Δεύτερο κύμα πανδημίας: Ολο και πιο κοντά στο lockdown οι ευρωπαϊκές χώρες

Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020 15:20
UPD:29/10/2020 06:45
REUTERS/Guglielmo Mangiapane
A- A A+

Όλο και πιο κοντά στο ενδεχόμενο του lockdown έρχονται οι κυβερνήσεις των κρατών της Ευρώπης που βλέπουν τις επιλογές τους σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας να στερεύουν.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει παρασύρει τις ευρωπαϊκές χώρες σε μια δίνη από την οποία προσπαθούν να βγουν επιβάλλοντας ολοένα και πιο αυστηρούς περιορισμούς. Το δεύτερο κύμα είναι αρκετά διαφορετικό από το πρώτο, επισημαίνουν οι ειδικοί. Χαρακτηριστικό του δεύτερου κύματος αποτελεί ο ιδιαίτερος υψηλός αριθμός κρουσμάτων- εν μέρει οφειλόμενο στην αύξηση των ελέγχων-, με χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Τσεχία, να αποδεικνύουν αυτή την τάση, από την οποία δεν ξέφυγε ούτε η χώρας μας. Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό του δεύτερου κύματος αποτελεί ο μειωμένος αριθμός των νοσηλειών στα νοσοκομεία και των θανάτων, αριθμοί που όμως πλέον αυξάνονται ξανά ανησυχητικά.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ελλάδα έσπασε το φράγμα των 1.000 κρουσμάτων καταγράφοντας γα πρώτη φορά 1.259 νέα κρούσματα. Πέρα από το αρνητικό ρεκόρ των ημερήσιων κρουσμάτων, η χώρα μας κατέγραψε άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ καθώς για πρώτη φορά ανακοινώθηκαν 102 ασθενείς  που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες από την άλλη καταγράφουν πλέον  υψηλό αριθμό θανάτων, όπως η Γαλλία και η Ισπανία που οπισθοδρόμησαν σε αριθμούς θανάτων που σημείωναν κατά το πρώτο κύμα, την άνοιξη.

Η Γαλλία μάλιστα αναδεικνύεται στο ευρωπαϊκό επίκεντρο της πανδημίας, τη στιγμή που η Τσεχία αποτελεί την χώρα της Ευρώπης που έχει πληγεί πιο βαριά.

Χθες οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν 523 θανάτους από κορωνοϊό, τον μεγαλύτερο αριθμό από τον περασμένο Απρίλιο. Απόψε αναμένεται μάλιστα ο Εμανουέλ Μακρόν κατά το τηλεοπτικό του διάγγελμα να επιβάλλει πιο αυστηρούς περιορισμούς για τον έλεγχο της πανδημίας. Η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή lockdown διάρκειας ενός μηνός για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, με το γενικό απαγορευτικό να ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ανέφερε το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM.

Όπως όμως και άλλοι ηγέτες της Ευρώπης, ο Μακρόν ξεμένει σιγά σιγά από επιλογές, σημειώνει το Bloomberg. Αξιωματούχοι από το Δουβλίνο μέχρι την Πράγα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη νέα έξαρση του ιού, με «μετριοπαθή» μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήσης της μάσκας παντού ή η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας. Όμως τα μέτρα αυτά δεν δείχνουν να αποδίδουν.

Για πολιτικούς όπως ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ διακυβεύονται πολλά. Και οι δύο έλαβαν καλές κριτικές για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την υγειονομική κρίση στην πρώτη της φάση, πλέον όμως οι αρνητικές κριτικές πληθαίνουν.  Οι πολίτες  έχουν κουραστεί, αυξάνονται οι διαφωνίες σχετικά με την αποτελεσματική στρατηγική ανάμεσα στην τοπική αυτοδιοίκηση και την κεντρική κυβέρνηση και στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να αποφύγουν ένα δεύτερο lockdown θα κατηγορηθούν για την καταστροφή των οικονομιών τους.

Ενδεικτικό της πίεσης που δέχονται οι δύο ηγέτες αποτελεί το γεγονός πως, σύμφωνα με την Bild, η Μέρκελ σχεδιάζει ένα μίνι lockdown εξετάζοντας το κλείσιμο όλων των εστιατορίων και των  μπαρ από τις 4 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, έχοντας ήδη την εμπειρία της καραντίνας αρκετοί είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες που διαφωνούν με την επιβολή ενός νέου lockdown. Διαδηλώσεις ενάντια στα  νέα μέτρα περιορισμού πραγματοποιούνται ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Νάπολη, το Λονδίνο και το Βερολίνο.

Ακόμα όμως και τα πιο δραστικά μέτρα δεν αναμένεται να φέρουν άμεσα αποτελέσματα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, αυξάνονται οι εκκλήσεις για την επιβολή ενός  αυστηρού lockdown δύο εβδομάδων. Μια ματιά όμως στα δεδομένα της άνοιξης δείχνει ότι για να αρχίσει να έχει αποτέλεσμα η καραντίνα στη χώρα χρειάστηκαν περίπου τέσσερις εβδομάδες.  Παρόμοια συμπεράσματα βγαίνουν εξετάζοντας την καραντίνα της Γαλλίας, όπου ο αριθμός των ασθενών που χρειαζόταν νοσηλεία συνέχιζε να αυξάνεται για σχεδόν ένα μήνα μετά την επιβολή του lockdown.

Παρόλα αυτά αρκετές χώρες είναι πρόθυμες να υιοθετήσουν μια πιο αυστηρή στρατηγική. Το Βέλγιο εξετάζει την πιθανότητα του lockdown, η  Πολωνία και η Τσεχία, που έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη , είναι επίσης πολύ κοντά σε μια τέτοια απόφαση.  Η Ιρλανδία από την άλλη έχει ήδη κλείσει την οικονομία της για έξι εβδομάδες.

Παράλληλα, και παρόλο που έχουν εξασφαλιστεί περισσότεροι αναπνευστήρες και επιπλέον νοσοκομειακός εξοπλισμός, αρκετά νοσοκομεία της Ευρώπης είναι λιγότερο προετοιμασμένα από την πρώτη φάση της πανδημίας, τονίζει το Blomberg για να εξηγήσει πως αυτό οφείλεται αφενός στο γεγονός πως δεν μπορούν πλέον να αναβάλλονται οι  χειρουργικές επεμβάσεις που αναστάλθηκαν κατά τους προηγούμενους μήνες, αφετέρου στο γεγονός πως αυξάνονται σημαντικά τα κρούσματα στο υγειονομικό προσωπικό.

Στο μεταξύ, πιέζονται επίσης συστήματα που έχουν δημιουργηθεί για να συγκρατούν εκρήξεις κρουσμάτων. Ο επικεφαλής της γερμανικής καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν δήλωσε, για παράδειγμα, τη Δευτέρα ότι για το 85% των κρουσμάτων στη Γερμανία δεν μπορούσαν πλέον να εντοπίσουν την προέλευση της λοίμωξης. Να σημειωθεί ότι η Γερμανία έχει διακριθεί για τον τρόπο που ιχνηλατεί τα κρούσματα και τους συστηματικούς ελέγχους που πραγματοποιεί.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή