις δύο κλινικές, ποσοστό 50% του συνόλου του νοσοκομείου) και είναι εφικτή η λειτουργία της, αν η πανδημία αναζωπυρωθεί. Τα χειρουργεία δεν έπαψαν ποτέ να λειτουργούν Ο χειρουργικός τομέας εξυπηρετεί όλο τον νομό και γύρω περιοχές.

Ενδονοσοκομειακή διασπορά δεν παρατηρήθηκε. Διασπορά στο προσωπικό δεν υπήρξε μεγάλη. Κυρίως δεν ήταν μαζική και συνέβη σε κυλιόμενη βάση. Το προσωπικό έδειξε μεγάλη προθυμία και αυτοθυσία. Στη Νάουσα ήρθαν πάνω από 65 διακομιδές από άλλα νοσοκομεία, ανακουφίζοντας όλη την 3η ΥΠΕ που δέχθηκε το πιο βαρύ χτύπημα από το COVID. Υπήρξαν δωρεές από την κοινότητα ως υποστήριξη»,  αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ. 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή