ΟΗΕ: Ο κορωνοϊός επηρέασε εκστρατείες άλλων σοβαρών ασθενειών- Χρειάζονται 655 εκ. δολάρια

Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2020 14:41
UPD:14:44
REUTERS/FABRIZIO BENSCH
A- A A+

Η σοβαρή αναταραχή που προκάλεσε η πανδημία COVID-19 στις εκστρατείες ανοσοποίησης κατά της ιλαράς και της πολιομυελίτιδας θέτει εκατομμύρια ευπαθή παιδιά στον κίνδυνο φονικών και εξασθενητικών ασθενειών, σύμφωνα με υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.

Απευθύνοντας έκτακτο αίτημα για χρηματοδότηση προκειμένου να αποφευχθούν οι επιδημίες μολυσματικών ασθενειών, η UNICEF και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσαν ότι χρειάζονται 655 εκατ. δολάρια για να αντιμετωπιστούν τα «επικίνδυνα κενά ανοσίας» σε φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η μάχη εναντίον μιας φονικής ασθένειας να μας οδηγήσει στο να χάσουμε έδαφος στη μάχη ενάντια σε άλλες ασθένειες», ανέφερε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Χενριέτα Φορ σε ανακοίνωση. Η Φορ ανέφερε ότι τα 655 εκατ. δολάρια που χρειάζονται περιλαμβάνουν 400 εκατ. δολάρια για την πολιομυελίτιδα και 255 εκατ. δολάρια για την ιλαρά.

Η ιλαρά, από τις πλέον μεταδοτικές, γνωστές ασθένειες στον κόσμο, καταγράφει παγκοσμίως αναζωπύρωση τα τελευταία χρόνια, με συνεχείς εξάρσεις σε όλες τις περιοχές του πλανήτη. Τα κενά στην εμβολιαστική κάλυψη εντάθηκαν περαιτέρω το 2020 από τον COVID-19, και ο ΠΟΥ ανέφερε ότι τα στοιχεία για τα ποσοστά θανάτων λόγω της ιλαράς για το 2019, που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, «θα δείξουν τον συνεχιζόμενο αρνητικό αντίκτυπο που έχουν οι συνεχείς εξάρσεις».

Με την πολιομυελίτιδα, ο αριθμός των κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο είχε μειωθεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα πριν από την πανδημία COVID-19, αλλά η μετάδοση του ιού αναμένεται τώρα να αυξηθεί στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν και σε περιοχές της Αφρικής όπου τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης για την πολιομυελίτιδα έχουν μειωθεί πολύ.

«Η πανδημία COVID-19 έχει πλήξει τη δυναμική, καθώς ανεστάλησαν οι προσπάθειες ανοσοποίησης», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Ανταμόν Γκεμπρεγέσους. «Αυτό κατέστησε τα παιδιά, ιδιαίτερα σε περιοχές υψηλού κινδύνου, πιο ευπαθή σε φονικές ασθένειες όπως η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά και η πνευμονία. Και τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε εξάρσεις αυτών των ασθενειών».

Η διευθύντρια του ΠΟΥ που είναι αρμόδια μεταξύ άλλων για την ανοσοποίηση και τα εμβόλια Κάθριν Ο’Μπράιαν δήλωσε σε ξεχωριστή ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η αναταραχή που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού στις υπηρεσίες υγείας είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν 91 εκστρατείες εμβολιασμού σε 53 χώρες. «Επιστρέφουν, αλλά δεν έχουν επιστρέψει πλήρως ή όσο γρήγορα ελπίζαμε ότι θα γίνει αυτό», δήλωσε, προσθέτοντας ότι αυτό προκαλεί «κενά ανοσίας» για την ιλαρά, την πολιομυελίτιδα και αρκετές άλλες μολυσματικές ασθένειες.

«Εάν δεν δράσουμε αρκετά γρήγορα για την πολιομυελίτιδα, την ιλαρά, τον κίτρινο πυρετό, τη χολέρα, τον τύφο, θα δούμε σημαντικές εξάρσεις το 2021 ή το 2022», δήλωσε η Ο’Μπράιαν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή