Στ. Πέτσας: Αναμένουμε αύξηση θανάτων-διασωληνωμένων και σημαντική πίεση στο σύστημα Υγείας

Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020 12:45
UPD:13:54
Eurokinissi/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
A- A A+

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως στην παρούσα φάση στην Ελλάδα ο κορωνοϊός έχει σταθερά μεγάλη επίπτωση στην ηλικιακή ομάδα 40-65, δείχνει σημάδια σταθεροποίησης στους 19-39 ετών, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα, ο ιός πέρασε στις αρχές Νοεμβρίου από τις ηλικίες 20-30 ετών στις μεγαλύτερες γενιές, τώρα συντηρείται στους κόλπους των οικογενειών.

Τώρα, λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές με τους μεγαλύτερους των οικογενειών μας και να τους βοηθήσουμε να περάσουν την περίοδο του lockdown με μεγαλύτερη ασφάλεια, τόνισε ο υφυπουργός και προανήγγειλε «άλλη μια δύσκολη και εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα».

«Αναμένουμε αύξηση θανάτων-διασωληνωμένων και σημαντική πίεση στο σύστημα Υγείας» απάντησε, ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μίλησε για περισσότερες από 1.230 κλίνες ΜΕΘ τώρα, έναντι 557 επί ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε, στη Θεσσαλονίκη λειτουργούσαν στις 23 Οκτωβρίου 34 ΜΕΘ Covid και τώρα είναι περισσότερες από 200. Παράλληλα, από 490 οι απλές κλίνες Covid, έχουν γίνει πάνω από 1.500.

Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, τόσο τα νοσοκομεία, όσο και το υγειονομικό προσωπικό τους, άγγιξε τα όριά τους, υπογράμμισε ο υφυπουργός, εξηγώντας πως για αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση προχώρησε στην επίταξη των δύο ιδιωτικών θεραπευτηρίων, συνολικά 200 απλές κλίνες Covid, κι έθεσε στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ το προσωπικό τους.

Να μην ξεχνάμε ότι το σύστημα Υγείας στέκεται ακόμα όρθιο, χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες, την ψυχραιμία κι αυτοθυσία του υγειονομικού προσωπικού, που δίνει μάχες από την πρώτη γραμμή του πολέμου, γι' αυτό και όλοι οι Έλληνες τούς ευχαριστούμε και τους ευγνωμονούμε, επισήμανε, ο κ. Πέτσας. Ιδιαίτερα συγκινητική, σημείωσε, υπήρξε και η πρωτοβουλία των νοσηλευτριών και των νοσηλευτών που μετέβησαν εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη και δίνουν αυτή τη στιγμή τη μάχη στα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» και «ΑΧΕΠΑ» δίπλα σε ασθενείς με Covid-19.

Όπως συμπλήρωσε, έχουμε πόλεμο, κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε όρθιο το σύστημα Υγείας, μέχρι να έρθει το εμβόλιο. Ας κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Ας προσέξουμε ακόμη πιο πολύ για να αναστρέψουμε τις καμπύλες των κρουσμάτων και να σωθούν ζωές. Ο πόλεμος αυτός μας αφορά όλους, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα σχολεία, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως αυτά θα είναι από τους πρώτους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας που θα ανοίξουν πρώτοι και παρέπεμψε σε σχετικές ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή