Ν. Χαρδαλιάς: Σαρωτικοί από αύριο οι έλεγχοι για μετακινήσεις - Διπλασιάζονται τα πρόστιμα

Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2020 18:22
UPD:21:15
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Οι έλεγχοι για τις μη προβλεπόμενες μετακινήσεις πολιτών από αύριο, Σάββατο, και για τις επόμενες τρεις εβομάδες θα είναι σαρωτικοί σε όλη τη χώρα και τα πρόστιμα διπλάσια, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Από αύριο αλλάζει ξανά η καθημερινότητά μας για τρεις βδομάδες, είπε, τονίζοντας πως είναι απαραίτητο να συγκρατήσουμε αυτό το σφοδρότερο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε εκ νέου έκκληση για «λελογισμένη χρήση τής κατ' εξαίρεση μετακίνησης» κι επισήμανε πως ειδικά τις βραδινές ώρες επιτρέπονται μόνον οι απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις.

Όπως σημείωσε, καθ' όλο το 24ωρο θα ισχύει σε όλη τη χώρα περιορισμός της κυκλοφορίας, η οποία θα επιτρέπεται μόνο κατ' εξαίρεση, αυστηρά μόνο με sms ή σχετική δήλωση, κι αυτό για λόγους υγείας, εργασίας, μετάβασης σε σχολείο, μετάβασης σε εν λειτουργία κατάστημα, δημόσια Υπηρεσία ή Τράπεζα, κίνηση για παροχή βοήθειας, για συνοδεία μαθητή, μετάβαση σε κηδεία, μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση για επικοινωνία με τα παιδιά τους, σωματική άσκηση, συνοδεία κατοικιδίου ή σίτιση αδέσποτων ζώων. «Όσοι μετακινηθούν, θα πρέπει να φερθούν υπεύθυνα» ανέφερε ο υφυπουργός.

Διπλάσια πρόστιμα

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως τα πρόστιμα πλέον είναι διπλάσια. Ειδικότερα, στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν την υποχρέωση χρήσης μάσκας, τους κανόνες τήρησης αποστάσεων και τους λοιπούς κανόνες μετακίνησης με sms, επιβάλλεται πλέον για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ. Στις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που λειτουργούν κατά παράβαση της αναστολής λειτουργίας τους επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ στα φυσικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη λειτουργίας επιβάλλεται για την ίδια παράβαση πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Για τη λειτουργία των Δημοτικών σχολείων, υπογράμμισε πως η Πολιτεία βρίσκεται σε εγρήγορση, παρακολουθεί στενά την κατάσταση. «Τα πρωτόκολλα στα σχολεία είναι πολύ αυστηρά, το ποσοστό των μονάδων και τάξεων που έκλεισαν είναι σταθερά κάτω από το 1%» επανέλαβε.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε πως για τις μετακινήσεις εργαζομένων, απαραίτητο είναι το σχετικό έντυπο από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Αν αυτό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί, ισχύει και η βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζομένου, που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr 

Για τους νεοσύλλεκτους της επόμενης εβδομάδας, εξήγησε πως μπορούν να καταταγούν έχοντας το φύλλο πορείας τους, συνοδευόμενοι και απο τους δύο γονείς τους, οι οποίοι για την επιστροφή τους θα πρέει να προμηθευτούν σχετική βεβαίωση από τα Κέντρα Κατάταξης των νεοσυλλέκτων.

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως το κυνήγι και το ψάρεμα δεν εμπίπτουν στην κατ' εξαίρεση μετακίνηση, άρα δεν επιτρέπονται πουθενά στη χώρα στο διάστημα των τριών αυτών εβδομάδων.

Μετακινήσεις από/προς εξωτερικό

Ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι όσοι θέλουν να εισέλθουν στη χώρα, υποχρεωτικά χρειάζονται αρνητικό τεστ PCR. Πιο συγκεκριμένα, οι επιβάτες των πτήσεων εξωτερικού, αλλά κι όσοι εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα, πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ PCR που να έχει διεξαχθεί μέχρι 72 ώρες πριν. Άρα, από όλες τις πύλες εισόδου το τεστ PCR πρέπει να είναι  72 ώρες από τη λήψη του σχετικού δείγματος. Υπάρχει, πάντως, μία μεταβατική περίοδος και τα μέτρα αυτά ξεκινούν να εφαρμόζονται από την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου.

Επιπλόεν, παραμένει υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF και η επίδειξη του QR Code για όλους όσοι έρχονται από το εξωτερικό, ενώ από την Τρίτη 10 Νοεμβρίου όλοι οι Έλληνες που ταξιδεύουν προς χώρες του εξωτερικού θα πρέπει να συμπληρώνουν και εκείνοι την φόρμα PLF την οποία θα βρούνε στην σελίδα Travel.gov.gr 24 ώρες πριν το ταξίδι. Στη φόρμα περιλαμβάνονται τα στοιχεία προέλευσης του ταξιδιώτη, τα στοιχεία διαμονής στη χώρα προορισμού, καθώς και τα στοιχεία των μελών της οικογένειας που ταξιδεύουν μαζί. Μία φόρμα ανά οικογένεια είναι αρκετή.

Εμπόριο

Από το Σάββατο επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα, όπως η βιομηχανία και η μεταποίηση. Ενδεικτικά επιτρέπονται οι παρακάτω δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα:

- Καταστήματα τροφίμων, σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοτροφεία

- Καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνον κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.

- Καταστήματα πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρολογικού και τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκο, καθώς και οι υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής ή αντικατάστασης κινητών συσκευών. Επιτρέπονται υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον.

- Επιτρέπεται η λειτουργία σε καθαριστήρια, περίπτερα, φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων, υπηρεσίες υγείας και κτηνιατρικών υπηρεσιών, pet shops.

- Η λειτουργία των λαϊκών αγορών πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του 50% των εμπόρων παραγωγών σε απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων και με αναστολή της δραστηριότητας των βιομηχανικών προϊόντων.

- Ανοικτές παραμένουν οικοδομές και εργοτάξια.

- Αναστέλλεται η διενέργεια θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων υποψήφιων οδηγών

- Αναστέλλεται η λειτουργία σχολών εκπαίδευσης υποψήφιων οδηγών, καθώς και η λειτουργία δημόσιων και ιδιωτικών ΚΤΕΟ, με εξαίρεση τον τεχνικό έλεγχο βαρέων οχημάτων.

- Κλειστοί θα είναι και οι χώροι λατρείας και θα επιτρέπεται μόνο η τέλεση κηδειών με την παρουσία μέχρι 9 ατόμων.

Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε πως οι πολίτες που θέλουν να επισκεφτούν κομμωτήριο αυτό το Σαββατοκύριακο, μπορούν να στείλουν sms με τον κωδικό 2 για τη μετάβασή τους.

Σε άλλες αναφορές του, ο υφυπουργός προανήγγειλε εκτεταμένους ελέγχους με rapid tests σε όλες τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Όπως εξήγησε, θα γίνονται 25.000 έλεγχοι κάθε μήνα στις δομές αυτές.

Σχετικά με την επέτειο του Πολυτεχνείου, σημείωσε πως «το 2020 δεν γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου, το Πάσχα, την 28η Οκτωβρίου, λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών της πανδημίας. Το ίδιο θα γίνει και με την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οφείλουμε να σεβαστούμε όλοι την υγειονομική κατάσταση» τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Για τη σειμσόπληκτη Σάμο, τέλος, ανέφερε πως οι κάτοικοι εξαιρούνται  από την υποχρέωση αποστολής SMS στον αριθμό 13033 ή συμπλήρωση της φόρμας μετακίνησης. Επιπλέον, λόγω των ειδικών συνθηκών, στο νησί θα λειτουργεί κανονικά το λιανεμπόριο και το χονδρεμπόριο, ωστόσο μόνο για τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τις επισκευές κατοικιών, επιχειρήσεων κι αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή