Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Η συνεχιζόμενη αμερικανοκινεζική αντιπαράθεση μεταφέρθηκε και στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Η Κίνα κατηγόρησε χθες τις ΗΠΑ ότι αποτελούν «σοβαρό εμπόδιο» στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μετά την αντιπαράθεση που είχαν την Τρίτη οι ηγέτες των δύο χωρών στις ομιλίες τους στη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού.
Ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε τη γενική συνέλευση προκειμένου να εντείνει για μία ακόμη φορά την αντικινεζική του ρητορική, λέγοντας πως «ο ΟΗΕ θα πρέπει να θεωρήσει υπόλογη την Κίνα για τις ενέργειές της», κατηγορώντας το Πεκίνο ότι άφησε «τον κινεζικό ιό να μολύνει τον κόσμο». Μια διατύπωση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την Κίνα. Η Κίνα από την πλευρά της κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «διασπείρουν έναν πολιτικό ιό στη Γενική Συνέλευση, την ώρα που η διεθνής κοινότητα μάχεται πραγματικά κατά του Covid-19».
Με λιγότερο από 40 ημέρες να υπολείπονται για τις αμερικανικές εκλογές, η αντικινεζική ρητορική θα μεγαλώνει και θα γίνεται όλο και πιο κεντρικό ζήτημα στην προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Τραμπ. Πέρα όμως από τη λεκτική αντιπαράθεση που έκανε ακόμη και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να εκφράσει στην έναρξη της Γενικής Συνέλευσης την ανησυχία του για «τη μεγάλη ρήξη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών» και να καλέσει τον κόσμο να κάνει τα πάντα «για να αποφευχθεί ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος», υπάρχει ακόμη και ο κίνδυνος ενός ανεξέλεγκτου «θερμού επεισοδίου», το οποίο θα είχε ενδεχομένως καταστρεπτικές επιπτώσεις.
Η Κίνα πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα στρατιωτικά γυμνάσια στα Στενά της Ταϊβάν, καθώς τη χώρα επισκεπτόταν ο Αμερικανός υφυπουργός για την Οικονομική Ανάπτυξη Κιθ Κρας, θέλοντας να στείλει μήνυμα κατά της περαιτέρω σύσφιγξης των σχέσεων Ουάσιγκτον-Ταϊπέι.
Η δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών πριν από 75 χρόνια ήταν μία πρωτοφανής πρόοδος όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις, παρά τις ατέλειες, τη μη συμμόρφωση στις αποφάσεις και τον ρόλο της διεθνούς ισχύος σε αυτές.
Ένας νέος «Ψυχρός Πόλεμος» ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα θα ήταν ό,τι χειρότερο σε μία περίοδο που η ανάγκη διεθνούς συνεργασίας είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ: από την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέχρι την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού που έχει συνταράξει τις κοινωνίες όλου του κόσμου.