Πώς θα κριθεί το τέλος του lockdown;

Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2020 11:06
UPD:11:07
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Σε μια νέα «γκρι» πραγματικότητα περνάει η χώρα καθώς από αύριο το πρωί τίθενται σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για την ανάσχεση της πανδημίας.

Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού οδήγησε στην δύσκολη απόφαση του δεύτερου καθολικού lockdown «νεκρώνοντας» μεγάλο μέρος της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Το καθολικό lockdown που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ισχύει ως τις 30 Νοεμβρίου, ωστόσο, ήδη έχουν αρχίσει να εκφράζονται ανησυχίες για παράταση των μέτρων και μετά το πέρας του μήνα;

Τι θα κρίνει επομένως το τέλος του lockdown;

Μη αποκλείοντας την παράταση του lockdown, ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ έθεσε δύο προϋποθέσεις για την άρση του lockdown. Έτσι, σύμφωνα με τον καθηγητή, απαιτείται αφενός τα κρούσματα να πέσουν κάτω από 1.000 και αφετέρουο δείκτης μεταδοτικότητας να πέσει κάτω από το 1.

Στα επίπεδα του Σεπτέμβρη

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 έθεσε ως προϋπόθεση την επιστροφή στο επίπεδο του Σεπτεμβρίου, και όσον αφορά στα κρούσματα να πέσουμε δηλαδή σε ημερήσια κρούσματα 300-400.

«Η περίοδος που μπορούσαμε να συμβιώνουμε με τον ιό ήταν η εποχή του Σεπτέμβρη με 200 έως 400 κρούσματα, χωρίς μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ. Με αυτό το κριτήριο λέμε ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε ένα επίπεδο κρουσμάτων που έδειξε ότι μπορεί να ανταποκρίνεται σε ικανοποιητικό φορτίο για το Σύστημα Υγείας, που δεν θα το θέτει σε κίνδυνο», εξήγησε.

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι αποφασίστηκαν καθώς «θέλαμε να προλάβουμε τις εξελίξεις πριν μας προλάβουν εκείνες».

«Ένας μικρός κυματισμός μετατράπηκε σε ένα κύμα και αυτό το κύμα πήγε να γίνει ένα τσουνάμι για να πνίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Γι αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση να μην περιμένει το πώς θα πάνε τα μέτρα που πήρε την προηγούμενη εβδομάδα. Κινηθήκαμε άμεσα προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα και να τιθασεύσουμε μέχρι το τέλος του μήνα αυτό το κύμα που ήταν πολύ επικίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά αναδεικνύοντας την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας.

Εκφράζοντας την άποψη ότι το lockdown αποφασίστηκε για να προστατευθεί το εθνικό σύστημα υγείας, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Τσακρής υποστήριξε ότι ενδεχομένως και μετά το πέρας των τριών εβδομάδων χρειαστεί να συνεχίσουμε με αυστηρά μέτρα. Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως το τέλος του lockdown θα επιτρέψει ένας διψήφιος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων.

Τήρηση των μέτρων

Την πιστή εφαρμογή των μέτρων ως μόνη οδό για να ξεφύγουμε από την πραγματικότητα του εγκλεισμού προέβαλε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, η κ. Παγώνη υποστήριξε ότι «πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο, δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την περιπέτεια. Προχωράμε εφαρμόζοντας τα μέτρα, ώστε σε 20 μέρες να σταματήσουμε την αύξηση των κρουσμάτων. Αν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα, φυσικά θα γίνουν περισσότερες οι μέρες. Δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα όλοι. Ξέρετε ότι αυτές τις μέρες “πληρώνουμε” τα πάρτι που έγιναν, τον συνωστισμό στις πλατείες και στα ΜΜΜ».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε  2917 νέα κρούσματα του Covid-19 στη χώρα, εκ των οποίων 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 49807, εκ των οποίων το 54.5% άνδρες. Επίσης, 29 ακόμα άτομα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του νέου ιού ενώ 187 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή