Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, όπου πλέον ο αριθμός των νέων κρουσμάτων υπερβαίνει σταθερά τις 100.000. Οι συνολικές μολύνσεις, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, ξεπερνούν τα 10,8 εκατομμύρια κρούσματα, όσο δηλαδή είναι ο πληθυσμός της Ελλάδας, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε περισσότερους από 244.000.
Στο πλαίσιο αυτό, ο απερχόμενος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εμφανίζεται κάθετα αρνητικός στο ενδεχόμενο λήψης αυστηρών μέτρων, προκειμένου να περιοριστεί ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας, υπό τον φοβο μιας νέας υφεσης στην αμερικανική οικονομία, όπως είχε συμβεί στο β' τρίμηνο του 2020 και το α' κύμα του ιού.
"Το κλείσιμο των επιχειρήσεων και η αναπλήρωση των χαμένων μισθών από το κράτος για περίπου 4 έως 6 εβδομάδες θα μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο της πανδημίας και στην σταθεροποίηση της οικονομίας, έως ότου το εμβόλιο εγκριθεί και διανεμηθεί" δηλώνει, από την πλευρά του, ο Μίκαελ Όστερχολμ, σύμβουλος του νεοεκλεγέντα προέδρου, Τζο Μπάιντεν.
Κατά τον ίδιο, όπως διαμηνύει μιλώντας στο Yahoo Finance, ένα πανεθνικό lockdown αποτελεί μονόδρομο, δεδομένου του αριθμού των νέων κρουσμάτων αλλά και των καθημερινών νοσηλειών. "Μπορούμε να καλύψουμε όλους τους μισθούς, όλους τους χαμένους μισθούς για κάθε εργαζόμενο, τις ζημιές για τις μικρές εταιρείες, αλλά και τις μεσαίες" διαβεβαιώνει, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη επιβολής λουκέτου για 4 έως 6 εβδομάδες.
Πάντως, ο ίδιος, μιλώντας στη συνέχεια στο NBC News, ξεκαθαρίζει ότι τα παραπάνω αποτελούν απόψεις και σκέψεις, τις οποίες δεν έχει μοιραστεί ακόμη με τον 78χρονο νεοεκλεγέντα πρόεδρο. Πηγή δε, προσκείμενη στο επιτελείο του Μπάιντεν, δηλώνει επικουρικά ότι το lockodown δεν ευθυγραμμίζεται με τις προτεραιότητες της νέας προεδρίας.
Βέβαια, δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι ο Όστερχολμ αποτελεί ένα από τα συνολικά 12 μέλη της ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής του Μπάιντεν για την πανδημία του κορωνοϊού. "Ένα lockdown θα μας βοηθήσει να θέσουμε υπό έλεγχο τον ιό, όπως έκαναν η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία" επαναλαμβάνει ο επιστήμονας.
Τέλη Απριλίου το εμβόλιο στις ΗΠΑ
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι το εμβόλιο κατά της Covid-19 θα καταστεί διαθέσιμο για τους Αμερικανούς έως τα τέλη Απριλίου. Αποσαφήνισε δε, ότι στο πρόγραμμα εμβολιασμού ύψιστη προτεραιότητα θα έχουν οι υγειονομικοί υπάλληλοι, ενώ θα ακολουθήσουν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες.
naftemporiki.gr