Συνεδριάζει αύριο η Ομάδα Επαφής για το Κόσοβο

Τρίτη, 24 Ιουλίου 2007 15:50
A- A A+

Τα επόμενα βήματα για τη διευθέτηση του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσόβου θα εξετάσουν αύριο σε συνάντησή τους στη Βιέννη ανώτατοι διπλωμάτες των έξι χωρών της αποκαλούμενης «Ομάδας επαφής για το Κόσοβο» στην οποία ανήκουν ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Βρετανία.

Οι πολιτικοί διευθυντές των υουργείων Εξωτερικών των έξι χωρών θα επιδιώξουν μια συμφωνία ως προς τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Σερβία και στους Αλβανοφώνους του Κοσόβου, οι οποίες είχαν διεξαχθεί στην αυστριακή πρωτεύουσα το πρώτο εξάμηνο του 2006 με συντονιστή τον τότε διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάρτι Αχτισάαρι.

Η κοσοβάρικη πλευρά αποδέχεται ως διευθέτηση του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσόβου μόνον την πλήρη ανεξαρτησία του, ενώ το Βελιγράδι προτείνει μια ευρύτερη αυτονομία της επαρχίας στο πλαίσιο πάντα της Σερβίας.

Στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης κατά τη χθεσινή σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Οι νέες διαπραγματεύσεις αναμένεται να αρχίσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ η Ουάσινγκτον φέρεται να επιμένει σε μια επίσπευσή τους και στην έναρξή τους, ήδη, τον Αύγουστο.

Η Ομάδα Επαφής στη Βιέννη αναμένεται να αποφασίσει για τη μορφή την οποία θα έχουν οι διαπραγματεύσεις.

Πληροφορίες από την ΕΕ φέρουν τον ύπατο εκπροσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα ή τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ - ο οποίος φέρεται και ως πιθανός διάδοχος του κ. Αχτισάαρι - να εκπροσωπεί τους "27" στις νέες διαπραγματεύσεις, αν και μερικές χώρες της ΕΕ φέρονται να υποστηρίζουν τον διορισμό ενός νέου διαμεσολαβητή από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα συμμετοχής στις διαπραγματεύσεις και των "εξι" της Ομάδας Επαφής.

Ως προς τη διάρκεια των νέων διαπραγματεύσεων αναφέρεται ο χρόνος 120 ημερών αν και η Μόσχα είναι κατά των χρονικών περιορισμών, ενώ προβλέπονται αρχικά διπλωματικές επαφές εναλλάξ σε Βελιγράδι και Πρίστινα, και στην επόμενη φάση «έμμεσες» διαπραγματεύσεις εκπροσώπων των δύο πλευρών είτε στη Βιέννη είτε στις Βρυξέλλες.

Πάντως η Πρίστινα δεν βλέπει αναγκαίες τις νέες διαπραγματεύσεις θεωρώντας η ίδια ως δεδομένη τη μελλοντική ανεξαρτησία του Κοσόβου, την οποία υποστηρίζουν σθεναρά οι ΗΠΑ.

Το Βελιγράδι διατηρεί σχετικά συγκρατημένη αισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις λόγω των προφανώς αγεφύρωτων θέσεων των δύο πλευρών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή