Την εκτίμηση ότι στην χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τέθηκαν οι βάσεις για μια ευρωπαϊκή πολιτική αποτροπής έναντι της Τουρκίας, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο "Πρώτο Πρόγραμμα" της ΕΡΑ.
"Ίσως για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι σε προκλήσεις έναντι των ευρωπαϊκών συμφερόντων και όχι απλώς έναντι δύο κρατών-μελών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος" επεσήμανε, χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, εκτίμησε ότι "ηταν τόσο αποφασιστικοί ώστε να δείχνουν στην άλλη πλευρά ότι προτίθενται να καταλήξουν σε κυρώσεις σημαντικές, κάτι που δεν ήταν καθόλου αυτονόητο τα προηγούμενα χρόνια".
Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε και στην πρόταση της Ελλάδας για εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία. "Πέρα από τις οικονομικές κυρώσεις υπάρχουν πλέον και κυρώσεις, όπως το εμπάργκο όπλων που έθεσε ο Πρωθυπουργός στο τραπέζι των ηγετών".
"Αυτό είναι ένα πλαίσιο εργαλείων μέσα σε μια ευρωπαϊκή φαρέτρα, που δείχνει στην άλλη πλευρά ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τις προκλήσεις και να αγνοεί την Ευρώπη. Το πότε θα ενεργοποιηθεί κάποιο από τα εργαλεία αυτής της φαρέτρας θα το δούμε στο μέλλον" συνέχισε ο κ. Πέτσας, θέτοντας ως καταληκτικό ορίζοντα τον προσεχή Δεκέμβριο.
Επανέλαβε δε, ότι κανείς "δεν μπορεί να αγνοεί προκλήσεις όπως αυτή της Αμμοχώστου ή της Ανατολικής Μεσογείου με τις παράνομες τουρκικές NAVTEX". "Εξαρτάται από τη στάση της Τουρκίας το πόσο πιο σκληρά θα μπορούσαν να κινηθούν οι Ευρωπαίοι απέναντι στην προκλητικότητά της, όχι μέχρι τον Δεκέμβριο, αλλά ίσως και νωρίτερα".
Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος της Ε.Ε. καταδίκασε για ακόμη μία φορά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, μετά την έκδοση Navtex σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές του Καστελλόριζου. Μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, Γαλλία και Γερμανία έδωσαν περιθώριο μίας εβδομάδας στην Άγκυρα, προκειμένου να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της.
Όπως ήταν φυσικό, οι αποφάσεις της Ε.Ε. δεν έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό στην Τουρκία, η οποία κάλεσε τις Βρυξέλλες να μην παραδίνονται στις κακομαθημένες αξιώσεις της Ελλάδας και της Κύπρου. «Αντί για την προώθηση του διαλόγου, του συμβιβασμού και της άνευ όρων θετικής ατζέντας, η συνέχιση της ρητορικής των κυρώσεων από την Ε.Ε., δείχνει πόσο μακριά από την ειλικρίνεια και πόσο μη εποικοδομητικός είναι ο στόχος και η γλώσσα που χρησιμοποιούν».
naftemporiki.gr