Οι νεοπλασματικές ασθένειες εξακολουθούν να απασχολούν έντονα τη σύγχρονη ιατρική πραγματικότητα, αποτελώντας μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου.
«Στη χώρα μας σήμερα χρησιμοποιούνται δύο είδη κατάλυσης νεοπλασιών, η θερμική που χωρίζεται σε χρήση Μικροκυμάτων / Ραδιοσυχνοτήτων και τον τελευταίο χρόνο έχει αναπτυχθεί η τεχνική της ΚΡΥΟΚΑΤΑΛΥΣΗΣ (CRYOABLATION) μέσω βελονών καθοδηγούμενων στον ιστό με απεικονιστικές μεθόδους. Εφαρμόζεται για τη θεραπεία καλοηθών και κακοήθων νεοπλασιών, για νευρολύσεις, αλλά και για περιπτώσεις που χρήζουν άμεσης διαχείρισης του πόνου», επισημαίνει ο Γιώργος Τριαναταφυλλόπουλος, ορθοπαιδικός χειρουργός και διευθυντής του τμήματος Σπονδυλικής Στήλης στο Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου (Όμιλος Ιατρικού Αθηνών) και προσθέτει: «Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι με τη μέθοδο αυτή σε σημαντικά μικρό χρονικό διάστημα παρέχεται στον ασθενή το βέλτιστο ιατρικό αποτέλεσμα με τη λιγότερο επεμβατική μέθοδο, ενώ και ο θεράπων ιατρός αντιλαμβάνεται ότι διαθέτει στη φαρέτρα του την αιχμή της τεχνολογίας».
Κατά τη διάρκεια της ΚΡΥΟΚΑΤΑΛΥΣΗΣ (CRYOABLATION) δημιουργείται ακραίο ψύχος (που μπορεί και να ξεπερνά τους < - 120ο Κελσίου) στο άκρο ειδικών βελονών με σκοπό τη στοχευμένη καταστροφή του ιστού σε πραγματικό χρόνο. Το ψύχος επιτυγχάνεται με χρήση του αδρανούς ευγενούς αερίου Αργού σε μεγάλη πίεση στο εσωτερικό της βελόνας.
Ο γιατρός παρακολουθεί τη διαδικασία σε άμεση απεικόνιση μέσω αξονικού τομογράφου, ενώ ο ασθενής μπορεί να υπόκειται σε τοπική αναισθησία σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες θερμικές μεθόδους (Μικροκυμάτων / Ραδιοσυχνοτήτων) που απαιτείται ολική νάρκωση και παρουσία αναισθησιολόγου στις περισσότερες των περιπτώσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλόπουλο, η ιδιότητα του πάγου να αδρανοποιεί και να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα από τα πρώτα λεπτά (Κρυοαναισθησία-Cryoanalgesia), προσφέρει στον ασθενή την απώλεια της αίσθησης του πόνου καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας και στο γιατρό την απεικόνιση του πάγου στη στοχευμένη περιοχή, χαρακτηριστικά που δεν τα συναντάμε στις θερμικές καταλύσεις.
Η Κρυοκατάλυση χωρίζεται σε 2 κύκλους των 10 λεπτών ψύξης με έναν ενδιάμεσο κύκλο 10 λεπτών απόψυξης (παθητικής–ενεργητικής) σε θεραπείες νεοπλασμάτων, ενώ διαφοροποιείται σε θεραπείες νευρόλυσης ανάλογα με το σημείο εφαρμογής.
Ο χρόνος της επέμβασης κυμαίνεται από 15 έως 45 λεπτά σε πλήρη λειτουργία. Ο δεύτερος κύκλος απαιτείται σε θεραπείες όγκων στοχεύοντας στην καταστροφή και των περιμετρικών κυττάρων με στόχο την αποφυγή δημιουργίας μελλοντικών μεταστάσεων στο ίδιο σημείο.
Με τους κύκλους ψύξης - απόψυξης επιτυγχάνεται καταστροφή της δομής της κυτταρικής μεμβράνης των κυττάρων στο συγκεκριμένο σημείο στόχευσης στον ιστό με τις δημιουργούμενες θερμοκρασίες να κυμαίνονται από -20ο έως -40ο Κελσίου.
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας εισέρχονται στον ασθενή διαδερμικά (χωρίς παρουσία χειρουργικής τομής) και με βάση την επιλογή του ιατρού, λεπτές βελόνες μεγέθους 14G-17G ανάλογα με το σημείο εφαρμογής της θεραπείας. Κάθε βελόνα ή συνδυασμός βελόνων, δημιουργούν στο άκρο τους διαφορετικής διάστασης παγοκρύσταλλο. Σκοπός της θεραπείας είναι η στοχευόμενη περιοχή να υπερκαλυφθεί με τη δημιουργία του πάγου μέχρι και 10% επιπλέον της στοχευμένης περιοχής.
Τα κυριότερα πεδία εφαρμογής της μεθόδου της Κρυοκατάλυσης είναι τα εξής:
- Νεοπλασίες στα οστά, στα νεφρά, στον πνεύμονα, στον προστάτη και το ήπαρ.
- Νευρόλυση.
- Διαχείριση πόνου (Pain management).
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό πως μετά τη θεραπευτική συνεδρία δεν απαιτείται νοσηλεία, με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες του γιατρού», καταλήγει ο κ. Τριανταφυλλόπουλος.
Την επιστημονική ομάδα για τη μέθοδο της Κρυοκατάλυσης απαρτίζουν οι γιατροί:
- Υπεύθυνος Ογκολογικού Τμήματος: Βασίλειος Μάρκος, ογκολόγος.
- Υπεύθυνος οστικών μεταστάσεων: Γεώργιος Τριανταφυλλόπουλος, ορθοπαιδικός χειρουργός (δ/ντής Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης).
- Υπεύθυνος μεταστάσεων νεφρών, ήπατος, πνευμόνων, προστάτη: Μενέλαος Μαλαμάς, ακτινολόγος (δ/ντής Ακτινολογικού Τμήματος).