«Με εκπρόθεσμη τροπολογία, μόλις χθες, η κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση του Παρατηρητηρίου Ρευστότητας το οποίο ο κ. Γεωργιάδης είχε εξαγγείλει στις 20 Μαΐου», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης.
Και το κάνει, συνεχίζει ο κ. Κατρίνης, ενώ έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των προγραμμάτων ρευστότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ-Ταμείο Εγγυοδοσίας) και έχουν οριστικοποιηθεί οι όροι και οι προϋποθέσεις της δεύτερης φάσης.
Όπως υποστηρίζει ο κ. Κατρίνης, για να μην υπάρχει μάλιστα η παραμικρή αμφιβολία για το διακοσμητικό ρόλο του Παρατηρητηρίου, στο οποίο θα προεδρεύει ο υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζεται ότι «δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Παρατηρητηρίου η αξιολόγηση και ο έλεγχος των γενικών και ειδικών όρων των χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων», όπως ρητά αναφέρεται στην παρ.4 της σχετικής τροπολογίας.
«Η κυβέρνηση νομοθετεί το ρόλο της ως παρατηρητή στη ρευστότητα που δίνεται μέσω των τραπεζών με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου. Αυτό, όμως, είναι το λιγότερο», τονίζει.
«Γιατί, δυστυχώς, τον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του δεν τους απασχολεί ότι λιγότερες από 20.000 επιχειρήσεις θα μοιραστούν πάνω από 7 δις ευρώ μέσω των "εργαλείων ρευστότητας", την ίδια στιγμή που περισσότερες από 400.000 επιχειρήσεις συνωστίζονται για να λάβουν 2 δις από την επιστρεπτέα προκαταβολή του Νοεμβρίου», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Κατρίνης.