Στον κίνδυνο διάβρωσης του εδάφους και της έλλειψης νερού στην Ελλάδα, μετά τις καταστροφικές φωτιές, αναφέρθηκε ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Σίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), χαρακτηρίζοντας τα δύο αυτά θέματα ως τις σημαντικότερες συνέπειες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, μετά το σβήσιμο των πυρκαγιών.
Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός, που πήρε μέρος στην άτυπη συνάντηση υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Σαββατοκύριακο που πέρασε στη Λισσαβόνα, αναφέρθηκε και στη βοήθεια, την οποία οφείλουν να χορηγήσουν οι Ευρωπαίοι στη χώρα μας, καθώς και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, τόσο για τους πυρόπληκτους, όσο και για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
Το βασικό θέμα της άτυπης συνάντησης των 27 υπουργών της ΕΕ ήταν η πρόταση της Ιταλίας για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κέντρου προστασίας από τις καταστροφές, καθώς και η λειψυδρία και η ξηρασία. Φαινόμενα, που όπως επισήμανε ο κ. Γκάμπριελ, δυσχεραίνουν το έργο αντιμετώπισης πυρκαγιών και έχουν ως συνέπεια οι φωτιές να εξαπλώνονται πολύ πιο γρήγορα.
«Συζητήσαμε, αφενός μεν θέματα που αφορούν στη διαχείριση του νερού, αφετέρου δε μας απασχόλησε και το ζήτημα της ξηρασίας. Φυσικά συζητήσαμε και την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα και οι υπουργοί συμφώνησαν ότι μπορεί η αντιμετώπιση των πυρκαγιών να προέχει τώρα, ωστόσο η βοήθειά μας δε θα πρέπει να περιοριστεί εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος.
Πρόσθεσε δε ότι οι Ευρωπαίοι «πρέπει να βοηθήσουν τους Έλληνες και την επομένη των πυρκαγιών. Η αναδάσωση πρέπει να αρχίσει άμεσα. Πρέπει να αναπτύξουμε καλύτερα συστήματα παρακολούθησης πυρκαγιών αλλά και να αλλάξουμε τον τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων, στα πρότυπα των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, έτσι ώστε τα απορρίμματα να μην οδηγούν στην εκδήλωση πυρκαγιών. Πρέπει να ξοδέψουμε πολλά, ώστε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές. Αυτό διότι, η επόμενη μέρα φέρνει μία οικονομική και οικολογική καταστροφή και οι Έλληνες χρειάζονται τη συμπαράσταση των Ευρωπαίων».
«Δεν τίθεται οικονομικό θέμα»
Ειδικά η Γερμανία, σύμφωνα με τον κ. Γκάμπριελ, μπορεί να προσφέρει πολλά σε αυτό το πεδίο, καθώς έχει αναπτύξει - τα τελευταία χρόνια - καινοτόμες τεχνολογίες όσον αφορά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Τόνισε μάλιστα ότι οικονομικό ζήτημα δεν τίθεται, λέγοντας πως δεν πιστεύει ότι «εντός της ΕΕ θα υπάρξει πρόβλημα, όσον αφορά στην οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα». Θα πρέπει όμως, υπογράμμισε, «να υπάρξει ένας καλός συντονισμός των δράσεων, έτσι ώστε η χώρα να μην ξαναζήσει παρόμοια καταστροφή στο μέλλον».
Σύμφωνα με τον κ. Γκάμπριελ, η Γερμανία διαθέτει μεγάλη εμπειρία όσον αφορά στην πρόληψη αντιμετώπισης πυρκαγιών. «Έχουμε», είπε, «σύγχρονα δορυφορικά συστήματα προειδοποίησης που μας δίνουν τη δυνατότητα να θέτουμε γρήγορα πυρκαγιές υπό έλεγχο. Παράλληλα, διαθέτουμε ειδικούς που βοηθούν στην αναδάσωση. Φυσικά, είμαστε διατεθειμένοι να προσφέρουμε και οικονομική βοήθεια για την αναδάσωση αλλά και για να ενισχύσουμε άμεσα τους πυροπαθείς, που έχασαν τα πάντα. Υπάρχει ζημιά δισεκατομμυρίων και δεν επιτρέπεται τώρα να αφήσουμε μόνους αυτούς τους ανθρώπους».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ