Επιμέλεια: Δανάη Αλεξάκη, Λάμπρος Καραγεώργος, Στέλιος Παπαπέτρος

Η ανάπτυξη βρίσκεται στο μέλλον

Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 09:40
UPD:16:23
A- A A+

Mε την «απελευθέρωση» της χώρας μας από τις μνημονιακές υποχρεώσεις σε συνδυασμό με τη δυναμική που φαίνεται ότι αναπτύσσει η κυβέρνηση στον τομέα της «αιμοδότησης» της οικονομίας, ο κλάδος των ασφαλειών έρχεται και πάλι να γίνει ένα πεδίο πολλώνκαι σημαντικών ευκαιριών.

Συνταξιοδοτικό, ασφαλιστικό, καλύψεις περιουσίας αλλά και αγροτική ασφάλιση είναι μερικές από τις «μεγάλες προκλήσεις» του επόμενου διαστήματος, την ώρα που η πρόσφατη μελέτη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), με αφορμή την Ημέρα Ασφάλισης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), φανέρωσε ότι το κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Ελλάδα είναι καταλυτικό!

Οι επενδύσεις του κλάδου ανέρχονται στα -14 δισ. και -4,14 δισ. (2,2% του ΑΕΠ) συνολική συνεισφορά στην οικονομία, γεγονός που «επιβάλλει» στην πολιτεία τη δημιουργία προϋποθέσεων και ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς, καθώς έχει αποδείξει διαχρονικά τα πολλαπλά οφέλη της και για την κοινωνία.

Για πρώτη φορά στη μελέτη αυτή καταγράφεται εμπεριστατωμένα η συνολική συμβολή της Ιδιωτικής Ασφάλισης, δηλαδή το πολλαπλασιαστικό όφελος και η αλυσίδα αξίας που ο κλάδος δημιουργεί στην οικονομία και την κοινωνία, τη συμβολή της στην απασχόληση,τη συμμετοχή της στα δημόσια έσοδα.

Παράλληλα, η υποχρεωτική ένταξη όλων των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου του 2021 και μετά στον νέο κλάδο της κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης με εισφορές που θα υπολογίζονται σε ποσοστό 6,5% επί του εισοδήματος των μισθωτών και των αυτοαπασχολουμένων, αλλά και η δυνατότητα συνταξιοδότησης μεταξύ του 62ου και του 70ού έτους ηλικίας, αποτελούν δύο από τους βασικούς άξονες του «νέου ασφαλιστικού συστήματος» που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και σύντομα αναμένεται να νομοθετήσει.

Ανάμεσα στις «ευκαιρίες» που ανοίγονται μπροστά μας είναι και η κλιματική αλλαγή, ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανάπτυξη της επιχείρησής τους, αντίστοιχος με τον κίνδυνο από την τεχνολογία, όπως εκτιμούν οι CEOs του ασφαλιστικού κλάδου. Οι ανάγκες των πελατών συνεχώς αλλάζουν, οι προσδοκίες αυξάνονται και το ανταγωνιστικό τοπίο εξελίσσεται. Οι ασφαλιστές κατανοούν ότι τα παλαιότερα μοντέλα λειτουργίας τους δεν είναι πλέον κατάλληλα και το μέλλον της ασφάλισης έγκειται στην προσαρμογή των αναγκών της βιομηχανίας.

Τέλος, στην Ελλάδα το θέμα της ασφάλισης της γεωργικής δραστηριότητας και δη στον άξονα της στήριξης του γεωργικού εισοδήματος παραμένει ανοιχτό. Η κυβέρνηση έχει τοποθετήσει υψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της το κεφάλαιο γεωργικών ασφαλίσεων και όλοι διακρίνουμε μια ακόμη «ευκαιρία» στο μοντέλο της ασφάλισης της παραγωγής, περιλαμβάνοντας και την είσοδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης. Ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής, λοιπόν, κι ένας από τους πιο σημαντικούς εργοδότες, πληροί όλες τις προϋποθέσεις, για να αναλάβει ακόμα πιο ουσιαστικό ρόλο στην ελληνική οικονομία. «Αυτή είναι η επιδίωξή μας», όπως ξεκάθαρα τονίζει στο αφιέρωμά μας ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου. 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Ασφάλειες