Η αμερικανική Nvidia, της οποίας οι επεξεργαστές γραφικών βρίσκονται σε πληθώρα ηλεκτρονικών συσκευών, κατέθεσε προσφορά εξαγοράς της βρετανικής εταιρείας σχεδιασμού μικροεπεξεργαστών ARM.
Η πρόταση εξαγοράς ανέρχεται στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια (ή 31 δισεκατομμύρια στερλίνες) και σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το BBC η οριστικοποίηση της συμφωνίας θα πρέπει να εγκριθεί από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. Ωστόσο, πηγές της βρετανικής κυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν εμπόδια, παρά τις προγενέστερες επιφυλάξεις.
Η Nvidia ειδικεύεται στην τεχνολογία απόδοσης γραφικών σε υπολογιστές και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και είναι ήδη ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της ARM. Η ARM από την πλευρά της σχεδιάζει μικροεπεξεργαστές οι οποίοι κατασκευάζονται από διάφορες φίρμες και εξοπλίζουν φορητές συσκευές όπως smartphones και tablets.
Οι εκ των συνιδρυτών της ARM, Hermann Hauser και Tudor Brown, εξέφρασαν την άποψη ότι μία εξαγορά από έναν μεγάλο κατασκευαστή μικροεπεξεργαστών ίσως περιορίσει την «ανεξαρτησία» της εταιρείας και επιπλέον ίσως αποτελέσει μία κερκόπορτα αύξησης της αμερικανικής επιρροής. Άλλος μεγάλος φόβος που διατυπώνεται είναι ότι η ARM προσφέρει την τεχνολογία της και σε κινεζικές εταιρείες, άρα θα μπορούσε και αυτή να γίνει ένα πιόνι στον εμπορικό πόλεμο που μαίνεται μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Nvidia, Jensen Huang, δήλωσε ότι η ARM θα παραμείνει ουδέτερη στις όποιες κρατικές, εμπορικές διαμάχες ενώ η έδρα της εταιρείας θα παραμείνει στο Κέιμπριτζ, όπου θα δημιουργηθεί και ένα ολοκαίνουργιο κέντρο έρευνας Τεχνητής Νοημοσύνης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ARM είχε εξαγορασθεί από την ιαπωνική Softbank πριν από περίπου τέσσερα χρόνια έναντι του ποσού των 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παράλληλα, μόλις πριν από περίπου δύο μήνες οι δραστηριότητες που αφορούσαν τον τομέα του Internet of Things μεταφέρθηκαν από την ARM στην μητρική Softbank ώστε η πρώτη να επικεντρωθεί στους επεξεργαστές των φορητών συσκευών.