Στις φλόγες παραδόθηκαν σήμερα δεκάδες σπίτια Αρμένιων σε περιοχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίες από αύριο αναμένεται να περιέλθουν στον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν, μετά την κατάπαυση του πυρός που υπεγράφη ανάμεσα σε Μπακού, Γερεβάν και Μόσχα.
Το κείμενο της συμφωνίας προβλέπει ότι ένα τμήμα του θύλακα, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες αποτέλεσε πεδίο σφοδρών συγκρούσεων, θα τεθεί υπό τον έλεγχο των αζερικών δυνάμεων ασφαλείας.
Παράλληλα, προβλέπει την ασφαλή μετακίνηση των αρμενικών πληθυσμών των συγκεκριμένων περιοχών προς τα υπόλοιπα τμήματα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τα οποία παραμένουν εκτός της κυριότητας των Αζέρων.
Καίνε τα σπίτια τους
Έτσι, αρκετοί Αρμένιοι αποφάσισαν, προτού φύγουν και παραδώσουν τα σπίτια τους, να βάλουν φωτιά και να τα κάψουν.«Είναι το σπίτι μου, δεν μπορώ να το αφήσω στους Τούρκους» -όπως συχνά χαρακτηρίζονται οι Αζέροι από τους Αρμένιους- εξήγησε ο ιδιοκτήτης ενός εκ των φλεγόμενων σπιτιών.
Την ίδια ώρα, ο ίδιος πετούσε εύφλεκτα υλικά και προσανάμματα σε μια προσπάθεια να βάλει φωτιά στο πάτωμα του σαλονιού του. «Όλος ο κόσμος θα πυρπολήσει σήμερα το σπίτι του. Μας έχουν δώσει προθεσμία έως τα μεσάνυχτα για να φύγουμε. Μεταφέραμε και τον τάφο των γονιών μας, οι Αζέροι θα θελήσουν να τους βεβηλώσουν, είναι αβάσταχτο» συνέχισε, σε δραματικό τόνο.
Η υπογραφή της εκεχειρίας
Η ειρηνευτική συμφωνία, η οποία υπεγράφη μεταξύ του Γερεβάν και του Μπακού, υπό την αιγίδα της Μόσχας, έδωσε τέλος στις σφοδρές συγκρούσεις, διάρκειας σχεδόν επτά εβδομάδων, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες άνθρωπους.
Βάσει της εκεχειρίας, το Αζερμπαϊτζάν θα ανακτήσει μεγάλα εδάφη, τα οποία τελούσαν υπό τον έλεγχο των Αρμένιων, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Η κατάπαυση του πυρός υπεγράφη, προκειμένου η Αρμενία να αποφύγει μια οδυνηρή πολεμική ήττα, η οποία ενδεχομένως θα της στοίχιζε το σύνολο των εδαφών του Ναγκόρνο Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας του θύλακα, Στεπανακέρτ.
Το ιστορικό της σύγκρουσης
Το Ναγκόρνο - Καραμπάχ βρίσκεται στον νότιο Καύκασο, ανάμεσα στις δύο πρώην σοβιετικές χώρες. Το μεγαλύτερο μέρος τελεί υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, η οποία αποτελεί ένα de facto ανεξάρτητο κράτος, υποστηριζόμενο από την Αρμενία.
Μέχρι το 1994, όταν ξέσπασε η πρώτη σοβαρή κρίση, η συγκεκριμένη περιοχή βρισκόταν στον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν, ενώ έως σήμερα εξακολουθεί να αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της αζέρικης επικράτειας.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP