Η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να επισκιάζει τη συζήτηση του νομοσχεδίου με το οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική έννομη τάξη η Οδηγία για τον περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης, αλλά τα στοιχεία που έχουν ακουστεί στην Ολομέλεια για τις επιπτώσεις της χρήσης πλαστικών αναδεικνύουν την ανάγκη θέσπισης νέου πλαισίου.
«Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 11.500 τόνοι από πλαστικά που καταναλώνουμε καταλήγουν στις ελληνικές θάλασσες. Βασική αιτία του προβλήματος είναι η υπερκατανάλωση πλαστικών μιας χρήσης, η ανεξέλεγκτη απόρριψη πλαστικών, τα μικρά ποσοστά ανακύκλωσης, η κακή αποκομιδή και διάθεση των κάδων σκουπιδιών», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης, και επισήμανε: «Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι καταναλώνουμε στην Ελλάδα πάνω από δύο δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια νερού, περισσότερα από τριακόσια πενήντα εκατομμύρια πλαστικά ποτήρια καφέ και αναψυκτικού και πάνω από δύο δισεκατομμύρια πλαστικά καλαμάκια. Εκτός αυτών, μόνο στην Ελλάδα πετάμε κάθε χρόνο πάνω από είκοσι δισεκατομμύρια αποτσίγαρα, πολλά εκ των οποίων καταλήγουν στις παραλίες και στις ακτές».
Μήνυμα μεταστροφής
«Η Κυβέρνηση θέλει να στείλει μήνυμα για την ανάγκη μεταστροφής της παραγωγικής διαδικασίας και αλλαγής των συνηθειών που αποδεδειγμένα προσβάλλουν το περιβάλλον», ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς εξηγώντας τους λόγους που η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που ενσωματώνει στην ελληνική έννομη τάξη την Οδηγία για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικών.
«Ερχόμαστε πολύ γρήγορα να νομοθετήσουμε αλλά ταυτόχρονα ερχόμαστε και να προετοιμάσουμε τους παραγωγικούς φορείς των πλαστικών που θα επηρεαστούν. Πράγματι, χρειάζονται στήριξη, μέσα από προγράμματα και το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης», είπε ο Νίκος Ταγαράς και τόνισε ότι «πρώτος στόχος είναι να μειωθούν τα απορρίμματα, να ανακυκλώνεται ό,τι ανακυκλώνεται, τα υπολείμματα των απορριμμάτων να αξιοποιηθούν ενεργειακά».
Πηγή: ΑΜΠΕ