Στ. Πέτσας: Θα δούμε τι πρέπει να κάνουμε παραπάνω για να περιορίσουμε την κινητικότητα

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020 16:10
UPD:16:14
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, η απαγόρευση μετακινήσεων μετά τις 9 το βράδυ είναι ένα από τα μέτρα τα οποία θα μπορούσε να ξανατεθεί στο τραπέζι.

A- A A+

«Πάντα υπάρχουν νέα μέτρα στο τραπέζι, εάν δεν εφαρμόζουμε τα υφιστάμενα» δήλωσε σήμερα σχετικά με την πανδημία ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, σημείωσε πως όταν δεν τηρούμε τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αναγκαζόμαστε αργότερα να παίρνουμε πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα. Υπάρχουν, όπως είπε, κάποιοι λόγοι που δικαιολογούν την αυξημένη κινητικότητα, όπως είναι τα Δημοτικά Σχολεία. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση πηγαίνουν κάθε πρωί 650.000 μαθητές και υπάρχει μετακίνηση γονέων και μαθητών. Επίσης, υπάρχουν και κάποιες άλλες οικονομικές δραστηριότητες που παραμένουν ανοιχτές, ενώ ήταν κλειστές στο πρώτο lockdown. «Θα δούμε τι πρέπει παραπάνω να κάνουμε για να περιορίσουμε την κινητικότητα, η οποία είναι κι ο βασικός εχθρός που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, αυτός είναι που τρέφει τον κορωνοϊό» είπε. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε, υπάρχει μια μείωση του 35-40% της κινητικότητας τις πρώτες ημέρες του lockdown. «Χρειάζεται να πάμε λίγο πιο κάτω απ’ αυτά τα επίπεδα κι ό,τι χρειαστεί να κάνουμε είτε σε εθνικό επίπεδο, είτε σε περιφερειακό επίπεδο, το επόμενο χρονικό διάστημα θα το κάνουμε» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, η απαγόρευση μετακινήσεων μετά τις 9 το βράδυ είναι ένα από τα μέτρα τα οποία θα μπορούσε να ξανατεθεί στο τραπέζι, αν υπάρξει καταστρατήγηση του πλαισίου που είναι σήμερα σε εφαρμογή. «Αν αυτό θα είναι γενικό μέτρο ή αν θα είναι τοπικό, αυτό θα το δούμε ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Για παράδειγμα, ακούσαμε χθες όλοι τον υπουργό Υγείας να μιλάει για ένα επιδημιολογικό φορτίο πολύ βαρύ στη Θεσσαλονίκη και γενικά στη Βόρεια Ελλάδα. Εάν χρειαστεί να κάνουμε κάτι παραπάνω εκεί, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε. Πάντα, όμως, προέχει η εκτίμηση των ειδικών, όχι μόνο για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, αλλά και για το πώς θα εξελιχθεί το επιδημιολογικό φορτίο τις επόμενες μέρες. Επομένως, έχει σημασία η παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, γιατί εκεί τα μέτρα πάρθηκαν και αρκετές μέρες πιο νωρίς απ’ ό,τι στην υπόλοιπη χώρα» εξήγησε ο υφυπουργός.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα δούμε μια επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα. Ωστόσο, το Σύστημα Υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται και θα αυξάνουν οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι διασωληνώσεις, κι αυτό γιατί έχουμε το φορτίο των προηγούμενων ημερών. Τα κρούσματα εκτιμάται ότι θα πέσουν σχετικά γρήγορα σ’ ένα λογικό επίπεδο. Το θέμα, όμως, είναι το πόσο γρήγορα μπορεί να πέσουν σε επίπεδο που δεν θα προκαλούν πίεση το Σύστημα Υγείας. Αυτό θα το δούμε μετά τις 14 ημέρες. Ελπίζουμε με την τήρηση των μέτρων οι τρεις εβδομάδες του lockdown να είναι αρκετές» δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Το εμβόλιο

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο, σημείωσε πως υπάρχουν πολλά θέματα, που έχουν να κάνουν είτε με τη μεταφορά του, είτε με τη διατήρησή του μέχρι να φθάσει σε κάθε πολίτη που θα εμβολιαστεί. Αυτά τα θέματα θα αναπτυχθούν στο Σχέδιο που έχει καταρτίσει κι επικαιροποιεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Για κάποια πράγματα που αφορούν στον σχεδιασμό, θα αναφερθεί αύριο ο πρωθυπουργός, στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή. «Θα υπάρχει επαρκής αριθμός εμβολίων, για όλους, με προτεραιοποίηση φυσικά πρώτα για τις πιο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και το υγειονομικό προσωπικό, αλλά και όλες τις άλλες κατηγορίες που θα εξειδικεύσουν οι ειδικοί» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως σημείωσε, δεν είναι μόνον η Pfizer που προχωρά στην παρασκευή εμβολίου. Υπάρχουν η AstaZeneca, η Monterna, η Johnson & Johnson, αλλά και άλλες εταιρείες. «Άρα, θα υπάρχει διαθέσιμο stock εμβολίων για τον πληθυσμό. Το εμβόλιο είναι μια πραγματικά μεγάλη αχτίδα φωτός μπροστά μας, αλλά πριν φθάσουμε στην άνοιξη και στο καλοκαίρι, μεσολαβεί ένας δύσκολος χειμώνας που δεν έχουμε το εμβόλιο. Τον χειμώνα υπάρχουν μαζί με τον κορωνοϊό και οι ιώσεις της εποχής, όπως η γρίπη και γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να τηρούμε τα μέτρα, για να προφυλαχτούμε» τόνισε.

Η τηλεκπαίδευση

Σχετικά με το πρόβλημα που προέκυψε με την τηλεκπαίδευση, υπογράμμισε πως ήταν τεχνικό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και το ανακοίνωσε και η ίδια η εταιρεία. «Αυτές οι πλατφόρμες εξυπηρετούν πάρα πολλές χώρες. Για να μην επαναληφθεί το πρόβλημα, όπως έγινε γνωστό από τις ανακοινώσεις της εταιρείας και την ενημέρωση που είχαμε από το υπουργείο Παιδείας και από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, γίνεται ένα ξεχωριστό hub στις χώρες. Επομένως, θα υπάρχει ένα τοπικό hub και στην Ελλάδα, ώστε να μην υπάρχει διασύνδεση με άλλες χώρες και να μην εμφανιστεί το ίδιο πρόβλημα τις επόμενες ημέρες. Ήταν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίστηκε. Έτσι θα προχωρήσουμε με την πλατφόρμα, η οποία, όπως αποδείχθηκε στην πρώτη φάση της πανδημίας, αγκαλιάστηκε από τους μαθητές μας» είπε ο υφυπουργός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή