Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα οι επαφές του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλτενμπεργκ στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ακολουθεί η διευρυμένη σύσκεψη στην οποία παίρνουν επίσης μέρος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.
Αμέσως μετά τη λήξη της σύσκεψης θα ακολουθήσουν δηλώσεις από τους κ.κ. Μητσοτάκη και Στόλτενμπεργκ.
Νωρίτερα, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ υποδέχθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Ο κ. Δένδιας παρέθεσε πρόγευμα εργασίας στον κ. Στόλτενμπεργκ. Στο επίκεντρο της συνάντησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, βρέθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η διαδικασία διαλογισμού για το μέλλον της Συμμαχίας, καθώς και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ επισκέπτεται την Αθήνα μία μέρα μετά το ταξίδι του στην Άγκυρα όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου.
Οι επισκέψεις Στόλτενμπεργκ πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των συζητήσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη του μηχανισμού αποκλιμάκωσης κρίσεων επί του οποίου συμφώνησαν Αθήνα και Άγκυρα, και με φόντο τη συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι θετικό δείγμα από την τουρκική πλευρά για την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί η αποχώρηση του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» από την κυπριακή ΑΟΖ.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ κατά την συνάντησή του με τον κ. Τσαβούσογλου χαιρέτισε την εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού στρατιωτικής απεμπλοκής προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένης της δέσμευσης για τη χρήση μιας ασφαλούς τηλεφωνικής γραμμής (hotline) που έχει εγκαθιδρυθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία.
Όπως είπε, «η δημιουργία του μηχανισμού επιτεύχθηκε μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Τουρκίας και της Ελλάδας στην έδρα του ΝΑΤΟ», «είμαστοι έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω».
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ υποστήριξε πως «ο μηχανισμός απεμπλοκής μπορεί να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί ο χώρος για διπλωματικές προσπάθειες. Πιστεύω ακράδαντα πως οι υποκείμενες διαφορές μπορούν τώρα να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαπραγματεύσεων στο πνεύμα της αλληλεγγύης των Συμμάχων και του διεθνούς δικαίου».
Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε πως «η ένταση προκλήθηκε όταν η Ελλάδα έστειλε πολεμικά πλοία στην περιοχή όπου επιχειρούσε το δικό μας ερευνητικό πλοίο».