Η Ουάσιγκτον ανήγγειλε ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα για τους συμμάχους της στην Εγγύς και Μέση Ανατολή.
Στη Σαουδική Αραβία θα πουληθούν οπλικά συστήματα ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην Αίγυπτο 13 δισεκατομμυρίων και στο Ισραήλ οπλικά συστήματα ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Ουάσιγκτον επισημαίνει ότι εξοπλίζει τους συμμάχους της στη Μέση Ανατολή, ως αντιστάθμισμα στην αυξημένη επιρροή του Ιράν και της Αλ Κάιντα στην περιοχή. Mε τα σχέδια των ΗΠΑ για «περισσότερη ειρήνη με περισσότερα όπλα» προωθείται μια νέα ισορροπία δυνάμεων σε μια περιοχή-ωρολογιακή βόμβα, ενώ επιχειρείται να καταρριφθεί το αραβικό επιχείρημα για μονομέρεια υπέρ των Ισραηλινών.
Οι Αμερικανοί αποκλείουν την υποχώρηση απέναντι σ' έναν απρόβλεπτο Αχμαντινεζάντ, και προκρίνουν επί του παρόντος μία λύση διαφορετική από την στρατιωτική επίθεση. Nα αντιμετωπίσουν το Ιράν όπως είχε αντιμετωπιστεί η Σοβιετική Ενωση κατά τον Ψυχρό Πόλεμο. Η ιδέα της ανάσχεσης ήταν να αντιμετωπιστεί η σοβιετική απειλή χωρίς να φτάσει ο κόσμος σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και χωρίς να υποχωρήσει η Δύση. Πρόκειται για έναν ενδιάμεσο δρόμο ανάμεσα στην ειρήνη και τον πόλεμο, που όμως, μπορεί να οδηγήσει και σε ιρανική απάντηση με το ίδιο νόμισμα, δηλαδή νέα κούρσα εξοπλισμών.
Σε μία ασταθή περιοχή, τα μαθήματα του Ψυχρού Πολέμου «ο φόβος φυλάει τα έρμα» μπορεί να αποδειχθούν άχρηστα εργαλεία, γι' αυτό και ο γ.γ. των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Χουμπέρτους Χάιλ σχολίαε πως ο Τζόρτζ Μπους έχει το «χάρισμα» να επιλέγει πάντα τη λάθος αφετηρία στην εξωτερική πολιτική.
* Η φωτογραφία είναι αρχείου
Κ.Τ.