«Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε εντονότατα προβληματισμένοι για τις τάσεις αύξησης του κορωνοϊού σε όλη την Ευρώπη. Έχουμε καταφέρει στην Ελλάδα τις τελευταίες 3 εβδομάδες να κρατήσουμε τα κρούσματα μας σε ένα σχετικά σταθερό σημείο», συνέχισε.
Επίσης, επεσήμανε ότι στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες ξεπεράσαμε τα 20.000 τεστ. «Ο δείκτης θετικότητας είναι περίπου στο 2%. Ο δείκτης θετικότητας για παράδειγμα στο Βέλγιο έχει ξεπεράσει το 10%. Αυτό λέει κάτι για το πόσο διαδεδομένη είναι η μετάδοση του ιού στην κοινότητα» είπε και πρόσθεσε
«Έχουμε με τις συμβουλές των ειδικών μια πολύ ξεκάθαρη κατηγοριοποίηση των βαθμών επικινδυνότητας και στη χώρα μας. Είχαμε πράγματι ένα στοχευμένο πρόβλημα στην Κοζάνη. Οι ειδικοί εισηγήθηκαν να πάμε στο καθεστώς της πιο αυξημένης προστασίας στο επίπεδο 4 για την περιφερειακή ενότητα της Κοζάνης και αποδεχθήκαμε την εισήγησή τους για 14 ημέρες και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτά τα τοπικά περιοριστικά μέτρα θα είναι αποτελεσματικά εκεί που έχουμε μια διασπορά του ιού η οποία ξεφεύγει από τα ανεκτά επίπεδα. Μέχρι στιγμής αυτό συμβαίνει μόνο στη Κοζάνη».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μην βλέπουμε αυτό που γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου σε πολλές χώρες τα πράγματα τείνουν να ξεφεύγουν εκτός ελέγχου και αυτό θα πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει και εμάς να παραμένουμε πολύ συνεπείς στην εφαρμογή των μέτρων που μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί».
Επίσης σημείωσε ότι υπάρχει ένα επίπεδο απόλυτου αριθμού κρουσμάτων πάνω από το οποίο ο εντοπισμός των στενών επαφών καθίσταται παντελώς αδύνατος. «Αν φτάσεις σε αυτό το επίπεδο το μόνο που μπορεί να κάνεις είναι να πάρεις τοπικά ή άλλα οριζόντια μέτρα. Είναι αυτό που αναγκάστηκε να κάνει η Γαλλία για την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού και όχι μόνο» είπε.
Συμπλήρωσε ότι σημαντική προσθήκη στο οπλοστάσιο μας αποτελούν τα γρήγορα τεστ, τα οποία δοκιμάζονται στην Ελλάδα εδώ και αρκετό καιρό.
«Ήμασταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που τα προμηθεύτηκε. Με τα τεστ αυτά μπορούμε να πάρουμε το αποτέλεσμα πολύ γρήγορα εντός μισής ώρας, άρα δεν χάνουμε την μία ή δύο ημέρες όπου κάποιος δεν γνωρίζει αν είναι ή δεν είναι θετικός» είπε.
Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «υπάρχει μεγάλη ανησυχία από όλους τους συναδέλφους μου για το πρόβλημα αυτό» και σημείωσε ότι εξέφρασαν την έντονη παρότρυνση προς το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να τελειώσει επιτέλους η συζήτηση της επικύρωσης των αποφάσεων που λήφθηκαν τον περασμένο Ιούλιο. «Διότι όσο τα πράγματα είναι χειρότερα από αυτά που περιμέναμε, αν όχι στην Ελλάδα, στην υπόλοιπη Ευρώπη τόσο θα επηρεάζονται οι ρυθμοί ανάπτυξης, τόσο πιο βαθιά μπορεί να είναι η ευρωπαϊκή ύφεση για 2020, τόσο πιο καθοριστικό γίνεται να μην καθυστερήσουμε στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης» είπε.
Ωστόσο, τόνισε ότι έθεσε στη Σύνοδο, το ζήτημα της προετοιμασίας για την επόμενη ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, καθορίζοντας κοινά πρωτόκολλα για τα ταξίδια. «Όλοι ελπίζουμε ότι την άνοιξη θα έχουμε εμβόλιο αλλά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ταξιδεύουμε με ασφάλεια και κοινά πρωτόκολλα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τα εμβόλια, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «Είναι σημαντική επιτυχία της Ευρώπης ότι έχουμε συμβόλαια προαγοράς εμβολίων, τα οποία όταν θα είναι διαθέσιμα, θα κατανεμηθούν στα κράτη μέλη με κριτήριο, με μια μόνη κλείδα κατανομής η οποία θα είναι ο πληθυσμός. Εναπόκειται σε μας, ακολουθώντας ενδεχομένως συστάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής να δούμε πώς θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εμβόλια εμβολιάζοντας προφανώς πρώτα από όλα και πάνω από όλα το υγειονομικό μας προσωπικό και τους πιο ευάλωτους» είπε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης προχωράει εξαιρετικά καλά και έχουν ήδη εμβολιαστεί παραπάνω από 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας. «Είχαμε προνοήσει να προμηθευτούμε περισσότερα από 4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά της γρίπης. Εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί το σχέδιο του εμβολιασμού χωρίς καθυστερήσεις, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για να μην αντιμετωπίσουμε τον χειμώνα ταυτόχρονο πρόβλημα έξαρσης του ιού της γρίπης και του κορωνοϊού», κατέληξε.
Πηγή: ΑΜΠΕ