Βρυξέλλες: Υπό παρακολούθηση η Τουρκία

Σάββατο, 03 Οκτωβρίου 2020 08:43
UPD:04/10/2020 00:01
REUTERS/POOL
A- A A+

Ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα, μετά το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία και την ανατολική Μεσόγειο, με τις Βρυξέλλες παράλληλα να διαμηνύουν ότι η γειτονική χώρα θα βρίσκεται διαρκώς στο... μικροσκόπιο.

«Εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τη μονομερή επιθετική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Γίνεται σαφέστατη αναφορά στα άρθρα των συνθηκών, το 29 και το 215. Γνωρίζετε ότι αυτά είναι τα άρθρα, τα οποία αφορούν κυρώσεις» δήλωσε, μετά το πέρας των διήμερων εργασιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Εξήγησε, παράλληλα, ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρησιμοποιήσει, σε αυτή την περίπτωση, όλα τα εργαλεία τα οποία έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της αλλά και τα συμφέροντα των κρατών μελών».

Υπογράμμισε δε, ότι πρόκειται «για ένα πολύ καλό κείμενο για την Ελλάδα, ένα πολύ καλό κείμενο και για την Κύπρο, ένα πολύ καλό κείμενο για την Ευρώπη. Και τολμώ να πω και ένα καλό κείμενο και για τις σχέσεις Ευρώπης και Τουρκίας διότι είναι ένα κείμενο το οποίο ακριβώς θέτει στον πυρήνα του αυτή την ισορροπία για την οποία έχουμε πολλές φορές μιλήσει.

«Τη δυνατότητα να έχουμε ως Ευρώπη, ως Ελλάδα και ως Κύπρος μία καλύτερη σχέση με την Τουρκία υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα σταματήσουν οι μονομερείς προκλητικές ενέργειες και ότι η Τουρκία θα καθίσει, ως προς τις ελληνοτουρκικές διαφορές τουλάχιστον, στο τραπέζι των συζητήσεων» κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, διαμήνυσε ότι «είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη» αποφεύγοντας πάντως να κάνει ξεκάθαρη αναφορά στο ενδεχόμενο κυρώσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία έκανε λόγο για δύο εργαλειοθήκες. «Η μία για μία κατάσταση που δε θέλουμε, σε περίπτωση δηλαδή που η Τουρκία πάλι προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Η δεύτερη εργαλειοθήκη αφορά σε θετική ατζέντα».

Την ίδια ώρα, πηγές από τις Βρυξέλλες επεσήμαιναν ότι το κείμενο συμπερασμάτων της Ε.Ε. διαθέτει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα:  Μέχρι τον Δεκέμβριο, συγκεκριμένα, όταν και επανεξαταστεί η τουρκική συμπεριφορά, η Ε.Ε. θα έχει υπό παρακολούθηση την Τουρκία για το αν προχωρά σε ουσιαστική αποκλιμάκωση ή συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειες. 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ίδιες πηγές επέμειναν στην ανάγκη διαλόγου ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές, κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί και από την στάση της Άγκυρας. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή