Δυτικοί διπλωμάτες είχαν στο παρελθόν απορρίψει την ιδέα της διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου, αλλά τώρα δηλώνουν ότι όλες οι πιθανές επιλογές εξακολουθούν να παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
"Αρχή της τρόικας είναι η υποστήριξη κάθε συμφωνίας στην οποία θα καταλήξουν οι δύο πλευρές. Αυτό συμπεριλαμβάνει όλες τις επιλογές", δήλωσε ο διαμεσολαβητής της Ε.Ε.
Σε ερώτηση εάν στις επιλογές αυτές συμπεριλαμβάνεται η διαίρεση του Κοσόβου, ο κ. Ισινγκερ απάντησε: "Εάν αυτό θέλουν".
Η αλβανική ηγεσία στην Πρίστινα θα μπορούσε να παραιτηθεί της κυριαρχίας στον κατοικούμενο από τους Σέρβους Βορρά, με αντάλλαγμα την αναγνώριση χωρίς διεθνή επίβλεψη. Και η Σερβία θα μπορούσε να πάψει να αντιστέκεται στην ανεξαρτησία του Κοσόβου αν κρατούσε το βόρειο τμήμα. Μια τέτοια λύση θα διευκόλυνε και την έγκριση της διεθνούς κοινότητας, δεδομένου ότι η Ρωσία έχει δεσμευτεί να ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε σχέδιο απορρίψει η Σερβία.
Εχουν διατυπωθεί πολλές αντιρρήσεις για τη διχοτόμηση, όπως ότι η αναθεώρηση των συνόρων θα αποσταθεροποιούσε άλλα κράτη, αλλά δεν είναι καλύτερα να μετακινήσεις τα σύνορα, παρά το λαό που είναι παγιδευμένος σ' αυτά, διερωτούνταν τον περασμένο Φεβρουάριο στη Herald Tribune ο αμερικανός καθηγητής Τίμοθι Ουίλιαμς Ουότερς.