Του Γιάννη Αργυρού
Αν και η ελληνική οικονομία δέχεται ισχυρά πλήγματα από το συνεχιζόμενο lockdown χωρίς να φαίνεται φως στο τούνελ πριν τους εμβολιασμούς, την ίδια ώρα η πανδημία παρουσιάζει αξιόλογες αντοχές παρά τα συνεχή μέτρα περιορισμού της διασποράς.
Το επιτελείο των ειδικών που συνεργάζεται με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ που διαχειρίζονται την πανδημία βλέπει με αγωνία την αργή αποκλιμάκωση τόσο του αριθμού των διασωληνομένων όσο και των θυμάτων από την covid-19 με αποτέλεσμα τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας να λειτουργούν στο «κόκκινο» ενώ το υγειονομικό προσωπικό να βρίσκεται πλέον στα όρια της κατάρρευσης.
Κορυφαίοι λοιμωξιολόγοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους πως η κατάσταση δυσκολεύει αρκετά αν δεν υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση καθώς έρχεται η επέλαση του κρύου και ο συγχρωτισμός λόγω των ημερών σε κλειστούς χώρους όπως και η έλευση της εποχιακής γρίπης που δημιουργούν ένα εφιαλτικό σκηνικό για το ΕΣΥ στις αρχές του 2021.Θεωρούν δεδομένη την αυξημένη κινητικότητα λόγω των ημερών και άρα τη διασπορά ενώ δεν αποκλείουν αυστηρότερο lockdown αν η πανδημία επιστρέψει επιθετικότερη. Η ανακοίνωση του Ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης ήταν ουσιαστικά μια κραυγή αγωνίας για τυχόν αναζωπύρωση της νόσου και εισαγωγή σε ένα τρίτο σκληρότερο κύμα αμέσως μετά τις γιορτές.
Κορυφαία στελέχη του ΕΟΔΥ που γνωρίζουν άριστα τα στοιχεία βλέπουν τον δείκτη θετικότητας κάτω από το 6% ενώ προαναγγέλλουν νέα στρατηγική με μεγάλη αύξηση των rapid test και αυστηρούς ελέγχους όπου υπάρχει έξαρση. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Δυτική Αττική, πολιτική προστασία και αστυνομία έλεγξαν 80 εργοστάσια αν τηρούνται τα μέτρα προστασίας και αναμένεται οι έλεγχοι να συνεχιστούν στην ευρύτερη περιοχή με μεγαλύτερη ένταση
Στο κρίσιμο ερώτημα πότε θα αποκλιμακωθεί η πίεση από το εθνικό σύστημα υγείας. Η απάντηση των επιστημόνων είναι σε δύο με τρεις εβδομάδες καθώς η αποκλιμάκωση για τον αριθμό των θυμάτων όσο και των διασωληνομένων είναι σταδιακή και πιο αργή καθώς παρουσιάζει πάντα αντίστοιχη καθυστέρηση.
Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί τονίζουν πως μόνο η πιστή εφαρμογή των μέτρων για τις επόμενες εβδομάδες θα δώσει στο ζητούμενο αποτέλεσμα ώστε μετά τις γιορτές να συζητηθεί το επόμενο βήμα άρσης των περιοριστικών μέτρων όπως για παράδειγμα το άνοιγμα δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων.
Άλλωστε στα μέσα Ιανουαρίου θα ξεκινήσει το εγχείρημα των εμβολιασμών με πρώτο στόχο 200.000 άνθρωποι επαγγελματίες της υγείας και συνεργάτες , μεταμοσχευμένοι ασθενείς και όσοι κάνουν αιμοκάθαρση και αμέσως μετά η ηλικιακή ομάδα 85 ετών και άνω να δημιουργήσουν την πρώτη γραμμή ανοσίας απέναντι στην πανδημία.