Πυροσβεστική κίνηση στον ΣΥΡΙΖΑ με σύσταση επιτροπής δεοντολογίας

Επιπλήξεις Τσίπρα σε Τσακαλώτο - Υιοθέτηση του όρου «κυβερνητική εξαπάτηση»
Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 12:45
UPD:12:52
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Συμβιβαστική πρόταση για τη λειτουργία των πειθαρχικών διαδικασιών κατέθεσε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος σε μια σαφή προσπάθεια να τερματισθούν αφενός οι επαναλαμβανόμενες «κακοφωνίες» αλλά και να αποφευχθεί αφετέρου το ενδεχόμενο να προκληθεί νέο πεδίο εσωκομματικής αντιπαράθεσης. Επικρίσεις Αλέξη Τσίπρα σε Ευκλείδη Τσακαλώτο για «λάθος» παρέμβαση στο θέμα των χαρακτηρισμών του έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη χθεσινή πεντάωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας απέσυρε την αρχική πρότασή του για δημιουργία τετραμελούς πειθαρχικού οργάνου (όπου θα συμμετείχαν ο γραμματέας της Κ.Ε. Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος, η γραμματέας της Κ.Ο. Όλγα Γεροβασίλη και ο διευθυντής της Κ.Ο. Θανάσης Θεοχαρόπουλος). Η ενέργεια αυτή ερμηνεύθηκε ως «πυροσβεστική κίνηση» καθώς η συμμετοχή του κ. Θεοχαρόπουλου προκαλούσε έντονες αντιδράσεις σε μερίδα παλαιών βουλευτών λόγω της πρόσφατης μετακίνησής του στην Κουμουνδούρου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε, όμως, στην ανάγκη να συσταθεί επιτροπή δεοντολογίας στο κόμμα στην οποία θα συμμετέχουν ο κ. Τζανακόπουλος και η κ. Γεροβασίλη, κάτι που δείχνει την πρόθεσή του να τερματίσει την κρίση της εσωστρέφειας που έχουν προκαλέσει δηλώσεις «εκτός γραμμής», όπως εκείνες του κ. Τσακαλώτου αλλά και της Θεοδώρας Τζάκρη. Βάσει της εν λόγω πρότασης οι δύο γραμματείς της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα μπορούν μεν να εισηγούνται κυρώσεις, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα λαμβάνονται από το Πολιτικό Συμβούλιο.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας φέρεται να επέπληξε στο Πολιτικό Συμβούλιο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τις δημόσιες αντιρρήσεις τις οποίες πρόβαλε εκείνος στον χαρακτηρισμό «πολιτικός απατεώνας» που χρησιμοποίησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας καταλόγισε «λάθος» στο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθάρισε ότι εφεξής όποιο στέλεχος έχει διαφωνίες θα πρέπει να τις καταθέτει στα συλλογικά όργανα του κόμματος. Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να αναγνώρισε τον εσφαλμένο χρονισμό της παρέμβασής του, αλλά απέδωσε το όλο θέμα στον τρόπο που «αξιοποιήθηκε» από τρίτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι αναφορές του είχαν χαρακτήρα διατύπωσης γνώμης και όχι αμφισβήτησής του.

Αντιπολιτευτικός ρόλος

Κοινή συνισταμένη των παρεμβάσεων τόσο του κ. Τσίπρα όσο και του κ. Τσακαλώτου ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάγκη να κλείσει η εσωκομματική περιδίνηση και να αφοσιωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην άσκηση του αντιπολιτευτικού ρόλου του. Ενδεικτικό του κλίματος συνοχής που επικράτησε είναι το γεγονός ότι στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου χρησιμοποιείται δύο φορές η χρήση του όρου «εξαπάτηση» για την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο κ. Τσακαλώτος ήρε τις σχετικές αντιρρήσεις του. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να συγκαλύψει τις αντιφάσεις της αλλά και τα κοινωνικά και πολιτικά αδιέξοδα που δημιουργεί η σκληρά νεοφιλελεύθερη πολιτική της ακολουθώντας την προσφιλή της τακτική της πολιτικής εξαπάτησης, τακτική που σημάδεψε και τον αντιπολιτευτικό της λόγο τα προηγούμενα χρόνια» αναφέρεται στην απόφαση. Μάλιστα, γίνεται λόγος για “εξαπάτηση στην εξωτερική πολιτική” με αποκορύφωμα, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, το εξευτελιστικό περιστατικό όπου το υπουργείο Εξωτερικών με μια πρωτοφανή στα χρονικά ενέργεια απάλειψε από την επίσημη ανακοίνωσή του τον προσδιορισμό ιστορική για τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή