Ο πλανήτης Άρης και «τα επτά λεπτά του τρόμου»

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020 21:42
UPD:21:42
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Η προσεδάφιση στον πλανήτη Άρη θεωρείται δύσκολο εγχείρημα για τους επιστήμονες.

Όπως εξηγεί σε δημοσίευμά του το BBC, η απόσταση ανάμεσα στη Γη και τον Άρη αλλάζει συνεχώς, καθώς περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο με διαφορετικές ταχύτητες και σε διαφορετικές αποστάσεις.

Η μεγαλύτερη απόσταση στην οποία μπορούν να βρεθούν οι δύο πλανήτες φτάνει τα περίπου 401 εκατ. χιλιόμετρα, ενώ η μικρότερη τα 56 εκατ. χιλιόμετρα.

Κάθε περίπου δύο χρόνια, οι δύο πλανήτες βρίσκονται σε ιδανική θέση για μια αποστολή στον πλανήτη Άρη, με τα λιγότερα δυνατά καύσιμα. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, το ταξίδι διαρκεί περίπου επτά μήνες.

Εφόσον δεν υπάρχουν απρόοπτα στην αποστολή και αυτή προσεγγίσει τον πλανήτη Άρη, έρχεται στο προσκήνιο ένα ακόμη ζήτημα: πώς θα γίνει η προσεδάφιση στον «κόκκινο πλανήτη»; Η προσεδάφιση στον Άρη είναι γνωστή και ως «τα επτά λεπτά του τρόμου» και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι' αυτό.

Πρώτο εμπόδιο είναι η ατμόσφαιρα του Άρη, με τα διαστημικά σκάφη να καλούνται να την πλησιάσουν με τη σωστή γωνία και ταχύτητα, κι ας είναι σχεδόν 100 φορές λεπτότερη σε σύγκριση με την ατμόσφαιρα της Γης.

Αλεξίπτωτα, αερόσακοι και πύραυλοι που θα πυροδοτηθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση θα κληθούν να μειώσουν την ταχύτητα του σκάφους, προκειμένου να μην υπάρξουν ζημιές στον εξοπλισμό.

Ένα ακόμη εμπόδιο είναι οι βραχώδεις εκτάσεις, οι γκρεμοί και οι κρατήρες του «κόκκινου πλανήτη», με αποτέλεσμα να καθίσταται αναγκαία η προσεδάφιση σε σημείο που πρέπει να προσδιοριστεί εξαρχής

Από την άλλη πλευρά, ο Άρης θεωρείται ο πλανήτης που παρουσιάζει τις περισσότερες ομοιότητες με τη Γη στο ηλιακό μας σύστημα. Γι’ αυτό, παρά τις δυσκολίες, βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών επιστημονικών ερευνών.

Με πληροφορίες από BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή