Σουηδία: Απέτυχε το σχέδιο - Στην «εντατική» οι ΜΕΘ

Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020 12:32
UPD:12:54
via REUTERS/TT NEWS AGENCY
A- A A+

Η Σουηδία, της οποίας η ανορθόδοξη προσέγγιση της πανδημίας βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, ανακοίνωσε αριθμό-ρεκόρ 7.935 κρουσμάτων, με το σύστημα υγείας της χώρας να πιέζεται, αν και οι αρχές διατείνονται ότι υπάρχουν ακόμα διαθέσιμες ΜΕΘ.

Η περιοχή της Στοκχόλμης, από τις πιο πληγείσες, έκανε αίτηση στην Εθνική Επιτροπή Υγείας, για ενίσχυση στο προσωπικό, καθώς οι ΜΕΘ της πρωτεύουσας έχουν γεμίσει.

Ωστόσο, η Σουηδία, δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε καθολικό lockdown, όπως έχουν πτάξει οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Το προηγούμενο ρεκόρ κρουσμάτων σημειώθηκε στις 20 Νοεμβρίου, με 7.240 κρούσματα.

Η Σουηδία έχει ακόμα 148 άδειες κλίνες, που σημαίνει ότι η πληρότητα είναι στο 78% , είπε η Ιρένε Νίλσον-Κάρλσον, σύμβουλος της Επιτροπής.

«Δεν είναι μια οξεία κρίση», είπε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι περίπου οι μισοί από τους ασθενείς που βρίσκονται τώρα στους σουηδικούς θαλάμους εντατικής θεραπείας ήταν ασθενείς με COVID-19.

Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που κατηγορούν τον Άντερς Τέγκνελ, επικεφαλής επιδημιολόγο της χώρας, για τη διαχείριση της πανδημίας, ο οποίος μάλιστα πολλές φορές υποβάθμισε την αύξηση των κρουσμάτων με δηλώσεις του και έχει εμφανιστεί επιφυλατικός απέναντι στην ευρεία χρήση της μάσκας.

Η Σουηδία κατέγραψε 58 νέους θανάτους την Πέμπτη, αυξάνοντας τον αριθμό των θανάτων σε 7.354. Οι κατά κεφαλήν θάνατοι της Σουηδίας είναι αρκετές φορές υψηλότεροι από τις άλλες σκανδιναβικές χώρες, αλλά χαμηλότερο από ορισμένες μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε μια προσπάθεια περιορισμού ενός σοβαρού δεύτερου κύματος, η κυβέρνηση έχει καταστήσει αυστηρότερες τις συστάσεις για δημόσιες συγκεντρώσεις, ενώ τα γυμνάσια θα στραφούν σε εξ αποστάσεως μάθηση για τον υπόλοιπο χρόνο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή