Αντιμέτωπο με τη φθορά του χρόνου είναι το σπίτι όπου έζησε η Ελληνίδα ντίβα της όπερας, Μαρία Κάλλας, στην Αθήνα. Πρόκειται για το κτήριο επί της οδού Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά του αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη, ένα νεοκλασικό κτήριο, στολίδι για την εποχή του, παραδομένο όμως σήμερα στην εγκατάλειψη του χρόνου έχοντας χάσει την αίγλη του.
Μοναδική μέχρι στιγμής ελπίδα για τη διάσωσή του, αποτελεί το ενδιαφέρον δημιουργίας και στέγασης της «Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης, Μαρία Κάλλας».
Η πολυκατοικία, 1.590 τ.μ. με αρχιτεκτονική που θυμίζει το ρεύμα Γιούγκενστιλ, με τα χαρακτηριστικά τριπλά παράθυρα στην πρόσοψη, είναι γνωστή ως «Το σπίτι της Κάλλας». Έστω κι αν εκείνη έμεινε εκεί, μόλις, 8 χρόνια. Ως έφηβη έζησε τον χωρισμό των γονιών της. Μετακόμισε μαζί με την μητέρα και αδερφή της στην Ελλάδα και στον δεύτερο όροφο του κτηρίου. Εκεί παρέμειναν σε όλη τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και όταν ήρθε το τέλος του μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη.
Το 1989, δώδεκα χρόνια μετά τον θάνατο της υψιφώνου και επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη, το κτήριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο, ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο των νεότερων χρόνων.
Το τι συνέβη με την πολυκατοικία το 1945 μέχρι το 1950 είναι ασαφές -πιθανότατα κατοικούσαν ένοικοι, όπως σε μία συνηθισμένη πολυκατοικία. Στη συνέχεια, πέρασε στην ιδιοκτησία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ). Μέχρι και το 1999 μισθωνόταν σε ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο. Αυτό σταμάτησε τον Σεπτέμβριο του 1999, μετά τον σεισμό της Πάρνηθας. Στις αρχές του 2000, η απροσεξία των τοξικομανών ήταν αιτία μιας πυρκαγιάς εντός του μεγάρου. Η φωτιά ήταν η αφορμή, ώστε το ΝΑΤ να σφραγίσει το κτήριο.
Οι υπεύθυνοι δήλωσαν πως πραγματοποιήθηκε μία μελέτη ανακατασκευής, η οποία δεν εφαρμόστηκε λόγω έλλειψης κονδυλίων. Ακολούθησαν αντιεξουσιαστές που το έκαναν καταφύγιό τους και σήμερα παραμένει ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο, που τίποτα δε θυμίζει την αίγλη των παλαιών του χρόνων. Ωστόσο, η ελπίδα ανακαίνισής του φέρνει νέο αέρα. Υπεύθυνη αυτού του έργου είναι η Βάσω Παπαντωνίου -Ελληνίδα του εξωτερικού, λυρική μονωδός, υψίφωνος, η οποία επιχειρεί να μετατρέψει το κτήριο σε «Ακαδημία Λυρικής Τέχνης, Μαρία Κάλλας». Το 2014, το ΝΑΤ συμφώνησε μαζί με τον δήμο και υπογράφτηκαν τα πρώτα έγγραφα ώστε η Ακαδημία να φιλοξενηθεί στο «σπίτι της Κάλλας». Η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Εταιρεία για την Ακαδημία διοργάνωσαν ένα γκαλά όπερας, στο Ηρώδειο, ώστε να συγκεντρωθεί το απαραίτητο ποσό για την εκπόνηση της προωθητικής μελέτης για το διατηρητέο. Το γκαλά πραγματοποιήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2019. Ο χώρος, όμως, παραμένει ακόμα κλειστός με λουκέτο.
Στην πρόσοψη της πολυκατοικίας υπήρχε αναμνηστική πλάκα, η οποία έχει αφαιρεθεί σήμερα, όπου αναγραφόταν: «Στο σπίτι αυτό έζησε η Μαρία Κάλλας. Υπουργείο Πολιτισμού 1987».
naftemporiki.gr